![]() |
Cevap : ***mehmeh akif ersoy**** |
![]() |
![]() |
#16 |
hayko26
|
![]() Cevap : ***mehmeh akif ersoy****SEYFİ BABA Geçen akşam eve geldim ![]() - Seyfi Baba Hastalanmış, yatıyormuş ![]() - Nesi varmış acaba? - Bilmeyiz, oğlu haber verdi geçerken bu sabah ![]() - Keşki ben evde olaydım ![]() ![]() ![]() Bir fener yok mu, verin ![]() ![]() ![]() Gecikirsem kalırım beklemeyin ![]() ![]() ![]() Hem uzun, hem de bataktır ![]() ![]() ![]() - Daha a'lâ, kalınız Teyzeniz geldi, bu akşam, değiliz biz yalınız ![]() Sopa sağ elde, kırık camlı fener sol elde; Boşanan yağmur iliklerde, çamur tâ belde ![]() Hani, çoktan gömülen kaldırımın, hortlayarak; "Gel!" diyen taşları kurtarmasa, insan batacak ![]() Saksağanlar gibi sektikçe birinden birine, Boğuyordum! müteveffâyı bütün âferine ![]() Sormayın derdimi, bitmez mi o taşlar, giderek, Düştü artık bize göllerde pekâlâ yüzmek! Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim, Çifte sandal, yüzüyorduk, o yüzer, ben yüzerim! Çok mu yüzdük bilemem, toprağı bulduk neyse; Fenerim başladı etrâfını tektük hisse ![]() Vâkıâ ben de yoruldum, o fakat pek yorgun ![]() ![]() ![]() Bakıyordum daha mahmurluğu üstünde onun: Kâh olur, kör gibi çarpar sıvasız bir duvara; Kâh olur, mürde şuâ'âtı düşer bir mezara; Kâh bir sakfı çökük hânenin altında koşar; Kâh bir ma'bed-i fersûdenin üstünden aşar; Vakt olur pek sapa yerlerde, bakarsın, dolaşır; Sonra en korkulu eşhâsa çekinmez, sataşır; Gecenin sütre-i yeldâsını çekmiş, uryan, Sokulup bir saçağın altına gûyâ uyuyan Hânüman yoksulu binlerce sefilân-ı beşer; Sesi dinmiş yuvalar, hâke serilmiş evler; Kocasından boşanan bir sürü bîçâre karı; O kopan râbıtanın, darmadağın yavruları; Zulmetin, yer yer, içinden kabaran mezbeleler: Evi sırtında, sokaklarda gezen âileler! Gece rehzen, sabah olmaz mı bakarsın, sâil! Serserî, derbeder, âvâre, harâmî, kaatil ![]() ![]() ![]() Böyle kaç manzara gördüyse bizim kör kandil Bana göstermeli bir kerre ![]() ![]() ![]() Ya o bîçâre de râhmet suyu nûş eyliyerek, Hatm-i enfâs edivermez mi hemen "cız!" diyerek? O zaman sâmi'anın, lâmisenin sevkıyle Yürüyen körlere döndüm, o ne dehşetti hele! Sopam artık bana hem göz, hem ayak, hem eldi ![]() ![]() ![]() Ne yalan söyliyeyim kalbime haşyet geldi ![]() Hele yâ Rabbi şükür, karşıdan üç tâne fener Geçiyor ![]() ![]() ![]() Giderim arkalarından ![]() ![]() ![]() ![]() Yolu buldum, diyorum, gelmiş iken hâlâ ben! İşte karşımda bizim yâr-ı kadîmin yurdu ![]() Bakalım var mı ışık? Yoksa muhakkak uyudu ![]() Kapının orta yerinden ucu değnekli bir ip Sarkıtılmış olacak, bir onu bulsam da çekip Açıversem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gâlibâ bir çıkan olmuş ![]() ![]() ![]() Girerim ben diyerek kendimi attım içeri, Ayağımdan çıkarıp lâstiği geçtim ileri ![]() Sağa döndüm, azıcık gitmeden üç beş basamak Merdiven geldi ki zorcaydı biraz tırmanmak! Sola döndüm, odanın eski şayak perdesini, Aralarken kulağım duydu fakîrin sesini: - Nerde kaldın? Beni hiç yoklamadın evlâdım! Haklısın, bende kabâhat ki haber yollamadım ![]() Bilirim çoktur işin, sonra bizim yol pek uzun ![]() ![]() ![]() Hele dinlen azıcık anlaşılan yorgunsun ![]() Bereket versin ateş koydu demin komşu kadın ![]() ![]() ![]() Üşüyorsan eşiver mangalı, eş eş de ısın ![]() Odanın loşluğu kasvet veriyor pek, baktım Şu fener yansa, deyip bir kutu kibrit çaktım ![]() Hele son kibriti tuttum da yakından yüzüne, Sürme çekmiş gibi nûr indi mumun kör gözüne! O zaman nîm açılıp perde-i zulmet, nâgâh, Gördü bir sahne-i üryân-ı sefâlet ki nigâh, Şâir olsam yine tasvîri otur bence muhâl: O perîşanlığı derpîş edemez çünkü hayâl! Çekerek