Prof. Dr. Sinsi
|
Pizza Ve Krepler
Karışık Pizza I
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 25 dk Kaç Kişilik 3Yöntem 3 Adet sosis
25 gr salam
25 gr sucuk
3-4 Diş sarmısak
2 Çorba kaşığı salça
2 Çorba kaşığı sıvıyağ
Yerince tuz, biber, kekik
Üzerini süslemek için :
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
2 Adet sivri biber
5-6 Adet siyah zeytin
5-6 Adet yeşil zeytin
Hazırlanışı- Hamurun hazırlanışı :
- Birinci pizza hamur : Bir ekmek fırınından alacağınız hazır pide veya ekmek hamurunu yağ veya sütle yumuşatıp istediğiniz hamuru elde edebilirsiniz

- Hamuru yağla veya sütle yumuşattıktan sonra üzerini ıslak bir bezle örtüp, sıcak bir yerde mayalanması için yarım saat bekletin

- Hamur kabarıp mayalanınca, un serpilmiş masada veya temiz bir zemin üzerinde olava veya merdane ile yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak açın

- Yağlanmış bir fırın tepsisine hamuru bütün olarak yayın ve elinizle kenarlarını tabak kenarı gibi yükseltin

- Pizza hamurunuz üzerine masrafını yani üstünü koymaya hazırdır

- İkinci pizza hamur : Sütü ılık hale gelinceye kadar ısıtın

- Ilık sütten 1 su bardağı alıp, 1 tatlı kaşığı bira mayası ile beraber bir kapta eziniz

- Yarım saat kadar sonra, maya kabarınca ortasını açıp eritilmiş 125 gr katı yağı, 1 adet yumurtayı, tuzu koyup aldığı kadar elenmiş unla yumuşak bir hamur haline getirin

- Sonra hamuru ıslak bir bezle örtüp, sıcak bir yerde mayalanması için 1 saat kadar bekletin

- Hamur kabarıp mayalanınca, un serpilmiş masada veya temiz bir zemin üzerinde oklava veya merdane ile yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak açın

- Yağlanmış bir fırın tepsiye hamuru bütün olarak yayın ve elinizle kenarlarını tabak gibi yükseltin

- Pizza hamurunuz üzerine masrafını yani üstünü koymaya hazırdır

- Üstü için : Sosis, salam ve sucuğu doğrayın, sarmısağı ince ince kıyın

- Bütün melzemelerin hepsini iyice karıştırın

- Önceden hazırlayıp tepsiye yaydığınız 1
veya 2 pizza hamurunun üzerine koyun
- Üzerini rendelenmiş kaşar peyniri ile örtün

- Boylamasına kestiğiniz sivri biberle, 5-6 adet yeşil ve çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytinle süsleyin

- Fırında 5-10 dakika pişirin

- Sıcak olarak servis yapın

Kıymalı Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 15 dk Kaç Kişilik 2Yöntem 60 gr un (7 yemek kaşığı)
Yarım su bardağı süt
1 Adet yumurta
10 gr margarin
1 Adet soğan
150 gr yağsız kıyma
1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
150 gr domates(konserve)
Kıyılmış yeşillik(fesleğen, nane, dereotu, maydanoz)
Tuz, karabiber
Hazırlanışı- Un, tuz, süt, yumurta ve 2 yemek kaşığı kıyılmış yeşillik ile iyice çırpın

- Tavada margarinin yarısını eritip, hazırladığınız karışımın yarısının koyun ve sallayarak her tarafına yayıp pişirin

- Kalan karışımada aynı işlemi uygulayın

- Rendelenmiş soğanla kıymayı sıvıyağda pembeleştirin

- Domatesleri ilave edip,10 dakika pişirin

- Tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı yeşillik ile tatlandırın

- Kreplerin içine harcı koyup, ikiye katlayın

- Üstlerine bir yemek kaşığı yeşillik serpip, servis yapın

Reçelli Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 35 dk Kaç Kişilik 3Yöntem 1 Su bardağı un
1 Kahve fincanı bal
2 Çorba kaşığı tozşeker
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı tuz
1 Su bardağı süt
2 Adet yumurta
6 Çorba kaşığı vişne reçeli
Hazırlanışı- Un, bal, şeker, kabartma tozu, karbonat ve tuzu orta boy bir kasede karıştırın

- Süt ve yumurtaları unlu karışıma ekleyin

- Bütün malzemeleri iyice karışana ve topaksız bir karışım elde edene kadar çırpın

