Noktalama İşaretleri Ve İmla Kuralları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Noktalama İşaretleri Ve İmla KurallarıNoktalama İşaretleri ve İmla Kuralları NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazıda okumayı ve anlamayı kolaylaştıran işaretlere Noktalama işaretleri denir NOKTA ( )1 Tamamlanmış cümlenin sonuna konur ( Yeni elbisesine çay döktü )2 Tarihlerin yazımında kullanılır ( 11 09 2007 )3 Sıralama yaparken sayıların sonuna konur ( Yarışma 1 oldum )VİRGÜL ( , ) 1 Eş görevli kelimeleri birbirinden ayırmak için konulur ( Kalemlerimi, kitaplarımı, defterlerimi, çantama koydum )2 İşi yapan kişiyi belirtmek için kullanılır ( Ebrar, dayısıyla beraber sinemaya gitti )SORU İŞARETİ ( ? ) Soru bildiren cümlelerin ve sözlerin sonuna konur ( Niçin burada bekliyorsun? )( Evde annene yardım ediyor musun? Neden ağlıyorsun? ) KISA ÇİZGİ ( - ) 1 Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullanılır ( Sonbahar geldi, çınar yap-rakları sarardı ) 2 Kelimeleri hecelere ayırırken kullanılır ( te – le- viz – yon )KESME İŞARETİ ( ‘ ) Özel adların aldığı ekleri ayırmak için kullanılır ( Ayşe’yi gördün mü ?)(Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur )ÜNLEM İŞARETİ ( ! ) Şaşma, korku, acıma, sevinç üzüntü, heyecan ve seslenme gibi duyguları yansıtan cümlelerin sonuna konur ( Ey Türk gençliği! Bravo, çok güzel konuştun! )İKİ NOKTA ( : ) Açıklama anlamı veren sözlerden sonra kullanılır ( Cümlenin ögeleri şunlardır: yüklem, özne![]() YAZIM ( İMLA ) KURALLARI Bir dilin kelimelerini doğru olarak yazıya geçirmek ve konuda birlik sağlamak için kullanılan yazma biçimine yazım ( imla) denir Bunun ile ilgili kurallara da yazım kuralları denir![]() 1 Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır ( Ağacın dalında kuşlar vardı )2 Şiirlerde dizelerin ilk kelimesi büyük harfle başlar![]() Renklerin içinde en sevdiğim Küçük kardeşimdir ![]() Kokuların içinde Annem ![]() 3 Özel adlar cümlenin neresinde olursa olsun büyük harfle başlar![]() ( Bugün Ayşe’nin annesi çok hasta Babam işleri için Konya ‘ya gitti )4 Başlıkları yazarken her kelimenin ilk harfi büyük yazılır Başlığın tamamı büyük harfle de yazılır ( Periler Diyarı, Kurtuluş Savaşı )5 Belli bir tarihi bildiren gün ve ay adları büyük harfle yazılır![]() ( Memurluk sınavı 20 Mayıs günü yapılacak ) |
|
|
|