![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi
Çakal eriği (Yöresel Tanım) : Yabani erik. Çalkalama (Yöresel Tanım) : Ayran. Çekilmiş Ekmekiçi : Normal ekmeklerin dış kabukları alınıp içi, bir rondo yardımıyla çekilerek inceltilir. Çekilmiş : Kıyılmış, doğranmış. Çektirme : a-Bir sıvıyı kaynatarak azaltma. b-Kaynatarak koyulaştırma veya sıvını özünü bırakma. Çeltik : İşlenmemiş pirinç tanesi. Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır. Çentikleme (Yöresel Tanım) : Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek. Çevirmek : a-Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü. b-Döndürmek. Çırpma Kabı : Dibi tümsek olan çırpma işlemine elverişli olan metal kap. Mayonez tenceresi. Çırpma : Bir çırpma teli yardımıyla, çırpılacak malzemeye, havada daireler çizdirip, içine hava aldırarak çırpılma şekli. Çipa (Yöresel Tanım) : Bahçe. Çiprek : Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık). Çir (Yöresel Tanım) : Kuru kayısı veya zerdali. Çiriş (Yöresel Tanım) : Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir. Pırasanın ufağına denir. Çortutu (Yöresel Tanım) : Şalgam. Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir. Çuşka : Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.