|  | Bamya |  | 
|  06-28-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   BamyaBamya Bamya;Körpe meyveleri taze ya da kuru sebze ve konserve olarak yenen bamyanın {Hibiscus esculentus) anayurdu Afrika'dır  Ama bu bitki bütün ılıman ve tropik      iklimli bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir  Ebegümecigillerden (bak  Ebegümeci) bir yıllık otsu bir bitki olan bamyanın bazı çalımsı çeşitleri 2,5 metreye kadar boylarıabilirse de, sebze olarak tarımı yapilan çeşitleri genellikle 5060 cm yüksekliğindedir  Bamyanın yaprakları çınar yaprağı gibi dilimli ve tüylü, kirli sarı renkteki çiçeklerinin ortası kırmızıdır  Beş köşeli ve sivri uçlu bir kapsül (kılıf) biçimindeki sarımsı yeşil renkli meyvelerin koyu kıvamlı, yapışkan bir salgısı vardır  İçinde çok sayıda küçük, yuvarlak tohum bulunan bu tüylü meyveler henüz sertleşmeden toplandığı için, sebze olarak yenen körpe bamyalar ancak 35 cm uzunluğundadır  Oysa, tohumlar olgunlaşıncaya kadar dalında bırakıldığında meyvelerin uzunluğu 30 santimetreyi bulur ve kuruduğu zaman kendiliğinden çatlayıp yarılarak içindeki tohumları çevreye saçar  Ama Türkiye'de de yetişen bazı bodur çeşitlerin meyvesi hiçbir zaman bu kadar büyümez  Körpe bamyalar düzenli olarak toplanırsa, don olayları başlayıncaya kadar bitki meyve vermeyi sürdürür  Türkiye'nin hemen her yerinde, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bamyanın ülkemizde yenen tek bölümü meyveleridir  Balıkesir bamyası ve sultani bamya denen irice çeşitleri taze, olgunlaşmadan topların küçük Amasya bamyası ise kuru sebze olarak yenir  Oysa birçok ülkede yapraklarından ve tohumlarından salata yapılır, meyvelerinin salgısı çorbalara kıvam vermek için kulllanılır  Ayrıca tropik ülkelerde gövde liflerinden kumaş ve sicim üretilir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |