ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Sözlük Ağı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=515)
-   -   Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1048948)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 05:25 AM

Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi
 
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi

Çakal eriği (Yöresel Tanım) : Yabani erik.

Çalkalama (Yöresel Tanım) : Ayran.

Çekilmiş Ekmekiçi : Normal ekmeklerin dış kabukları alınıp içi, bir rondo yardımıyla çekilerek inceltilir.

Çekilmiş : Kıyılmış, doğranmış.

Çektirme : a-Bir sıvıyı kaynatarak azaltma. b-Kaynatarak koyulaştırma veya sıvını özünü bırakma.

Çeltik : İşlenmemiş pirinç tanesi.

Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.

Çentikleme (Yöresel Tanım) : Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek.

Çevirmek : a-Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü. b-Döndürmek.

Çırpma Kabı : Dibi tümsek olan çırpma işlemine elverişli olan metal kap. Mayonez tenceresi.

Çırpma : Bir çırpma teli yardımıyla, çırpılacak malzemeye, havada daireler çizdirip, içine hava aldırarak çırpılma şekli.

Çipa (Yöresel Tanım) : Bahçe.

Çiprek : Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık).

Çir (Yöresel Tanım) : Kuru kayısı veya zerdali.

Çiriş (Yöresel Tanım) : Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir. Pırasanın ufağına denir.

Çortutu (Yöresel Tanım) : Şalgam.

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.

Çuşka : Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.