![]() |
Noktalama İşaretleri Ve İmla Kuralları
Noktalama İşaretleri ve İmla Kuralları NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazıda okumayı ve anlamayı kolaylaştıran işaretlere Noktalama işaretleri denir NOKTA ( . ) 1. Tamamlanmış cümlenin sonuna konur. ( Yeni elbisesine çay döktü. ) 2. Tarihlerin yazımında kullanılır. ( 11. 09. 2007 ) 3. Sıralama yaparken sayıların sonuna konur. ( Yarışma 1. oldum ) VİRGÜL ( , ) 1.Eş görevli kelimeleri birbirinden ayırmak için konulur. ( Kalemlerimi, kitaplarımı, defterlerimi, çantama koydum. ) 2.İşi yapan kişiyi belirtmek için kullanılır. ( Ebrar, dayısıyla beraber sinemaya gitti. ) SORU İŞARETİ ( ? ) Soru bildiren cümlelerin ve sözlerin sonuna konur. ( Niçin burada bekliyorsun? ) ( Evde annene yardım ediyor musun? Neden ağlıyorsun? ) KISA ÇİZGİ ( - ) 1. Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullanılır. ( Sonbahar geldi, çınar yap- rakları sarardı ) 2. Kelimeleri hecelere ayırırken kullanılır. ( te – le- viz – yon ) KESME İŞARETİ ( ‘ ) Özel adların aldığı ekleri ayırmak için kullanılır. ( Ayşe’yi gördün mü ?) (Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur. ) ÜNLEM İŞARETİ ( ! ) Şaşma, korku, acıma, sevinç üzüntü, heyecan ve seslenme gibi duyguları yansıtan cümlelerin sonuna konur. ( Ey Türk gençliği! Bravo, çok güzel konuştun! ) İKİ NOKTA ( : ) Açıklama anlamı veren sözlerden sonra kullanılır. ( Cümlenin ögeleri şunlardır: yüklem, özne. YAZIM ( İMLA ) KURALLARI Bir dilin kelimelerini doğru olarak yazıya geçirmek ve konuda birlik sağlamak için kullanılan yazma biçimine yazım ( imla) denir.Bunun ile ilgili kurallara da yazım kuralları denir. 1.Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır. ( Ağacın dalında kuşlar vardı. ) 2. Şiirlerde dizelerin ilk kelimesi büyük harfle başlar. Renklerin içinde en sevdiğim Küçük kardeşimdir. Kokuların içinde Annem. 3. Özel adlar cümlenin neresinde olursa olsun büyük harfle başlar. ( Bugün Ayşe’nin annesi çok hasta. Babam işleri için Konya ‘ya gitti.) 4. Başlıkları yazarken her kelimenin ilk harfi büyük yazılır. Başlığın tamamı büyük harfle de yazılır. ( Periler Diyarı, Kurtuluş Savaşı ) 5. Belli bir tarihi bildiren gün ve ay adları büyük harfle yazılır. ( Memurluk sınavı 20 Mayıs günü yapılacak ) |