![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzun Zararı Tuz hipertansiyona neden oluyor Yiyeceklerde tuz kullanma alışkanlığı, dünyada her yıl 7 milyon kişinin ölümüne yol açan hipertansiyonun başlıca nedenleri arasında yer alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzsuz hayata geçin! Tüm dünyada 'Sağlığınız için tuzu azaltın' kampanyaları başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan vücudunda tuzun tutulmasını sağlayan bir sistem vardır ![]() ![]() Annenin kullandığı tuz, karnındaki bebeğin ileri yaşlarda yüksek tansiyon hastası olmasına da yol açar ![]() Bağımlılık yapar ![]() Sadece uzun süreli ishal ve çok fazla terleme durumunda tuz, ilaç olarak kullanılabilir ![]() 'Tiroit hastalarının tuz kullanması gerekli' anlayışı yanlıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıYemeğin tadı tuzu kalbi yoruyor Yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri ve şişmanlık açısından ciddi risk oluşturan aşırı tuz tüketimi en çok da kalbi etkiliyor, tuz, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını yükseltiyor ![]() ![]() Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç ![]() ![]() ![]() ERKEKLER, KADINLARDAN DAHA FAZLA TUZLU YİYOR Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008 yılında yapılan çalışmada, bir kişinin günlük tuz tüketiminin, olması gerekenin üç katı (ortalama 18 gram) olarak tespit edildiğini belirten Derici, şunları kaydetti: ''Çalışmada, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİ Derici, tuz kullanım miktarının toplumsal özelliklere ve coğrafi bölgelere göre değişebildiğini de ifade ederek, ''Normal sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5 gramdır, en fazla 6 gram olabilir'' dedi ![]() Bu miktarın üzerinde tuz tüketilmesi halinde, ''kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının yükseldiğini'' vurgulayan Derici, fazla tuz kullanımının astım hastalığında da şikayetleri tetiklediğini bildirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuz demek, yüksek tansiyon demek Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felçlerin yüzde 62sinden, koroner kalp hastalıklarının ise yüzde 49undan yüksek kan basıncı sorumlu ![]() ![]() Tuz, vücut fonksiyonları için gerekli olmasına rağmen fazla tüketildiğinde zararlı etkilere yol açıyor ![]() ![]() Bu zararlı etkiler kan basıncı arttıkça artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Felç riskinde ve kalp büyümesinde artışa neden olur, böbrek hastalığını kötüleştirir, ölüm riskini artırır ![]() ![]() Türkiye dünyanın en çok tuz tüketen ülkelerinden olduğunu hatırlatan Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜLKELER TUZ TÜKETİMİNİ AZALTAMAYA ÇALIŞIYOR Tuz kısıtlamanın sadece kan basıncını düşürmeyeceğini belirten Sandıkçı, şunları söylüyor: "Tuzun azaltılması aynı zamanda yeni oluşabilecek koroner kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü ve felç riskini azaltır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERİŞKİNLER İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıkları önlemek için erişkinlerin günde 5 gramdan az tuz (2 gram sodyum /gün) kullanmalarını önermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2009da başlattıkları ulusal plan çerçevesinde hedefleri tuz tüketimini 5 yılda yüzde 20 azaltmak ![]() ![]() ![]() YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ EKLENİYOR Prof ![]() ![]() ![]() "Bu nedenle Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, ekmekteki tuz oranının düşürülmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurdu ![]() ![]() ![]() Toplum sağlığı için tuzu azaltma girişimi, uzun soluklu bir yolculuktur ![]() ![]() ![]() TUZU AZALTMAK İÇİN ![]() ![]() ![]() Tuzu birdenbire kesmenin çok zor olduğunu ifade eden Prof ![]() ![]() - Yemeğizi pişirirken tuz eklemeyin ![]() - Restoranda yemeğinizin tuzsuz hazırlanmasını isteyin ![]() ![]() - Masadan tuzluğu kaldırın ![]() ![]() - Limon ve sirke genelde tuzu pek aratmaz ![]() - Sucuk, pastırma, salamın tuz içeriği normal ete göre çok fazla , mümkün olduğunca yemeyin ![]() - Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve bazı baharatların tuzlu olduğu bilin ![]() ![]() - Market alışverişlerinizde alacağınız ürünün içeriğine bakmayı alışkanlık haline getirin ![]() ![]() - Etiketteki değerin tuz mu, sodyum mu olduğuna dikkat edin ![]() ![]() ![]() - Aynı üründe farklı markaların tuz içerikleri birbirinden çok farklı olabiliyor ![]() ![]() - Sebze ve meyvelerin tuz içeriği düşük olduğundan özellikle tercih edin ![]() - Atıştırma için cips, kuruyemiş yerine meyve yiyin ![]() - Hergün biraz daha az tuz almaya özen gösterin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzun Zararı Türkiye'de yapılan bilimsel araştırma sonucuna göre, bir kişi Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği 5 gram tuz yerine yaklaşık 18 gram tüketiliyor ![]() Fazla tuz tüketiminin hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, gastrit kanserler, osteoporoz, böbrek hastalıkları ve diyabete yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, günde 1 gram az tuz tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini yüzde 5 oranında azalttığına dikkati çekiyor ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ''Tuz Tüketiminin Azaltılması Ulusal Strateji Belirleme Çalıştayı'', İlci Otel'de başladı ![]() İki gün sürecek olan çalıştayda, Türkiye'de tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik 2010-2015 yılları arasında uygulanacak ulusal program kapsamında temel stratejiler ile bu stratejiler paralelinde hedefe yönelik etkili faaliyetler belirlenecek ![]() Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak, çalıştayda yaptığı konuşmada, insan ömrünün uzamasıyla birlikte kronik hastalıkların önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya başladığını söyledi ![]() Kronik hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin toplam ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğuna dikkati çeken Irmak, ''Bu kronik hastalıklar, risk faktörleri açısından değerlendirildiğinde kalp hastalıkları, inme ve tip 2 diyabetin yüzde 80'inin, kanserlerin 40'ının önlenebilir olduğu görülmektedir ![]() ![]() ![]() Irmak, risk faktörlerinin içinde kardiyovasküler hastalık yükünün artmasının en büyük nedeninin hipertansiyon ve tuz tüketimi olduğuna işaret ederek, tansiyonun normale indirilmesi ve tuz tüketiminin azaltılmasının bu strateji içindeki en temel faaliyet alanlarından biri olduğunu söyledi ![]() ''Türkiye'de tuz tüketiminin DSÖ'nün önerdiği miktarların çok üzerinde olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() Bugünkü tüketim düzeylerine bakıldığında hızlı bir şekilde eyleme geçmemiz gerekliliği kaçınılmazdır ![]() ![]() Yapılacak planlama çerçevesinde belirlenecek faaliyetleri, Dumansız Hava Sahası ve obezitenin önlenmesine yönelik ülke programlarında olduğu gibi en kısa sürede uygulamaya geçirmek istiyoruz ![]() TUZ TÜKETİMİ DSÖ'NÜN ÖNERİSİNDEN 3 KAT DAHA FAZLA Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanı Cengiz Kesici de konuşmasında, Türkiye'de bir kişinin günlük tuz tüketimi oranının DSÖ'nün önerisinden 3 kattan daha fazla olduğunu söyledi ![]() ![]() ![]() Türkiye'de 1978 yılında yıllık 936 bin 778 ton olan tuz tüketiminin 2002 yılında 2 milyon 188 bin 619 tona çıktığını belirten Kesici, tuzun en çok ekmek, salamura besinler ve işlem görmemiş besinler aracılığıyla alındığını bildirdi ![]() Kesici çalıştayda, çok fazla tüketilen bir besin olan ekmekte tuzun azaltılması, tuz kontrolüne yönelik yasal düzenleme, toplu tüketim standartlarının geliştirilmesi gibi müdahale alanlarının belirleneceğini dile getirdi ![]() EKMEKTEKİ TUZA DİKKAT Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() AA |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıAşırı tuz tüketimine dikkat! Yemeğin tadına bakmadan tuz atmak kalp hastalıklarına vize çıkartıyor ![]() ![]() ![]() Az tuzlu yemekler size tatsız geliyorsa, hazır soslar tam size göre ise, akşamları tv karşısında sıkça cips ve çekirdek tüketiyorsanız, herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile, bu durum çok kısa bir zaman içinde kalp hastalıklarının kapınızı çalabileceği anlamına gelir ![]() ![]() Aşırı tuz tüketimi başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere pek çok ciddi hastalığa zemin hazırlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz kan basıncını yükselterek birçok hastalığı tetikliyor Tuz, vücut fonksiyonları için mutlak gerekli olmasına rağmen fazlasının zararlı olduğu