dizlerinin üstüne bir eski aba, Sürünüp mangala yaklaştı bizim Seyfı Baba ![]() - Ihlamur verdi demin komşu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen otur, ben ararım ![]() ![]() ![]() - Olsa içerdik, iyidir ![]() ![]() ![]() Aha buldum, aramak istemez oğlum, gitme ![]() ![]() ![]() Ben de bir karnı geniş cezve geçirdim elime, Başladım kaynatarak vemeye fincan fincan, Azıcık geldi bizim ihtiyarın benzine kan ![]() - Şimdi anlat bakalım, neydi senin hastalığın? Nezle oldun sanırım, çünkü bu kış pek salgın ![]() - Mehmed Ağ'nın evi akmış ![]() Dama çıktım, soğuk aldım, oluyor on beş gün ![]() Ne işin var kiremitlerde a sersem desene! İhtiyarlık mı nedir, şaşkınım oğlum bu sene ![]() Hadi aktamıyayım ![]() ![]() ![]() Oturup kör gibi, nâmerde el açmak iyi mi? Kim kazanmazsa bu dünyâda bir ekmek parası: Dostunun yüz karası; düşmanının maskarası! Yoksa yetmiş beşi geçmiş bir adam iç yapamaz; Ona ancak yapacak: Beş vakit abdestle namaz ![]() Hastalandım, bakacak kimseciğim yok; Osman Gece gündüz koşuyor iş diye, bilmem ne zaman Eli ekmek tutacak? İşte saat belki de üç Görüyorsun daha gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() Ba'zı bir hafta geçer, uğrayan olmaz yanıma; Kimsesizlik bu sefer tak dedi artık canıma! - Seni bir terleteyim sımsıkı örtüp bu gece! Açılırsın, sanırım, terlemiş olsan iyice ![]() İhtiyar terliyedursun gömülüp yorganına ![]() ![]() ![]() Atarak ben de geniş bir kebe mangal yanına, Başladım uyku teharrîsine, lâkin ne gezer! Sızmışım bir aralık neyse yorulmuş da meğer ![]() Ortalık açmış, uyandım ![]() Önce amma şu fakîr âdemi memnûn edeyim ![]() Bir de baktım ki: Tek onluk bile yokmuş kesede; Mühürüm boynunu bükmüş duruyormuş sâde! O zaman koptu içimden şu tehassür ebedî: Ya hamiyyetsiz olaydım, ya param olsa idi! alıntı
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
hayko26
|
![]() Cevap : ***mehmeh akif ersoy****![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Birinci zumreyi teskil eden zavalli avam, | AVAM: Halktan ilmi irfani Biraksalar devam edecek tatli uykusuna devam ![]() | Bugun nasibini yerlestirince kursagina; | "Yarin" nedir? Onu bilmez, yatar donup sagina ![]() | Yikilsa ars-i hukumet, tikilsa kabre vatan, | KABR: Mezar Vazifesi degil; cunku "hepsi Allah'tan!" | | Ne hukmu var ki, esasen yalanci dunyanin? | Olurse, yan gelip yatacak cennetinde Mevla'nin ![]() | Fena kuruntu degil! Ben derim, sorulsa bana: | "Kabul ederse cehennem ne mutlu, amca, sana!" | | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ikinci zumreyi teskil eden cemaat ise, | Hayata kuskun olandir ki: saplanip ye'se, | YE'S: Umitsizlik | "Selametin yolu yoktur ![]() ![]() ![]() Demis te hirkayi cekmis butun butun basina ![]() | Bu turlu bir hareket mahz-i kufr olur, zira: | MAHZ: Sirf, katiksiz Talepte amir olurken bir ayetinde Huda; | | Buyurdu: "Kesmeyiniz ruh-u rahmetimden umid; | NEFHA: Guzel koku Ki musrikin olur ancak o nefhadan nevmid ![]() | Bu bir; ikincisi: ye'sin ne olsa esbabi, | ESBAB: Sebebler Onun atalet-i kulliyedir ki icabi, | ATALET: Tembellik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanli(yok olusununun hemen oncesi)'daki 4 zumreden 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zuppeler acaba hangi cinsin efradi? kadin desen, geliyor arkasindan erkek adi; Hayir, kadin degil; erkek desen, nedir o kilik? Demet demetken o saclar ne muhtasar o biyik? Sadasi baykusa benzer, hirami saksagana; Hulasa, zuppe demistim ya, artik anlasan a! ![]() ![]() ![]() Fakat bu kukla herif bir buyuk seciyye tasir, Ki, haddim olmiyarak, "Aferin!" desem yarasir ![]() Nedir mi? Anlatayim: oyle bir