![]() |
Tularemi Hastalığı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tularemi Hastalığı HakkındaTularemi Hastalığı Hakkında Tularemi, özellikle yer sincabı, su faresi, yabanıl tavşan, yabanıl kemiricilerin, kimi yabanıl kuşların hastalığıdır ![]() ![]() Etken Mikroorganizma: Tulareminin etkeni, Pasteurella tularensis adında bir bakteridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalığın Görülüşü: Hastalık ilk önce Kalifornia’nın Tulare bölgesinde tanımlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalık Kaynağı: Tularemi hastalığının kaynağı tavşan, yer sincabı, tilki, su faresi, domuz, çil kuşu, sülün, keklik, bıldırcın vb ![]() ![]() Hastalığın Bulaşması: Tularemi, aşağıdaki bulaşma biçim ve yolları ile bulaşır: 1 ![]() a- Hastalık kaynağı durumundaki hayvanın kesilmesi, derisinin soyulması, etinin işlenmesi anında, kan ve organizma sıvılarının insanların giriş kapısı olabilecek çizik, kesik ve sıyrıklarıyla ilişkilenmesiyle bulaşmalar gerçekleşir ![]() b- Etkeni taşıyan kene ve ahır sineklerinin insanları sokması ile bulaşmalar olabilmektedir ![]() 2 ![]() a- Hasta hayvan etinin yeterince pişirilmeden yenilmesiyle bulaşma gerçekleşir ![]() b- Hastalık kaynağı olan hayvanların idrarı, dışkıları, tüy vb ![]() ![]() Tularemi hastalığının insandan insana bulaştığı kanıtlanamamıştır ![]() Kuluçka Süresi: Yaklaşık 3-4 gündür ![]() Hastalığın Gelişimi: Pasteurella tularensis, organizmada giriş yerinde yerleşir ve ürer ![]() ![]() Hastalığın Belirti ve Bulguları: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Hastalığın Tanısı: Tanı için hastalıklı oluşum ve dokulardan alınan örneklerde, etken mikroorganizma aranır ![]() Tedavi ve Bakımı: Hasta, hastaneye yatırılır ![]() ![]() Korunma: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|