bilinmektedir ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; felçlerin %62sinden ve koroner kalp hastalıklarının %49undan yüksek kan basıncı sorumludur ![]() ![]() Aşırı tuz tüketen sağlıklı kişiler bile hasta olabilir Fazla tuz, kan basıncı normal olanlarda da kalp damar sağlığına zararlı olabilir ![]() ![]() ![]() Dünyanın en çok tuz tüketen ülkesi Türkiye ! Pek çok ülkede günlük tuz tüketimi günde 9-12 gram iken, ülkemizde tuz tüketimi günde ortalama 18 gramdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizden örnek vermek gerekirse; francala bir ekmeğimizde bulunan ortalama tuz miktarı yaklaşık 14-16 gramı bulmaktadır ![]() ![]() Tuzu az tüketmek hipertansiyon, mide kanseri ve böbrek hastalığı riskini düşürüyor Diyette tuzun azaltılması sadece kan basıncını düşürmez, aynı zamanda yeni oluşabilecek koroner kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü ve felç riskini sırası ile % 16 ve % 25 oranlarında azaltmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Aşırı tuzlu olan hazır gıdalardan kaçının Diyette tuzu kısıtlarken, tüm kaynaklardan gelen tuzun azaltılması gerekir ![]() ![]() ![]() Pişirirken veya yerken ilave edilen tuz sadece %10luk bir orana denk geliyor ![]() ![]() ![]() Günde bir çimdik tuz yeterli Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıkları önlemek için erişkinlerin günde 5 gramdan az tuz (2 gram sodyum /gün) kullanmalarını önermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzlukları sofradan kaldırın Tuzu birdenbire kesmenin çok zor olduğu malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() Bırakalım yemek ve yemek içeriği kendi tuzu ile pişsin, biz ise bu duruma ek tuz kullanmayarak sağlığımızı koruyalım ![]() ![]() Bu durumda vücudumuzda kandaki tuz oranımız (Sodyum) azalacak ve bu durumda da şuur değişikliklerinden ölümcül ritim bozuklukları ve tehlikeli klinik durumlar gelişebileceği akılda tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzun zararlı etkilerinden korunmak için altın öneriler: Restoranda yemeğinizin tuzsuz hazırlanmasını isteyin ![]() ![]() Masadan tuzluğu kaldırın ![]() ![]() Hazır gıdaların (Sucuk, pastırma, salam vb) tuz içeriğinin normal ete göre yüksek olduğunu unutmayın ![]() Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve bazı baharatların tuzlu olduğu bilin ![]() ![]() Market alışverişlerinizde alacağınız ürünün içeriğine bakmayı alışkanlık haline getirin ![]() ![]() ![]() Etiketteki değerin tuz veya sodyum olup olmadığına dikkat edin ![]() ![]() ![]() Aynı üründe farklı markaların tuz içerikleri birbirinden çok farklı olabiliyor ![]() ![]() Sebze ve meyvelerin tuz içeriği düşük olduğundan özellikle tercih edelim ![]() ![]() Atıştırma için cips ve kuruyemiş yerine meyve yiyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıAz tuzlu yemekler size tatsız geliyorsa, hazır soslar tam size göre ise, akşamları tv karşısında sıkça cips ve çekirdek tüketiyorsanız, herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile, bu durum çok kısa bir zaman içinde kalp hastalıklarının kapınızı çalabileceği anlamına gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz kan basıncını yükselterek birçok hastalığı tetikliyor Tuz, vücut fonksiyonları için mutlak gerekli olmasına rağmen fazlasının zararlı olduğu bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Aşırı tuz tüketen sağlıklı kişiler bile hasta olabilir Fazla tuz, kan basıncı normal olanlarda da kalp damar sağlığına zararlı olabilir ![]() ![]() ![]() Dünyanın en çok tuz tüketen ülkesi Türkiye Pek çok ülkede günlük tuz tüketimi günde 9-12 gram iken, ülkemizde tuz tüketimi günde ortalama 18 gramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzu az tüketmek hipertansiyon, mide kanseri ve böbrek hastalığı riskini düşürüyor Diyette tuzun azaltılması sadece kan basıncını düşürmez, aynı zamanda yeni oluşabilecek koroner kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü ve felç riskini sırası ile % 16 ve % 25 oranlarında azaltmaktadır ![]() ![]() ![]() Aşırı tuzlu olan hazır gıdalardan kaçının Diyette tuzu kısıtlarken, tüm kaynaklardan gelen tuzun azaltılması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günde bir çimdik tuz yeterli Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıkları önlemek için erişkinlerin günde 5 gramdan az tuz (2 gram sodyum /gün) kullanmalarını önermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzlukları sofradan kaldırın Tuzu birdenbire kesmenin çok zor olduğu malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzun zararlı etkilerinden korunmak için altın öneriler:
