Karbonhidratlarla İlgili Gerçekler |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karbonhidratlarla İlgili GerçeklerŞekerler Glikoza dönüştürülmesi en kolay olan besinlerdir Meyvelerde fruktoz, süt ve süt ürünlerinde laktoz olarak bulunurlar Bu şekerler doğal şekerlerdir Asıl üzerinde durulması gereken sonradan eklenen şekerlerdir Tatlandırıcılar ve sofra şekeri pek faydası olmayan ancak bol kalori içeren şekerlerdir Meyvelerdeki doğal şekerlerin yanı sıra lif, sütteki protein bu maddelerde yoktur Lifler Lifler, şekerlerin tam zıttı olarak çalışırlar Lifleri sindiremezsiniz ve bazıları sindirim sistemi boyunca yavaşça ilerleyerek tok kalmanızı sağlar Günde 25 gram lif tüketmek metabolizmaya büyük fayda sağlar Nişasta Patatesin içerisinde de bulunan nişasta şekerlerle kıyaslandığında kompleks bir yapıya sahiptir Ancak glikoza dönüştürülmeleri daha kolaydır Bakliyatlarda bulunan nişasta vücutta lifler gibi işlev görür Öğütüldüklerinde ve lifli kabuklarından arındırıldıklarında şekerler gibi yakılırlar |
|