- Bir kepçe dolusu hamuru, yağlayıp ısıttığınız geniş bir teflon tavaya boşaltın

- Üstünde kabarcıklar oluncaya kadar yaklaşık 2 dakika pişirin

- Sonra spatula yardımıyla ters çevirin ve diğer tarafını da kızarıncaya kadar pişirin

- Hazırladığınız her krebin ortasına vişne reçeli yada bal sürüp, rulo şeklinde kapatın

- Açılmaması için bir kürdanla tutturup, hemen servis yapın

Sosisli Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 25 dk Kaç Kişilik 4Yöntem 13 Adet sosis
6 Adet yumurta
Yarım su bardağı bira
250 gr un
Muskat
300 mantar
500 gr domates
200 gr taze soğan
3 Yemek kaşığı sıvıyağ
1 Yemek kaşığı sirke
40 gr margarin
1 Yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Hazırlanışı- Sosisleri küçük küçük doğrayın

- Yumurta, bira, un, tuz, karabiber ve muskatı karıştırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayıp, sosisleri ekleyin

- Hamuru dinlenmeye bırakın

- Mantar ve domatesleri yıkayıp, temizleyin

- Mantarları dörde, domatesleri sekize kasin

- Soğanı halka şeklinde doğrayın

- Mantarları kızgın yağda kızartın, domatesleri ve sirkeyi ekleyiphafif ateşte 6 dakika pişirin

- Taze soğan, domates salçası, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın

- Ateşten alıp, sıcak tutun

- Tavada margarini kızdırın ve peş peşe iki tarafını da kızartarak 4 adet krep pişirin

- Krepleri sebzeli karışım ile doldurup, servis yapın

Çikolatalı Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 40 dk Kaç Kişilik 4Yöntem 250 milim elma suyu
2 Yemek kaşığı tozşeker
1 Adet limon
1 Adet çubuk tarçın
2 Adet armut
125 gr un(1 su bardağından biraz fazla)
250 milim süt (1 su bardağı)
2 Adet yumurta
20 gr margarin
2 Tatlı kaşığı sıvıyağ
100 gr sütsüz çikolata
4 Adet top dondurma
75 gr çikolatalı fındık ezmesi
40 gr kıyılmış antepfıstığı
Tuz
Hazırlanışı- Elma suyu, şeker, limon kabuğu, 5 yemek kaşığı limon suyu ve tarçını 10 dakika kısık ateşte hafifçe kaynatın

- Diğer taraftan armutları soyun, saplarını üzerinde bırakarak, ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın

- Yarım armutları kaynamakta olan karışımda olgunluklarına göre20-25 dakika pişirin ve soğumaya bırakın

- Un, süt, yumurta, bir tutam tuz ve eritilmiş margarini blendırda karıştırın

- 20 Dakika dinlendirmeye bırakın

- Tavayı yarımşar tatlı kaşığı sıvıyağda peş peşe 30 santim çapında 4 krep pişirin ve sıcak tutun

- Çikolatayı ufalayın, benmari usulü eritin ve çikolatayı fındık ezmesi ile karıştırıp, kreplerin üzerine sürün

- Krepleri rulo yapın ve dilim dilim kesin

- Süzülmüş armut, dondurma ve antepfıstıkları ile süslediğiniz tabağa alıp, servis yapın

Karışık Pizza II
MalzemelerMutfak Zorluk 3Süre 30 dk Kaç Kişilik 4Yöntem 1 Su bardağından biraz fazla un
10 gr maya
1 Su bardağı ılık su
1 Çorba kaşığı su
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Zeytinyağı
Hamuru Açmak İçin:
Un
Üzerine:
1 Su bardağı salçalı su
5-6 Dilim salam
2 Adet sosis
1 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 Adet yumurta sarısı
Hazırlanışı- Öncelikle mayayı ılık suda bekletip, kabartın

- Daha sonra un ve tuzu karıştırıp,geniş bir kapta ortasını havuz gibi açın

- Mayayı unun ortasına dökün

- Bir tatlı kaşığı tozşeker ve bir çorba kaşığı suyu da ekleyin

- Hamuru yoğurun

- Bir saat kadar dinlendirin

- Cevizden iri parçalar koparıp, 15 cm çapında açın

- Üzerine önce salçalı su sürün

- Salam ve sosisleri küçük küçük doğrayın

- Hamurların ortasına koyun

- Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpin

- Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın

- Hamurları dizin

- Bir adet yumurtanın sarısını çırpıp, kenarlarına sürün

- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin

|