| Prof. Dr. Sinsi |
10-28-2012 01:09 AM |
Pizza Ve Krepler
Karışık Pizza I
MalzemelerMutfak Zorluk 2 Süre 25 dk. Kaç Kişilik 3 Yöntem 3 Adet sosis
25 gr salam
25 gr sucuk
3-4 Diş sarmısak
2 Çorba kaşığı salça
2 Çorba kaşığı sıvıyağ
Yerince tuz, biber, kekik
Üzerini süslemek için :
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
2 Adet sivri biber
5-6 Adet siyah zeytin
5-6 Adet yeşil zeytin
Hazırlanışı- Hamurun hazırlanışı :
- Birinci pizza hamur : Bir ekmek fırınından alacağınız hazır pide veya ekmek hamurunu yağ veya sütle yumuşatıp istediğiniz hamuru elde edebilirsiniz.
- Hamuru yağla veya sütle yumuşattıktan sonra üzerini ıslak bir bezle örtüp, sıcak bir yerde mayalanması için yarım saat bekletin.
- Hamur kabarıp mayalanınca, un serpilmiş masada veya temiz bir zemin üzerinde olava veya merdane ile yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak açın.
- Yağlanmış bir fırın tepsisine hamuru bütün olarak yayın ve elinizle kenarlarını tabak kenarı gibi yükseltin.
- Pizza hamurunuz üzerine masrafını yani üstünü koymaya hazırdır.
- İkinci pizza hamur : Sütü ılık hale gelinceye kadar ısıtın.
- Ilık sütten 1 su bardağı alıp, 1 tatlı kaşığı bira mayası ile beraber bir kapta eziniz.
- Yarım saat kadar sonra, maya kabarınca ortasını açıp eritilmiş 125 gr katı yağı, 1 adet yumurtayı, tuzu koyup aldığı kadar elenmiş unla yumuşak bir hamur haline getirin.
- Sonra hamuru ıslak bir bezle örtüp, sıcak bir yerde mayalanması için 1 saat kadar bekletin.
- Hamur kabarıp mayalanınca, un serpilmiş masada veya temiz bir zemin üzerinde oklava veya merdane ile yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak açın.
- Yağlanmış bir fırın tepsiye hamuru bütün olarak yayın ve elinizle kenarlarını tabak gibi yükseltin.
- Pizza hamurunuz üzerine masrafını yani üstünü koymaya hazırdır.
- Üstü için : Sosis, salam ve sucuğu doğrayın, sarmısağı ince ince kıyın.
- Bütün melzemelerin hepsini iyice karıştırın.
- Önceden hazırlayıp tepsiye yaydığınız 1. veya 2. pizza hamurunun üzerine koyun.
- Üzerini rendelenmiş kaşar peyniri ile örtün.
- Boylamasına kestiğiniz sivri biberle, 5-6 adet yeşil ve çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytinle süsleyin.
- Fırında 5-10 dakika pişirin.
- Sıcak olarak servis yapın.
Kıymalı Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2 Süre 15 dk. Kaç Kişilik 2 Yöntem 60 gr un (7 yemek kaşığı)
Yarım su bardağı süt
1 Adet yumurta
10 gr margarin
1 Adet soğan
150 gr yağsız kıyma
1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
150 gr domates(konserve)
Kıyılmış yeşillik(fesleğen, nane, dereotu, maydanoz)
Tuz, karabiber
Hazırlanışı- Un, tuz, süt, yumurta ve 2 yemek kaşığı kıyılmış yeşillik ile iyice çırpın.
- Tavada margarinin yarısını eritip, hazırladığınız karışımın yarısının koyun ve sallayarak her tarafına yayıp pişirin.
- Kalan karışımada aynı işlemi uygulayın.
- Rendelenmiş soğanla kıymayı sıvıyağda pembeleştirin.
- Domatesleri ilave edip,10 dakika pişirin.
- Tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı yeşillik ile tatlandırın.
- Kreplerin içine harcı koyup, ikiye katlayın.
- Üstlerine bir yemek kaşığı yeşillik serpip, servis yapın.
Reçelli Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2 Süre 35 dk. Kaç Kişilik 3 Yöntem 1 Su bardağı un
1 Kahve fincanı bal
2 Çorba kaşığı tozşeker
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı tuz
1 Su bardağı süt
2 Adet yumurta
6 Çorba kaşığı vişne reçeli
Hazırlanışı- Un, bal, şeker, kabartma tozu, karbonat ve tuzu orta boy bir kasede karıştırın.
- Süt ve yumurtaları unlu karışıma ekleyin.
- Bütün malzemeleri iyice karışana ve topaksız bir karışım elde edene kadar çırpın.
