Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
evde, tarifi, tereyağı, yapımı

Evde Tereyağı Yapımı Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Tereyağı Yapımı Tarifi



Evde Tereyağı Yapımı Tarifi

Tereyağı iki şekilde yapılır:
1 Sütü bir süre bırakıp biraz ekşidikten sonra yayıkta dövmek
2 Yoğurdu yayıkta aynı oranda sıcak su ilâvesiyle döverek yağ çıkarmaktır

Yoğurt ve ekşimiş sütten çıkarılan yağ nefis olmayacağı gibi içinde fazla ayran olduğundan uzun süre dayanmaz, çabuk bozulur Bundan başka, bu şekilde çıkarılan yağın miktarı az olur Yani 16-18 kilo sütten 1 kilo tereyağı alınır Bu bakımdan sütte bulunan yağ maddesinin tamamiyle ayrılmış olduğunu varsayarsak aşağı yukarı inek sütünün ancak 28 - 30 kilosundan ve koyun sütünün de 18 - 20 kilosundan 1 kilo tereyağı alınır Bizim sütlerimizde bulunan yağ maddesinin çok güzel bir kokusu ve lezzeti vardır Bunu korumak için tereyağının kremadan çıkarılması gerekir Yağ taneciklerinin en büyükleri önce sütün yüzüne çıkacağından önce toplanan kaymakta ayran az olduğundan ilk 12 saatte biriken kaymaktan yapılan tereyağı 24 - 36 saatte elde edilen kaymaktan yapılan tereyağından daha hoş kokulu ve lezzetli olur Miktar bakımından ötekine oranla daha çok olur ve yağ daha çabuk çıkar Eski yöntemde sütün yüzünde toplanan kaymak zaten ekşi bulunduğundan hemen yayığa konulup yağ çıkarılabilir Fakat makina ile alman kaymağı gereğince ekşitmek, sonra yayıkta dövmek gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla

Evde Tereyağı Yapımı Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Tereyağı Yapımı Tarifi



Evde Tereyağı Yapımı Tarifi

Evde tereyağı yapmak için, kaymağı alınmamış halis çiğ sütü (yayık) denilen fıçıya atmak ve tokmakla döverek ve ara sıra soğuk su da katarak yapılırken ve yayıkta toplanan tereyağlar alınıp, ya taze tuzsuz tereyağı gibi yenilir yahut saklanacak ve bir tarafa gönderilecekse, kuru tuzla tuzlanır

Not: Günümüzde, ecremeuse denilen sütü kaymağından ayıran süt makinesiyle, kaymağı alınıp, doğrudan ve motör süratiyle zahmetsiz çalışarak tereyağı imâl edilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.