Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi Çakal eriği (Yöresel Tanım) : Yabani erik Çalkalama (Yöresel Tanım) : Ayran Çekilmiş Ekmekiçi : Normal ekmeklerin dış kabukları alınıp içi, bir rondo yardımıyla çekilerek inceltilir Çekilmiş : Kıyılmış, doğranmış Çektirme : a-Bir sıvıyı kaynatarak azaltma b-Kaynatarak koyulaştırma veya sıvını özünü bırakma Çeltik : İşlenmemiş pirinç tanesi Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır Çentikleme (Yöresel Tanım) : Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek Çevirmek : a-Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü b-Döndürmek Çırpma Kabı : Dibi tümsek olan çırpma işlemine elverişli olan metal kap Mayonez tenceresi Çırpma : Bir çırpma teli yardımıyla, çırpılacak malzemeye, havada daireler çizdirip, içine hava aldırarak çırpılma şekli Çipa (Yöresel Tanım) : Bahçe Çiprek : Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık) Çir (Yöresel Tanım) : Kuru kayısı veya zerdali Çiriş (Yöresel Tanım) : Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir Pırasanın ufağına denir Çortutu (Yöresel Tanım) : Şalgam Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir Çuşka : Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber |
|