![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi
Damla Çikolata : Nohut büyüklüğünde taneler halinde satılan ve pastacılık işlerinde kullanılan çikolata türü. Dana Fond (Fond de veau) : Dana kemiği ve aromatik malzemelerle yapılan ana sos; kahverengi ya da beyaz olur. Dana Madalyon : Dana bonfileden kesilmiş 1 santim kalınlığında bonfile parçaları. Darı Fülfül : 4-6 santim, koni biçiminde, açık esmer renkli, yakıcı ve keskin lezzetli olan meyveler. Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır. Deglasaj (Deglaçage) : Pişme kabının dibine akarak yapışan maddeyi bir sıvı (su, et suyu, şarap) ile sulandırma usulü; tavuğun piştiği kaba biraz su ilave ederek elde edilen yapma yöntemi. Degorje (Degorger) : Etlerle ilgili olarak, arıtıp kanını akıtmak için bir müddet suya yatırma yöntemi (sebzeler için). Tuz, sirke veya limon suyundan geçirerek sebzenin acısını, sertliğini veya hoşa gitmeyen kokusunu almak amacı ile yapılan işlem. Demlenmek : Piştikten sonra bir süre bekletilerek kıvama gelmek. Den (Yöresel Tanım) : Yarma buğday. Deniz Kestanesi : Dikenlerle örtülü, yuvarlak kabuklu deniz mahsulü. İstiridye gibi içi çiğde yenebilir. Dereceli Şurup : Tatlı şurubun kıvam noktasıdır. Şurubun bilimsel yöntemle hazırlanmış şeklidir. Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Deser (Dessert) : Tatlı pasta, tatlı yiyecekler. Dolmalık Fıstık : Fıstıklık çam kozalağının içinden çıkarılır, çam fıstığı, genellikle dolma harcı içerisinde kullanılır. Dezenfektan (Desinfectent) : Mikroplardan arındırıcı madde. Domalan : Akslı mantarlardan, toprak içinde yumru biçiminde yetişen, yenebilen yer mantarı. Dömiglas (Demi-glace) : Kahverengi Dana Fond'u yarıya kadar çektirerek elde edilen temel sos (et yemeği soslarında kullanılır). Kahverengi veya esmer et suyu. Dövme (Yöresel Tanım) : Kabuğu çıkarılmış buğday. Du (Yöresel Tanım) : İnce bulgur. Duy (Douille) : Krema torbasının ucuna takılan düz veya tırtıklı huni. Den (Yöresel Tanım) : İnce bulgur. Düğücük (Yöresel Tanım) : Ceviz ezmesinden yapılan bir tür çerez. Düğülcek (Yöresel Tanım) : Bulgur elde edilirken ince bulgur eleğin üstünde kalır, altına geçen ince (toz) bulgura düğülcek denir. Düğürcük (Yöresel Tanım) : Bulgur tozu. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.