Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asya, bitki, cin, kıtası, uygarlığı

Asya Kıtası, Çin Veya Bitki Uygarlığı,

Eski 06-12-2009   #1
Şengül Şirin

Asya Kıtası, Çin Veya Bitki Uygarlığı,

Çin veya bitki uygarlığı

*Çin'de ilk uygarlık Milattan birkaç binyıl önce, Huang-ho (Sarıırmak) Vâdisi'nde belirdi Eski Yunanlılar «kuzey rüzgârının ötesinde» yaşayan barışsever, bilge ve erdemli, bitkisel besinlerle beslenen bir halktan söz edildiğini duymuşlardı
Gerçekten de, Çinlilerin başlangıçta bir bitki uygarlığı vardı Tahılla, sebze haşlama ve ezmeleriyle beslenir, az et yerlerdi; giysileri pamukludan, evleri bambudan, araçları ağaçtandı

Ama daha sonra icat zekâsı ve incelik, Çin uygarlığının özelliği haline geldi Çang Hanedanı döneminde (MÖ 1766-1122) tunç işçiliği, daha o çağda özgün ve karmaşık bir-teknik gösteriyordu *Demir dökümcülüğünü de MÖ VII yüzyılda öğrenmişlerdi; oysa Avrupa, bu madeni eritmeyi ancak Ortaçağ'da gerçekleştirebilmiştir
Çin uygarlığının bir başka özelliği de bilgeliktir: Çin felsefesi, insanlığın en özgün felsefelerinden biridir Çin düşüncesine Konfüçyüs (551-479) ve Taoculuk egemendir
*Konfüçyüs yüce bir düzenin varlığına inanıyordu; insanoğlu bu düzenle işbirliği yapmalı, böylece yeryüzünde toplumsal bir uyum yaratmalıydı Bu nedenle insanın görevi, davranışlarını kusursuz hale getirmekti

Taoizm ise bambaşkadır Bu sisteme göre, dünya, birbirine aykırı iki ilkeye boyun eğmiştir: dişiliğin, soğuğun ve karanlığın belirtisi yin ile erkekliğin, sıcağın ve güneşin belirtisi yang Mevsimlerin değişimi bu iki ilkenin birbirini izlemesinin sonucudur

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com