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzun zararları Tuzlu yiyecekleri herkes sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapay tuz zararlı mı? Tuz yerine geçen ürünleri kullanmak, tuzun zararlarından kurtulmanın en kolay yoludur ama tuz yerine geçen maddeler her zaman ve herkes için uygun olmayabilir ![]() ![]() ![]() Fazlası neden yasak Eğer hem daha az sodyum kullanmak hem de herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak istiyorsanız tuz yerine seçenek olarak bitkileri ve baharatları denemelisiniz ![]() ![]() Vücudunuzun sodyum dengesini sağlamakla yükümlü organı böbreklerinizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzun fazlası sadece ödem yapmaz ![]() ![]() Lezzet odaklı beslenmede ısrar ederseniz fazla tuzlu beslenme tuzağına yakalanma olasılığınız yükselecektir ![]() ![]() Taze üründe daha az sodyum var Sodyum içeriği fazla olan besinler hazır ve işlenmiş olarak satılan endüstriel-fabrikasyon besinlerdir ![]() ![]() Beslenirken daha az sodyum almaya karar veriyorsanız ürün etiketlerini dikkatle okumalı, sodyumsuz, çok düşük sodyumlu, düşük sodyumlu, sodyumu azaltılmış veya tuzsuz besin ibarelerinin ne anlama geldiğini hatırlamalısınız ![]() Sodyumsuz besinler: Bir porsiyonunda 5 mgdan az sodyum içerirler ![]() Çok düşük sodyumlu besinler: Bir porsiyonunda 35 mgdan daha az sodyum var ![]() Düşük sodyumlu besinler: Bir porsiyonunda 140-150 mgdan daha az sodyum bulunan ürünlerdir ![]() Sodyumu azaltılmış besinler: Sodyum içeriği en az yüzde 25 oranında azaltılmış olan ürünler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzun Zararı Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir ![]() ![]() Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar ![]() ![]() ![]() Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi: Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır ![]() ![]() ![]() Diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidir ![]() ![]() ![]() Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir ![]() Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır? Hekimlerin büyük çoğunluğu, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir ![]() Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir ![]() Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir ![]() Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir ![]() Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır ![]() ![]() Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir ![]() Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır ![]() Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır ![]() Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir ![]() Ne Kadar Tuz Almalıyız? Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir ![]() ![]() ![]() Dikkat ! Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzluklar kalkıyor mu? Sağlık Bakanlığı, aşırı tuz tüketimini engellemek için çalışma başlattı ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı, aşırı tuz tüketimini engellemek için çalışma başlattı ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı, obeziteden sonra tuza da savaş açmaya hazırlanıyor ![]() ![]() ![]() TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Türkiyenin tuz tüketimi konusunda davranış değişikliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi ve “Avrupa'nın 2-3 katı tuz tüketiyoruz ![]() ![]() Meclis Sağlık Komisyonu proje için 16 büyükşehir belediye başkanından da destek isteyecek ![]() ![]() HEDEFTE EV KADINLARI DA VAR Cevdet Erdöl, “Özellikle fırınlarda ekmeklere katılan tuzlarda bir azalmaya gitmek lazım ![]() ![]() Türk Böbrek Vakfı'nın yanı sıra Restorancılar ve Lokantacılar Federasyonu da görüşülecek kuruluşlar arasında ![]() Tuz ile mücadeleye ev kadınları da dahil edilecek ![]() ![]() Dünyada ilk kez Finlandiya, lokantalardan tuzlukları kaldırdı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıBöbrek Vakfı tuza savaş açtı Tuz, günlük