ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Karbonhidratlarla İlgili Gerçekler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1062126)

Prof. Dr. Sinsi 11-29-2012 09:33 AM

Karbonhidratlarla İlgili Gerçekler
 



http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Şekerler

Glikoza dönüştürülmesi en kolay olan besinlerdir. Meyvelerde fruktoz, süt ve süt ürünlerinde laktoz olarak bulunurlar. Bu şekerler doğal şekerlerdir. Asıl üzerinde durulması gereken sonradan eklenen şekerlerdir. Tatlandırıcılar ve sofra şekeri pek faydası olmayan ancak bol kalori içeren şekerlerdir. Meyvelerdeki doğal şekerlerin yanı sıra lif, sütteki protein bu maddelerde yoktur.

Lifler

Lifler, şekerlerin tam zıttı olarak çalışırlar. Lifleri sindiremezsiniz ve bazıları sindirim sistemi boyunca yavaşça ilerleyerek tok kalmanızı sağlar. Günde 25 gram lif tüketmek metabolizmaya büyük fayda sağlar.

Nişasta

Patatesin içerisinde de bulunan nişasta şekerlerle kıyaslandığında kompleks bir yapıya sahiptir. Ancak glikoza dönüştürülmeleri daha kolaydır. Bakliyatlarda bulunan nişasta vücutta lifler gibi işlev görür. Öğütüldüklerinde ve lifli kabuklarından arındırıldıklarında şekerler gibi yakılırlar.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.