![]() |
Karadeniz Türkülerinde Kadın |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Karadeniz Türkülerinde KadınEtkileyicidirler, genelde yeşil - ela gözlü ve deniz kokulu kadınlardır ![]() ![]() Ruhuna Karadeniz işlemiş kadındır Karadeniz kadını ![]() ![]() “karadeniz hırçın kız al bizi kollaruna çalkala dalga dalga köpük köpük yakamoz ” Anaerkil aile düzenini yaşatmayı başarmış kadındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yüreğum dert dolidur, Perdelidur görinmez ![]() Etsam halumi tarif, Tarif etmeye gelmez” Karadeniz kadını çok çalışmasına ve çalışmaya kendilerini adamalarına rağmen erkeklerden çok daha uzun yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Güneş vurdi çatlatti Yarumun ellerini Peştamal gizleyidi Köyün güzellerini” ![]() Çok rahat adam dövebilen, bu noktada erkeklerin önlerinde saygıyla eğildikleri tiplerdir ![]() ![]() ![]() “Çiktum dağa oturdum Mavi yelek dokudum Kaybana sevdaluğun Mektebini okudum” Onlar sayesinde arayıp da bulamadığınız birçok değeri tek bir vücut altında kolaylıkla bulabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evine ve ailesine canı pahasına bağlı hatun tipidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaylaya giderken peşine takılan erkeğin; kendisine attığı türküye; “Gideyiken yaylaya da Buldum bakır parası Uşak gelma peşume da Yersun biçak yarasi” diyerek cevap veren delikanlı kadındır ![]() Kadın olması demek ekstradan bir de kendini yakıp yıkması, parçalaması anlamına gelir ki bunu kimseler fark etmez ![]() ![]() ![]() Tarlayı kazan kocasına acıyıp kinayeli bir şekilde; “oldun altmiş yaşina Sen saban tutamassun” diye atma türkü atarken; “oyle saban tutarum Arkini aşamassun” Şeklinde cevap alınca cinleri tepesine çıkan ve “saçlaruna ak düşti Sen fazla yaşamazsun” diyerek gerçek duygularını bir türlü açığa vuramayan kadındır Karadeniz kadını ![]() Bu noktada tüm Karadenizliler gibi ani parlar, yıkar geçer ama alacağı son cevaptan sonra: “O Allah’un işidur Ona karişamazsun” Hemen söner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok güçlü ve cesur kadındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Dağda belimde odun beni ne hale koydun Tarlada ırgat avrat hanede hazır hatun Bir uşak göbeğimde altısı eteğimde Yedi bitirdi beni anandaki o çene” “Danalari satupta Yedurdum kaynanaya Gene gönli olmadi Hep bakayi havaya” Ama daha da beter kaynana olurlar ![]() “Ormanda gezeyisun Maymuna benzeyisun Oldun yaban domuzi Oğlumi ezeyisun” Çocuğu olanlara anne, kocası olanlara eş, evde oturanlarına ev hanımı, komşuluk yapanlara komşu, iyi olanlarına iyi, kötü olanlarına kötü,güzel olanlarına güzel denilen kadınlardır ![]() ![]() Burunları dik, gözünü budaktan sakınmayan gururlu kadınlardır ama ayni oranda da baba otoritesini her zaman hisseden kadınlardır ![]() ![]() “Dumanda kaybolursun Peşume gel peşume Anan babana derdi Rastlamadum eşune ![]() Genel olarak evin bütün işlerini kadın yüklenmiş, erkek sadece bir sembolden öteye gidememişken yine de dışarıya sanki erkeğin sözünden çıkmayan bir görüntü yansıtması da tam bu baba korkusuna dayanır ![]() “Dere akıyor dere Dert olmadığı yere Bağladiler başumi İstemeduğum yere” ![]() Erkekten korkması değildir onu böyle yapan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Geç koyunun önüne fınduklugi yemesun sevupta alamayan ben evlendum demesun” Karadeniz kadını, denizin ve zor bir coğrafyanın tüm özelliklerini taşıyan, diğer yörelerin kadını gibi cefakâr ve vekafar fakat diğer kadınlarımızdan farklı olarak, töre, yasak nedir bilmeyen, tuttuğunu koparan, çay bahçesinden fındıklığa, mısır tarlalarından kiraz bahçelerine koşturan, cana yakın, samimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Çarşida pineklerum Çift oldi köpeklerum Çok afkurma (havlama) karşimda Ben kendumi beklerum” Karadeniz gibi doğal güzelliği olan kadınlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bazen de yanar yürek Nasıl desen sönemez Acıyı çeken bilir Çekmeyenler bilemez” Bir de ellerinden anlaşılan kadınlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereğinde hem erkek hem kadın olabilen, ataerkil gözüken toplumda anaerkil düzeni kurmuş olan cesur, kendinden emin, tuttuğunu koparan, gencecik yaşında dul kalıp aslanlar gibi evlatlar yetiştiren, yetmişinden sonra İstanbul’daki evini satıp, Karadeniz’in çetin yamaçlarında kendi evini yapabilen, kar, kış, tipi, sel demeden İstanbul-Karadeniz arası mekik dokuyabilen bundan gocunmayan, çayını, fındığını toplayan, gerekirse ticaret erbabı olan, evinin hanımı, eşinin en büyük desteği, çocuklarının canı, anası olup gereğinde eline korkmadan silah alan, ava çıkan, çeşanı sırtında en hareketli türküleri dilinde, Karadeniz gibi her daim hareketli, yerinde duramayan - kilolu olsalar da değişmez bu- hamsiden, muhlamadan, yoğurt doğramasından, lahanadan, mısır ekmeğinden vazgeçmeyen, içi kan ağlasa da hayatta kalanları hayata tutundurabilmek için her daim neşeli görünebilen kadındır ![]() Karadeniz’de bilinenin aksine annenin onayı olmadan bir adım dahi atılmaz
![]() ![]() ![]() Saçlarının fırtınasında gemiler yüzdüren, kocaman dünyasını sırtındaki sepete sığdıramayıp göz bebeğinde taşıyan, denizi görünce içinde bulunduğu taşıtın camına yapışan kadındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Karadeniz Türkülerinde Kadın |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Karadeniz Türkülerinde Kadın![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
JOKER
|
![]() Cevap : Karadeniz Türkülerinde Kadıngüzel paylaşımmış evet bizim kadınlarımız bir tanedir gerçekten ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bonsoir
|
![]() Cevap : Karadeniz Türkülerinde Kadınçok güzel bir araştırma olmuş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Karadeniz Türkülerinde KadınEvet kesinlikle katılıyorum biz bitaneyiz ![]() |
![]() |
![]() |
|