- Bir kepçe dolusu hamuru, yağlayıp ısıttığınız geniş bir teflon tavaya boşaltın.
- Üstünde kabarcıklar oluncaya kadar yaklaşık 2 dakika pişirin.
- Sonra spatula yardımıyla ters çevirin ve diğer tarafını da kızarıncaya kadar pişirin.
- Hazırladığınız her krebin ortasına vişne reçeli yada bal sürüp, rulo şeklinde kapatın.
- Açılmaması için bir kürdanla tutturup, hemen servis yapın.
Sosisli Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2 Süre 25 dk. Kaç Kişilik 4 Yöntem 13 Adet sosis
6 Adet yumurta
Yarım su bardağı bira
250 gr un
Muskat
300 mantar
500 gr domates
200 gr taze soğan
3 Yemek kaşığı sıvıyağ
1 Yemek kaşığı sirke
40 gr margarin
1 Yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Hazırlanışı- Sosisleri küçük küçük doğrayın.
- Yumurta, bira, un, tuz, karabiber ve muskatı karıştırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayıp, sosisleri ekleyin.
- Hamuru dinlenmeye bırakın.
- Mantar ve domatesleri yıkayıp, temizleyin.
- Mantarları dörde, domatesleri sekize kasin.
- Soğanı halka şeklinde doğrayın.
- Mantarları kızgın yağda kızartın, domatesleri ve sirkeyi ekleyiphafif ateşte 6 dakika pişirin.
- Taze soğan, domates salçası, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın.
- Ateşten alıp, sıcak tutun.
- Tavada margarini kızdırın ve peş peşe iki tarafını da kızartarak 4 adet krep pişirin.
- Krepleri sebzeli karışım ile doldurup, servis yapın.
Çikolatalı Krep
MalzemelerMutfak Zorluk 2 Süre 40 dk. Kaç Kişilik 4 Yöntem 250 milim elma suyu
2 Yemek kaşığı tozşeker
1 Adet limon
1 Adet çubuk tarçın
2 Adet armut
125 gr un(1 su bardağından biraz fazla)
250 milim süt (1 su bardağı)
2 Adet yumurta
20 gr margarin
2 Tatlı kaşığı sıvıyağ
100 gr sütsüz çikolata
4 Adet top dondurma
75 gr çikolatalı fındık ezmesi
40 gr kıyılmış antepfıstığı
Tuz
Hazırlanışı- Elma suyu, şeker, limon kabuğu, 5 yemek kaşığı limon suyu ve tarçını 10 dakika kısık ateşte hafifçe kaynatın.
- Diğer taraftan armutları soyun, saplarını üzerinde bırakarak, ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
- Yarım armutları kaynamakta olan karışımda olgunluklarına göre20-25 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
- Un, süt, yumurta, bir tutam tuz ve eritilmiş margarini blendırda karıştırın.
- 20 Dakika dinlendirmeye bırakın.
- Tavayı yarımşar tatlı kaşığı sıvıyağda peş peşe 30 santim çapında 4 krep pişirin ve sıcak tutun.
- Çikolatayı ufalayın, benmari usulü eritin ve çikolatayı fındık ezmesi ile karıştırıp, kreplerin üzerine sürün.
- Krepleri rulo yapın ve dilim dilim kesin.
- Süzülmüş armut, dondurma ve antepfıstıkları ile süslediğiniz tabağa alıp, servis yapın.
Karışık Pizza II
MalzemelerMutfak Zorluk 3 Süre 30 dk. Kaç Kişilik 4 Yöntem 1 Su bardağından biraz fazla un
10 gr maya
1 Su bardağı ılık su
1 Çorba kaşığı su
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Zeytinyağı
Hamuru Açmak İçin:
Un
Üzerine:
1 Su bardağı salçalı su
5-6 Dilim salam
2 Adet sosis
1 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 Adet yumurta sarısı
Hazırlanışı- Öncelikle mayayı ılık suda bekletip, kabartın.
- Daha sonra un ve tuzu karıştırıp,geniş bir kapta ortasını havuz gibi açın.
- Mayayı unun ortasına dökün.
- Bir tatlı kaşığı tozşeker ve bir çorba kaşığı suyu da ekleyin.
- Hamuru yoğurun.
- Bir saat kadar dinlendirin.
- Cevizden iri parçalar koparıp, 15 cm çapında açın.
- Üzerine önce salçalı su sürün.
- Salam ve sosisleri küçük küçük doğrayın.
- Hamurların ortasına koyun.
- Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpin.
- Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın.
- Hamurları dizin.
- Bir adet yumurtanın sarısını çırpıp, kenarlarına sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.
|