Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
osmanlı, tarifi, tatlısı, tulumba

Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )



Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )

200 gram tereyağı
1 litre su
Un (suyun kaldırabileceği kadar)
6 adet yumurta
1,5 kilo kuvvetli şerbet için şeker
500 gram kadar zeytinyağı (hamuru kızartmak için)

Evvelâ bir kaba tereyağı ile suyu koyup beyaz bir renk alıncaya kadar kaynattıktan sonra, tencereyi ocak kenarına çekip suyun kaldırabileceği kadar azar azar un döküp iyice karıştırmalı ve yumuşak bir hamur yapmalıdır İçine, birer birer kırılacak yumurtaları da iyice karıştırdıktan sonra, kıvamını bulmuş hamuru, tulumba denilen âletten geçirerek, takriben; on, oniki santim boylarında hamurlar çıkararak, tavada, kızgın yağa yatırmalıdır Kızaranları, çözüp tavadan almalı ve soğuk şerbete atmlıdır Soğuduktan sonra, sade veya kaymaklı yenilmelidir


Alıntı Yaparak Cevapla

Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )



Tulumba Tatlısı Tarifi ( Osmanlı )

600 gr su
75 gr yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
450 gr un
6 bütün yumurta
Kızartmak için 2 kg yağ

Şurubu:
2 kg şeker
1 kg su
1/2 kahve kaşığı limon tuzu

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız Suyu, yağı, şekeri, tuzu bir tencereye koyup bir kere kaynatınız ve elenmiş olarak tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak sureti ile unu, yedirip bir hamur yapınız ve ağır ateşte zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst ederek 10 dakika pişirip ateşten alarak başka bir tencereye koyunuz İlk sıcaklığını kaybeder etmez yumurtaları teker teker ilâve edip karıştırarak yediriniz Hamurdan bir miktar alıp tulumba kalıbının içine koyarak kolunu üzerine yerleştiriniz Yağı da genişçe kenarlı bir tepsiye veya karavanaya ılık vaziyette koyunuz Şimdi tulumba Kalıbını karnınıza dayayarak iki elinizle, kalıbın öbür ucundan kucaklar gibi tutarak tam yağın üzerine geliniz ve sağ orta parmağınızı yağlayıp kalıbın sapını karnınızla iterek hamur kalıbın ağzından 4 santim çıkınca yağlı parmağınızla bastırıp koparınız ve hamuru aynı vaziyette sıkıp tepsinin 3/4'ünü doldurduktan sonra ortadan hararetli ateşte ağır ağır karıştırarak 10-15 dakika altın gibi kızartınız ve yağdan şuruba çıkarınız, üzerine hafifçe bastırıp şurubunu çektiriniz 5 dakika sonra şuruptan çıkartıp servis ediniz

Not: Bu hamurun diğerinden farkı; daha fazla kabarır Sıkarken 1-2 santim daha uzun sıkılır Devamlı her sıkışta yağın ılık olması lâzımdır Halbuki diğer türlü "tulumba tatlıların" da ise yağın soğumasını beklemeye lüzum yoktur Sıcak sıcak çalışıp zaman kazanırsınız

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.