ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Asya Kıtası, Çin Veya Bitki Uygarlığı, (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=82084)

Şengül Şirin 06-12-2009 03:59 PM

Asya Kıtası, Çin Veya Bitki Uygarlığı,
 
Çin veya bitki uygarlığı

*Çin'de ilk uygarlık Milattan birkaç binyıl önce, Huang-ho (Sarıırmak) Vâdisi'nde belirdi. Eski Yunanlılar «kuzey rüzgârının ötesinde» yaşayan barışsever, bilge ve erdemli, bitkisel besinlerle beslenen bir halktan söz edildiğini duymuşlardı.
Gerçekten de, Çinlilerin başlangıçta bir bitki uygarlığı vardı. Tahılla, sebze haşlama ve ezmeleriyle beslenir, az et yerlerdi; giysileri pamukludan, evleri bambudan, araçları ağaçtandı.


Ama daha sonra icat zekâsı ve incelik, Çin uygarlığının özelliği haline geldi. Çang Hanedanı döneminde (M.Ö. 1766-1122) tunç işçiliği, daha o çağda özgün ve karmaşık bir-teknik gösteriyordu. *Demir dökümcülüğünü de M.Ö. VII. yüzyılda öğrenmişlerdi; oysa Avrupa, bu madeni eritmeyi ancak Ortaçağ'da gerçekleştirebilmiştir.
Çin uygarlığının bir başka özelliği de bilgeliktir: Çin felsefesi, insanlığın en özgün felsefelerinden biridir. Çin düşüncesine Konfüçyüs (551-479) ve Taoculuk egemendir.
*Konfüçyüs yüce bir düzenin varlığına inanıyordu; insanoğlu bu düzenle işbirliği yapmalı, böylece yeryüzünde toplumsal bir. uyum yaratmalıydı. Bu nedenle insanın görevi, davranışlarını kusursuz hale getirmekti.


Taoizm ise bambaşkadır. Bu sisteme göre, dünya, birbirine aykırı iki ilkeye boyun eğmiştir: dişiliğin, soğuğun ve karanlığın belirtisi yin ile erkekliğin, sıcağın ve güneşin belirtisi yang. Mevsimlerin değişimi bu iki ilkenin birbirini izlemesinin sonucudur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.