metaneti var, Ki en savulmiyacak ye'si tek birayla savar ![]() Sinirlerinde teessur denen fenalik yok, Tabiatinda utanmakla asinalik yok ![]() Bilirsininiz, hani, insanda bir damar varmis, Ki yuzsuz omak icin mutlaka o catlarmis, Nasilsa "Rabbim utandirmasin!" duasi alan, Bu arsizin o damar zaten eksik anlindan! Cebinde gordu mu uc tane cil kurus nazlim, Tokatliyan'da satar mutlaka, gider de calim ![]() Eger dolandirabilmisse istenen parayi; Gorur mahalleli ta karnavaldan maskarayi! Beyoglu'nun o mulevves muhit-i fahisine Dalar gider, takilip bir sefilin pesine ![]() "Haya, edeb gibi sozler rusum-u fasidedir; Vatanla aile, hatta, kuyud-u zaidedir ![]() Diyor da hepsine birden kuduzca saldiriyor ![]() ![]() "Ayip degil mi?" demissin ![]() ![]() ![]() Namaz, oruc gibi seylerle yok alis verisi; Mukaddesat ile eglenmek en birinci isi ![]() Duyarsaniz "kara kuvvet" bilin ki: imandir ![]() "Kitab-i kohne" de -hasa- Kitab'i Yezdan'dir ![]() Usenmeden ona Kur'ani anlatirsan eger, Su ezberindeki esmayi muttasil geveler: "Kurun-u maziyeden kalma cansiz evradi Cekerse, dogru mu yirminci asrin evladi?" Nedir alakasi yirminci asr-i irfanla Bu saklaban herifin? Anlamam ayip degil a! '-i fazli mi varmis elinde gosterecek? Nedir meziyyeti, gorsek de bari ogrensek ![]() Hayir! Mehasin-i Garb'in birinde yok hevesi; Rezail, oldu mu lakin, siaridir hepsi! Butun kebaire (icki,kumar,zina) tiryaki bir kopuk tanirim ![]() -Ne oldu bilmiyorum simdi, sag degil sanirim- Kumar, senaatin aksami, irtikap, icki ![]() ![]() ![]() Hulasa defter-i a'mali oyle kapkara ki: Yaninda leyl-i cehennem, sabah-i cennettir! "Utanmiyor musun ![]() Denirse kendine, milletlerin ekabirini Sayardi gostererek hepsinin kebairini: "Filan icerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mulevvesatini bir bir rical-i maziye Izafe etmeye baslardi paye vermek icin ![]() "Peki! Fezaili yok muydu soylediklerinin?" Diyen cikarsa "muverrihlik etmedim!" derdi ![]() Su zuppeler de, bugun ayni ruhu gosterdi ![]() Fransiz'in nesi var? Fuhsu, bir de ilhadi; Kapi$ti bunlari "yirminci asrin evladi!" Ya Alman'in nesi var zevki oksayan? Birasi; Unuttu ayrani, ma'tuda dondu kahrolasi! Heriflerin, hani dunya kadar bedayii var: Ulumu var, edebiyyati var, sanayii var ![]() Giden birer avuc olsun getirse memlekete; Doner muhitimiz elbet muhit-i ma'rifete ![]() Kucak kucak tasiyor olmadik mesaviyi; Begenmesek "medeniyyet!" diyor; inandik iyi! "Ne var, biraz da maarif getirmis olsa ![]() ![]() ![]() Emin olun size "hammallik etmedim?" diyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Akif ERSOY Fatih Kursusunde - 1914 alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
hayko26
|
![]() Cevap : ***mehmeh akif ersoy****![]() İhtiyar amcanı dinlermisin, oğlum Nevruz !! Ne büyük söyle, Ne çok söyle; Yiğit işte gerek Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme ; Sözü sağlam, Özü sağlam ol, Irkına çek ![]() RESMİM İÇİN ! ![]() ![]() ![]() Şu serilmiş görünen resmime imrenmedeyim ![]() ![]() ![]() Ne saadet hani ondan bile mahrumum ben ![]() Daha yıllarca eminim ki hayatın yükünü , Dizlerim titreyerek çekmeğe mahkumum ben ![]() Çözde artık yükümün kördüğüm olmuş bağını , Bana çok görme ilahi bir avuç toprağını RESMİMİN ARKASINA Hepsi göçmüş hani yoldaşlarının hiçbiri yok Senmi kaldın yalnız kafileden böyle uzak ? Postu sermekse meramın yola,serdirmezler; Hadi gölgenle beraber silinip gitmene bak ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : ***Mehmeh Akif Ersoy**** |
![]() |
![]() |
#19 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : ***Mehmeh Akif Ersoy****Teşekkürler hayko26 |
![]() |
![]() |