![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü A Harfi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Terimleri Sözlüğü A HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü A Harfi Acebek (Yöresel Tanım) : Börülce ![]() Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilir ![]() ![]() Acıkulak (Kuzukulağı) : Yaprakları ekşi olan, ıspanağa benzeyen ve salata yapımında kullanılan küçük yapraklı bir bitki, çiğ ve pişmiş olarak yenebilir ![]() Acur (Yöresel Tanım) : Salatalık, kabak arası görünümlü bir sebze ![]() Adisyon (Adition) : Lokanta hesabı ![]() Ağartma (Blanşi) : Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak beyazlatma ![]() ![]() Ağdalaşma : Şekerli sıvılar için kullanılan, koyulaşma anlamı ![]() ağdalaşmaya başlaması: Yani şurubun kıvama gelmesi ![]() Afıyan (Yöresel Tanım) : Afyon ![]() Ağpahla (Yöresel Tanım) : Kuru Fasulye ![]() Ahlat (Yöresel Tanım) : Yaban armudu ![]() Alakart (A la carte) : Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan yemek servisi yöntemi ![]() ![]() Alavapör (A la vapeur) : Buharda pişirme usulü ![]() Alazlamak : Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak ![]() Aldante : Normalden daha az pişirme usulü ![]() ![]() Alümet (Allumette) : Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya başka bir yiyecek ![]() Alüminyum Folyo : Mutfaklarda yiyecekleri korumak ve pişirirken de kullanılabilen alüminyumdan yapılmış kağıt ![]() Amino Asit : Protein birimini oluşturan birimler ![]() Amortisman : Değer kaybı ![]() ![]() Ançüez : Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi) yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu ![]() ![]() Anason : Ana yurdu mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı tohumudur ![]() ![]() Anglez (Anglaise) : Suda kaynatarak pişirme ![]() ![]() Antiseptik (Antiseptique) : Mikrop öldürücü ![]() Antre (Entree) : Ordövr ![]() ![]() Antreme (Entremet) : a- Ana yemekle tatlı arasında yenen hafif şekerli tatlılar (Sufle, krep, benye vb) ![]() ![]() Antremetiye (Entremetier) : Çorba ve sebze yemeklerini yapan aşçı ![]() Ardıç : Kozaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, hoş kokulu, siyah-kırmızı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaçcıktır ![]() ![]() Aperitif (Aperitif) : İştahı açmak için, yemekten önce içilen içkilere verilen isim ![]() Arorat (Arrow-root) : Amerika'da yetişen bir bitkiden yapılan nişasta ![]() Arıtma : Berraklaştırma veya rafine etme ![]() ![]() ![]() Aroma (Aromat) : Koku, tat ![]() Aromalı Bitkiler : Tarhun, nane, dereotu,maydanoz, kekik fesleğen, defne yaprağı, biberiye vb ![]() Aromatik (Aromatigue) : Hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat ![]() Aromatik Malzeme : Tat, lezzet ve koku amacıyla doğranarak veya bütün olarak hazırlanan soğan, havuç, kereviz dalı, pırasa yaprağı, maydanoz sapı, kekik, defne yaprağı, karanfil vb ![]() ![]() Arpacık Soğanı : Fındık büyüklüğünde kuru soğan ![]() ![]() Asidifiye (Acidifier) : Limon suyu veya sirke gibi sıvılarla yiyeceğe ekşilik katma ![]() Aspik (Aspic) : a-Jöle içerisinde dondurulmuş soğuk yemek ![]() ![]() Aş otu (Yöresel Tanım) : Kişniş ![]() Avitaminoz : Vitamin yetersizliği ![]() Avakado : Armut biçiminde, yeşil bir meyve (Salatalarla salata sosuyla yenir ya da dip sos yapımında kullanılır ![]() Ayoli (Aioli) : Zeytinyağı ile yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı sos ![]() |
![]() |
![]() |
|