Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
milli, vezin

Milli Vezin

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Vezin

Milli Vezin

Milli Edebiyat Döneminde Vezin - Milli Edebiyatta Vezin - Eski Türklerde Vezin

Eski Türklerin vezni hece vezni idiMahmudî Kaşgari lûgatindeki Türkçe şiirler hep hece veznindedirSonraları Çağatay ve Osmanlı şairleri taklit vasıtasıyla Acemlerden aruz veznini aldılarTürkistanda Nevai anadoluda Ahmet Paşa aruz veznini yükselttiSaraylar bu vezne kıymet veriyorlardı

Fakat halk aruz veznini bir türlü anlayamadıBu sebeple halk şairleri eski hece vezniyle şiirler söylemekte devam ettilerAhmet Yesevi,Yunus Emre,Kaygusuz gibi tekke şairleri ve Aşık Ömer Dertli Karacaoğlan gibi saz şairleri hece veznine sadık kaldılarTürkçülük zuhur ettiği zaman aruz vezniyle hece vezni yan yana duruyorduGuya birincisi havasın ikincisi avamın terennüm aletleri idi

Türkçülük lisandaki ikiliğe nihayet verirken vezindeki bu ikiliğe de lakayd kalamazdı ,hususiyle terkipli lisan aruz vezninden aruz veznide terkipli lisandan ayrılmadığı için bu iki osmanlı müessesesi hakkında aynı hükmü vermek lazımdıBinaenaleyh Türkçüler terkipli lisanla beraber,aruz veznide milli edebiyatımızdan kovmaya karar verdiler

Sade lisan,aruz veznine pek uymuyordu halbukihece vezniyle sade lisan arasında samimi bir akrabalık vardıSarayın ihmaline rağmen halk sade türkçeyle hece veznini iki kıymetli tılsım gibi sinesinde saklamıştıBu sebeple Türkçüler bunları bulmakta güçlük çekmediler

Bununla beraber hece vezni bazı şairlerimizi yanlış yollara sevkettiBunlardan bir kısmı Fransızların hece vezinlerinin taklide kalkıştılar; mesela Fransızların (alexandrine) dedikleri (6+6) vezninde şiirler yazdılarBu tecrübe aynı zamanda başka millatlerden vezin alınamayacağı kaidesinide meydana attıBu suretle bizdeki hece vezni tarafdarlığı başka lisanlara ait hece vezinlerine ihyaden ibaret bulunduğu taayyün etti

Hece veznine yanlış yola götüren şairlerden bir kısmı da yeni vezinler icadına kalkıştılarBunların yoktan var etmediği vezinlerden birçoğunu da halk kabul etmediBu suretle anlaşıldı ki milli vezinler halkın eskiden beri kullanmakta olduğu vezinlerle sonradan kabul edebildiği vezinlere münhasırdırHalkın hoşlanmadığı vezinler, hece tarzında olsa bile milli vezinlerden sayılamaz

Ziya Gökalp

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com