![]() |
Yağlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yağlar YAĞLAR Genel Özellikleri1-Suda erimezler ![]() 2-Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler ![]() 3-C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır ![]() 4-Hücre zarından geçemezler ![]() 5-1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur ![]() 6-Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur ![]() 7-Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar ![]() 8-3 mol H2O ile hidrolize edilirler ![]() 9-Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir ![]() 10-Sudan III ile kırmızı renk verirler ![]() 11-Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler ![]() 12-Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar ![]() ![]() a-Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır ![]() b-Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir ![]() c-Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur ![]() d-Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb ![]() ![]() ![]() e-Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur ![]() ![]() Yağların görevleri 1-Enerji kaynağı olarak kullanılırlar ![]() 2-Hücre zarı yapısına katılırlar ![]() 3-Bazı hormonların yapısını oluştururlar ![]() 4-A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar ![]() 5-Isı kaybını önlerler ![]() 6-Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur ![]() 7-Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|