ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Şaraplar ve Üretim Bölgeleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=97980)

Şengül Şirin 11-28-2009 09:55 PM

Şaraplar ve Üretim Bölgeleri
 
2 Eklenti(ler)
Şaraplar ve Üretim Bölgeleri


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259434475


Eskiden beri en iyi şaraplar Fransa ve Almanya'da üretilir; en ünlü şaraplar Fransız şaraplandır. İspanya, Portekiz, İtalya, Macaristan ve Yugoslavya'da da iyi şarap üretilir. 1970'lerde ABD'de özellikle California'da ve Avustralya'da şarap üreticileri şaraplannın kalitesini öylesine yükselttiler ki, iyi şarap üretiminde bugün Fransa ile yarışmaktadırlar.
Şarap üreten öbür ülkeler arasında Cezayir, Arjantin, Şili, SSCB, Romanya, Bulgaristan ve Güney Afrika Cumhuriyeti sayılabilir. Yunanistan'da, mayalanma sırasında çam re-çinesiyle (kolofan) çeşnilendirilen özel bir şarap üretilmektedir. İngiltere'de az miktarda, Alman şaraplanna benzeyen beyaz şarap üretilir.


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259433884


Çoğu ülkede, üretilen şarabın büyük bölümü kırmızı şaraptır. Ama belirli bölgelerde, beyaz şarap olarak bilinen soluk san renkli bir şarap çok miktarda üretilir. Siyah üzümden yapılan kırmızı şarap, mayalanma sırasında üzüm posalarının bir süre şıranın içinde bırakılması yoluyla elde edilir. Posaların şırada daha kısa bir süre bırakılmasıyla da pembe renkli roze şaraplar üretilir.

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259434475


Bazı şaraplar "köpüklü" şarap olarak bilinir. Bunların en ünlüsü bir Fransız beyaz şarabı olan şampanyadır. Köpüklü şarap yapmak için, mayalanma tümüyle tamamlanmadan şarap çok sağlam şişelere konur. Mayalanma bir süre şişenin içinde de sürer ve şişe açıldığı zaman çıkan gaz kabarcıklarıyla şarap gazoz gibi köpürür.
Şaraplar, üretimlerinde kullanılanüzüm cinsine göre de adlarıdırılır. Merlot Cabernet, Sauvignon, Cabernet Franc, Zinfandel, Pinot Noir, Gamay ve Nebbiolo kırmızı şarap yapımında yaygın olarak kullanılanüzüm çeşitlerinden bazılarıdır. Beyaz şarap yapımında kullanılanüzüm çeşitleri arasında Pinot Blarıc, Traminier, Sylvaner, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Chasselas Gutendel, Sauvignon ve Müller Thurgau sayılabilir.



1863'te Avrupa şarap sanayisi korkunç bir bunalım yaşadı. Asmaların köklerine dadanan asmabiti (filoksera) Fransa'da ve Avrupa'nın öbür birçok bölgesinde üzüm bağlarını yok etti. California'dan bu bite dirençli asmalar getirilip bağlardaki asmalar aşılanarak Avrupa bağları kurtarıldı.

Güneybatı Fransa'da, Bordeaux çevresindeki bölgenin kırmızı şaraplan Claret, beyaz şaraplanysa beyaz Bordeaux olarak bilinir. Château Lafite Rothschild ve Château Mar-gaux gibi bazı Claret'leı dünyanın en ünlü şaraplan arasındadır. Bunlar, Bordeaux'lu tüccarlarca 1885'te yörenin en iyi bağları olarak beş dereceye aynlmış olan 62 bağdan ikisinin üzümlerinden yapılır ve bu bağların adını alır. Daha az seçkin olan bağların şaraplan bulundukları bölgenin adını taşır. Bordeaux bölgesi pek çok küçük bölgeye aynlmıştır. Bu bölgelerde üretilen şaraplar Medoc, Haut-Medoc ve St. Julien gibi bölge adları taşır. Beyaz Bordeaux şaraplan arasında, fazla olgunlaşmış üzümlerden yapıları, çok tatlı Sauternes ve Barsac şaraplan vardır.

Orta Fransa'daki Burgonya ilinde beyaz Chablis ve kırmızı Beaujolais şaraplan üretilir. Bordeaux'da olduğu gibi burada da, üretilen yüksek nitelikli şaraba adını veren Gevrey Chambertin ve Chambolle Musigny gibi birçok bölge vardır.
Almanya'da Ren ve Moselle vadilerinde üretilen sofra şaraplan (yemeklerde içilen hafif şaraplar) beyazdır. Ren yöresindekiler Ren şarabı adıyla bilinir. Macaristan'da üretilen beyaz bir sofra şarabı olan Tokay'm tatlı türü, Sauternes gibi, fazla olgunlaşmış üzümlerden yapılır. Kuzey ve Orta İtalya'da üretilen kırmızı sofra şaraplan arasında Chianti, Valpolicella, Bardolino vardır. Orvieto, Soa-ve, Verdicchio ve Frascati bu bölgede üretilen beyaz şarap çeşitlerindendir.

İspanya'nın en ünlü sofra şaraplanndan biri olan Rioja Kuzeydoğu İspanya'da, Pireneler'in yakınında, Ebro Irmağı boyunca uzanan bölgede üretilir. Genellikle kırmızı olan ama beyaz bir türü de bulunan bu şarabın kendine özgü vanilya kokusu, içinde uzun süre dinlendirildiği meşe fıçılardan gelir.

Portekiz, pembe Mateus, beyaz Vinho Verde ve kırmızı Dâo şaraplanyla tanınır. Ama, İspanya ve Portekiz'in katkılı şaraplan daha ünlüdür.
ABD'nin en ünlü şaraplan, iklimi Akdeniz iklimine benzeyen California'da üretilir. Cali-fornia şaraplan başlangıçta Alman ve Fransız şaraplannın taklidiydi. Ama, zamanla her bölge belirli bir üzüm çeşidine yönelerek kendi özgün şaraplannı üretmeye başladı. ABD'deki ikinci önemli şarap üretim alanı New York eyaletinde, Ontario Gölü'nün tam güneyindeki Finger Gölleri bölgesidir.

Şarap üretimi ve satışı her ülkede yasalarla düzenlenmiştir. En iyi Fransız şaraplannın üzerindeki Appellation d'Origine Contrölee W (Üretim Yeri Denetlenmiştir) etiketi bu şarabın üretildiği yörede, geçerli yöntemle yapıldığının denetlendiği anlamına gelir. İyi İtalyan şaraplan ve birçok başka ülke şaraplan da benzer biçimde etiketlenir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.