tüketim miktarının üzerine çıktığında yaşamsal risk taşıyan hastalıkları tetikliyor ![]() ![]() Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde kişi başına günlük 6 gram yerine 24 grama kadar çıkabilen aşırı tuz tüketiminin engellenebilmesi için harekete geçen Türk Böbrek Vakfı, paketli gıdalardaki kodeksin değiştirilmesini, yemek salonlarında masalardan tuzlukların kaldırılmasını, tuzla ilgili çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığınca müfredata alınmasını talep ediyor ![]() Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, günlük yaşamda çok sık kullanılan tuzun (sodyum klorür) çok önemli bir kimyasal olduğunu, her kimyasalın aynı zamanda ilaç görevini üstlendiğini belirterek, ilaç kullanımında da tuzda da mühim olan unsurun miktarı olduğunu söyledi ![]() AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR Tuz için ''Azı yarar, çoğu zarar'' diyen Erk, bir kişinin gün içinde ortalama 6 gram tuz alması gerektiğini ifade etti ![]() ![]() Türk Nefroloji Derneği ve Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde kişi başı tuz tüketiminin 18 gram olduğuna dikkati çeken Erk, ''Ama Güneydoğu Anadolu ve Güney Anadolu'da ne yazık ki günlük kişi başı tuz tüketimi 24 grama kadar çıkabiliyor'' dedi ![]() AŞIRI TUZ BÖBREKLERİ VURUYOR Timur Erk, fazla tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarını tetiklediğinin altını çizdi ![]() ![]() ![]() Türkiye'de tuz tüketiminin azaltılabilmesi için damak tadının değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Erk, Türk insanının beslenmesinin yüzde 40'ını unlu gıdalardan karşıladığını ve her 300 gramlık ekmeğin içinde genellikle 2 gram tuz bulunduğunu söyledi ![]() ![]() MASALARDAN TUZLUK KALDIRILSIN Gıdalardaki tuz miktarının azaltılabilmesi için yapılabilecekler hakkında TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile geçen günlerde görüştüklerini anlatan Erk, şunları kaydetti: ''Yapılan görüşme çok olumlu geçti, kendisi son derece destek veriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek salonlarında da bir düzenlemeye gidilmesini arzu ettiklerini ifade eden Erk, şöyle konuştu: ''Masalara konulan tuzlukların delik sayısının azaltılarak 1'e indirilmesini, hatta masalara hiç tuzluk konulmamasını istiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MÜFREDATLA BİLİNÇLENDİRME İSTİYORUZ Timur Erk, bilinç yaratmanın ve duyarlılığı arttırmanın eğitimden geçtiğine işaret ederek, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredatlara tuzla ilgili bilinçlendirmeyi yaratacak çalışmaların sokulmasını da istediklerini belirtti ![]() İlköğretim çağlarında davranış değişikliğinin çok daha kolay olduğuna değinen Erk, ''Sayın Milli Eğitim Bakanımızla bu anlamda herhangi bir görüşmemiz olmadı ![]() ![]() Özellikle kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erk, halkın çok izlediği dizilerde de az tuz tüketilmesine ilişkin vurgu yapılmasını istediklerini dile getirdi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuzun Zararı |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun ZararıTuzu azaltmak ölümleri azaltıyor Günlük tuz tüketiminin 1 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerde yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 3 azalma sağlanabilir ![]() ![]() Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Kurumsal İlişkiler Kurulu Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Tuzun, tansiyonu yükselterek inmeye neden olması dışında, inme riskini tansiyondan bağımsız olarak da, doğrudan arttırdığını belirten Arıcı, bu nedenle fazla tuz tüketiminin, çok sayıda kişinin inme geçirmesine yol açtığını bildirdi ![]() Prof ![]() ![]() İNME ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA 3 ![]() ''Bu programın ilk adımı, 4 Ocak 2012'de sofralarımıza gelen ekmeğin her 100 gramında 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arıcı, günlük tuz tüketiminin 1 gram azaltılmasının, inmeye bağlı ölümlerde yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerde de yüzde 3 oranında düşmeye neden olacağını anlatarak, tuzun 6 gram azaltılmasında ise inmeye bağlı ölümlerde yüzde 23, kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 16'lık bir azalma sağlayacağının öngörüldüğünü bildirdi ![]() |
![]() |
![]() |
|