|  | Şaraplar ve Üretim Bölgeleri |  | 
|  11-28-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şaraplar ve Üretim BölgeleriŞaraplar ve Üretim Bölgeleri Eskiden beri en iyi şaraplar Fransa ve Almanya'da üretilir; en ünlü şaraplar Fransız şaraplandır  İspanya, Portekiz, İtalya, Macaristan ve Yugoslavya'da da iyi şarap üretilir  1970'lerde ABD'de özellikle California'da ve Avustralya'da şarap üreticileri şaraplannın kalitesini öylesine yükselttiler ki, iyi şarap üretiminde bugün Fransa ile yarışmaktadırlar  Şarap üreten öbür ülkeler arasında Cezayir, Arjantin, Şili, SSCB, Romanya, Bulgaristan ve Güney Afrika Cumhuriyeti sayılabilir  Yunanistan'da, mayalanma sırasında çam re-çinesiyle (kolofan) çeşnilendirilen özel bir şarap üretilmektedir  İngiltere'de az miktarda, Alman şaraplanna benzeyen beyaz şarap üretilir  Çoğu ülkede, üretilen şarabın büyük bölümü kırmızı şaraptır  Ama belirli bölgelerde, beyaz şarap olarak bilinen soluk san renkli bir şarap çok miktarda üretilir  Siyah üzümden yapılan kırmızı şarap, mayalanma sırasında üzüm posalarının bir süre şıranın içinde bırakılması yoluyla elde edilir  Posaların şırada daha kısa bir süre bırakılmasıyla da pembe renkli roze şaraplar üretilir  Bazı şaraplar "köpüklü" şarap olarak bilinir  Bunların en ünlüsü bir Fransız beyaz şarabı olan şampanyadır  Köpüklü şarap yapmak için, mayalanma tümüyle tamamlanmadan şarap çok sağlam   şişelere konur  Mayalanma bir süre şişenin içinde de sürer ve şişe açıldığı zaman çıkan gaz kabarcıklarıyla şarap gazoz gibi köpürür  Şaraplar, üretimlerinde kullanılanüzüm cinsine göre de adlarıdırılır  Merlot Cabernet, Sauvignon, Cabernet Franc, Zinfandel, Pinot Noir, Gamay ve Nebbiolo kırmızı şarap yapımında yaygın olarak kullanılanüzüm çeşitlerinden bazılarıdır  Beyaz şarap yapımında kullanılanüzüm çeşitleri arasında Pinot Blarıc, Traminier, Sylvaner, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Chasselas Gutendel, Sauvignon ve Müller Thurgau sayılabilir  1863'te Avrupa şarap sanayisi korkunç bir bunalım yaşadı  Asmaların köklerine dadanan asmabiti (filoksera) Fransa'da ve Avrupa'nın öbür birçok bölgesinde üzüm bağlarını yok etti  California'dan bu bite dirençli asmalar getirilip bağlardaki asmalar aşılanarak Avrupa bağları kurtarıldı  Güneybatı Fransa'da, Bordeaux çevresindeki bölgenin kırmızı şaraplan Claret, beyaz şaraplanysa beyaz Bordeaux olarak bilinir  Château Lafite Rothschild ve Château Mar-gaux gibi bazı Claret'leı dünyanın en ünlü şaraplan arasındadır  Bunlar, Bordeaux'lu tüccarlarca 1885'te yörenin en iyi bağları olarak beş dereceye aynlmış olan 62 bağdan ikisinin üzümlerinden yapılır ve bu bağların adını alır  Daha az seçkin olan bağların şaraplan bulundukları bölgenin adını taşır  Bordeaux bölgesi pek çok küçük bölgeye aynlmıştır  Bu bölgelerde üretilen şaraplar Medoc, Haut-Medoc ve St  Julien gibi bölge adları taşır  Beyaz Bordeaux şaraplan arasında, fazla olgunlaşmış üzümlerden yapıları, çok tatlı Sauternes ve Barsac şaraplan vardır  Orta Fransa'daki Burgonya ilinde beyaz Chablis ve kırmızı Beaujolais şaraplan üretilir  Bordeaux'da olduğu gibi burada da, üretilen yüksek nitelikli şaraba adını veren Gevrey Chambertin ve Chambolle Musigny gibi birçok bölge vardır  Almanya'da Ren ve Moselle vadilerinde üretilen sofra şaraplan (yemeklerde içilen hafif şaraplar) beyazdır  Ren yöresindekiler Ren şarabı adıyla bilinir  Macaristan'da üretilen beyaz bir sofra şarabı olan Tokay'm tatlı türü, Sauternes gibi, fazla olgunlaşmış üzümlerden yapılır  Kuzey ve Orta İtalya'da üretilen kırmızı sofra şaraplan arasında Chianti, Valpolicella, Bardolino vardır  Orvieto, Soa-ve, Verdicchio ve Frascati bu bölgede üretilen beyaz şarap çeşitlerindendir  İspanya'nın en ünlü sofra şaraplanndan biri olan Rioja Kuzeydoğu İspanya'da, Pireneler'in yakınında, Ebro Irmağı boyunca uzanan bölgede üretilir  Genellikle kırmızı olan ama beyaz bir türü de bulunan bu şarabın kendine özgü vanilya kokusu, içinde uzun süre dinlendirildiği meşe fıçılardan gelir  Portekiz, pembe Mateus, beyaz Vinho Verde ve kırmızı Dâo şaraplanyla tanınır  Ama, İspanya ve Portekiz'in katkılı şaraplan daha ünlüdür  ABD'nin en ünlü şaraplan, iklimi Akdeniz iklimine benzeyen California'da üretilir  Cali-fornia şaraplan başlangıçta Alman ve Fransız şaraplannın taklidiydi  Ama, zamanla her bölge belirli bir üzüm çeşidine yönelerek kendi özgün şaraplannı üretmeye başladı  ABD'deki ikinci önemli şarap üretim alanı New York eyaletinde, Ontario Gölü'nün tam güneyindeki Finger Gölleri bölgesidir  Şarap üretimi ve satışı her ülkede yasalarla düzenlenmiştir  En iyi Fransız şaraplannın üzerindeki Appellation d'Origine Contrölee W (Üretim Yeri Denetlenmiştir) etiketi bu şarabın üretildiği yörede, geçerli yöntemle yapıldığının denetlendiği anlamına gelir  İyi İtalyan şaraplan ve birçok başka ülke şaraplan da benzer biçimde etiketlenir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |