Elektrokardiyogram (EKG) |
05-22-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Elektrokardiyogram (EKG)» KARDİYOLOJİDE SIK KULLANILAN TANI YÖNTEMLERİ Elektrokardiyogram (EKG) Prensip Kalbin çalışması sinüs düğümünden çıkan elektrik uyarıları ile olur Normalde dakikada 60-80 defa çıkan bu uyarılarla önce atriumlar (sol ve sağ kulakçık) kasılır ve içindeki kanı karıncıklara boşaltırlar, daha sonra ise (belli bir gecikmeden sonra) karıncıklar kasılır ve kulakçıklardan kendilerine gelen kanı aorta ve akciğer atardamarına (pulmoner arter) atarlar Kalpte oluşan bu elektrik akımlarının kağıda yazdırılma işlemine elektrokardiyografi (EKG, elektro, elektrokardiyogram)) denir Bu akımlar milivoltlar düzeyinde yani oldukça düşük amplitüdlü oldukları için bunların amplifiye edilerek yazdırılmaları gerekir ki bu işi EKG cihazları yaparlar Pratikte EKG denince bu elektrik akımlarının yazdırıldığı kağıt anlaşılmaktadır EKG, kalbin özellikle ritmi, damar hastalıkları, kalp krizi ve kalbin kasının kalınlaşmaları hakkında değerli bilgiler verir EKG; basit olması, hasta açısından zahmetsiz olması, her yerde uygulanabilir ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır Yararlı olduğu durumlar EKG'nin özellikle yararlı olduğu durumlar:
Teknik EKG çekilmesi için hastanın özel olarak hazırlanmasına gerek yoktur Ağrılı veya hasta açısından sıkıntılı bir işlem değildir Her hangi bir yerde, hasta yatar durumdayken çekilebilir EKG cihazına bağlı olan bir kablo aracılığı ile 2 kola, 2 bacağa ve 6 tane de göğüs bölgesine elektrod denilen metal plakalar tutturulur Böylece bu elektrodlar aracığı ile kalpte oluşan elektrik potansiyelleri kağıda yazdırılır Toplam işlem süresi 1-2 dakikadır Özellikle ritim probleminin olduğu durumlarda dakikalarca ritim kayıtları alınabilir Bu arada önemli bir konu daha var; günümüz EKG cihazlarının hemen hemen tamamı termal kağıtlara kayıt yapar Termal kağıtlar ısı ile siyaha döndüğü için yazıcı uç ısıtılarak kalem gibi yazması sağlanır Onun için bu kağıtların ışıktan ve sıcaktan korunması gerekir Aksi takdirde zaman içinde çizgiler solarak kaybolabilir EKG'deki bir dalganın ayrıntısı Kalbin bir atımı süresince oluşan elektrik dalgaları Bu dalgalar P, Q, R, S, T dalgalarından ve çeşitli aralıklardan (PR intervali, QT intervali gibi) oluşur P dalgası atriumların (kulakçıklar), QRS dalgası ise ventriküllerin (karıncıklar) kasılması sırasında oluşurlar Bu dalgaların şekillerine ve bazı aralıkların uzunluklarına bakarak kalpte oluşan bu elektrik olayları hakkında bilgi sahibi oluyoruz Gerekli olan durumlarda özel cihazlarla daha uzun süreli (24-72 saat) ritim kayıtları alınabilir Bakınız: KARDİYOLOJİDE SIK KULLANILAN TANI YÖNTEMLERİ/Ritim Holter Tetkiki ve KARDİYOLOJİDE SIK KULLANILAN TANI YÖNTEMLERİ/Event Recorder