Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
harfi, mutfak, sözlüğü, terimleri

Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi

Damla Çikolata : Nohut büyüklüğünde taneler halinde satılan ve pastacılık işlerinde kullanılan çikolata türü

Dana Fond (Fond de veau) : Dana kemiği ve aromatik malzemelerle yapılan ana sos; kahverengi ya da beyaz olur

Dana Madalyon : Dana bonfileden kesilmiş 1 santim kalınlığında bonfile parçaları

Darı Fülfül : 4-6 santim, koni biçiminde, açık esmer renkli, yakıcı ve keskin lezzetli olan meyveler

Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır

Deglasaj (Deglaçage) : Pişme kabının dibine akarak yapışan maddeyi bir sıvı (su, et suyu, şarap) ile sulandırma usulü; tavuğun piştiği kaba biraz su ilave ederek elde edilen yapma yöntemi

Degorje (Degorger) : Etlerle ilgili olarak, arıtıp kanını akıtmak için bir müddet suya yatırma yöntemi (sebzeler için) Tuz, sirke veya limon suyundan geçirerek sebzenin acısını, sertliğini veya hoşa gitmeyen kokusunu almak amacı ile yapılan işlem

Demlenmek : Piştikten sonra bir süre bekletilerek kıvama gelmek

Den (Yöresel Tanım) : Yarma buğday

Deniz Kestanesi : Dikenlerle örtülü, yuvarlak kabuklu deniz mahsulü İstiridye gibi içi çiğde yenebilir

Dereceli Şurup : Tatlı şurubun kıvam noktasıdır Şurubun bilimsel yöntemle hazırlanmış şeklidir

Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır

Deser (Dessert) : Tatlı pasta, tatlı yiyecekler

Dolmalık Fıstık : Fıstıklık çam kozalağının içinden çıkarılır, çam fıstığı, genellikle dolma harcı içerisinde kullanılır

Dezenfektan (Desinfectent) : Mikroplardan arındırıcı madde

Domalan : Akslı mantarlardan, toprak içinde yumru biçiminde yetişen, yenebilen yer mantarı

miglas (Demi-glace) : Kahverengi Dana Fond'u yarıya kadar çektirerek elde edilen temel sos (et yemeği soslarında kullanılır) Kahverengi veya esmer et suyu

Dövme (Yöresel Tanım) : Kabuğu çıkarılmış buğday

Du (Yöresel Tanım) : İnce bulgur

Duy (Douille) : Krema torbasının ucuna takılan düz veya tırtıklı huni

Den (Yöresel Tanım) : İnce bulgur

Düğücük (Yöresel Tanım) : Ceviz ezmesinden yapılan bir tür çerez

Düğülcek (Yöresel Tanım) : Bulgur elde edilirken ince bulgur eleğin üstünde kalır, altına geçen ince (toz) bulgura düğülcek denir

Düğürcük (Yöresel Tanım) : Bulgur tozu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.