![]() |
Felsefe-Değerlerin Değmesi/Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Değerlerin Değmesi/Ahmet İnamDeğerler neye değmeli? En azından 10 şeye değmelidir ![]() ![]() ![]() Bunun hepsinin hesabını verebileceğimi düşünüyorum sorgulanırsam ![]() Şimdi, bir defa, değerler yere değmeli ![]() Yerden anladığım şey, yaşadığım, yerel olandır, bize özgü olandır, değerler bize özgü olana değmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla değerlerimiz yere değmelidir, metaforik olarak haddini bilmelidir anlamını da taşıyor ![]() İkinci olarak, değerlerimiz ele değmelidir ![]() Avuç içi anlamında kullanmıyorum, yabancı anlamında kullanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim yerimiz, ele değer vermek, başka düşüncelere, farklı düşüncelere, farklı anlayışlara, farklı inançlara değen değerlerle yaşamayı bize öngörüyor ![]() ![]() Üçüncü olarak değerler tene değmeli ![]() Belki bazılarınıza tuhaf gelir, bu adam da yine tene takmış diyebilirsiniz; ama, bana çok önemli geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Dördüncü olarak, değerler içe değmelidir ![]() İç dünyamıza, derûni âlemimize değmelidir ![]() ![]() Beşinci olarak, değerler yola değmelidir ![]() Yol bir metafordur ve değerlerle yaşamanın bir süreç olduğunu, bir yerden bir yere gidildiğini gösterir, bir bitimsizliği gösterir ![]() ![]() ![]() Yol, hakikaten ömür bittiği zaman da bitmeyen bir şeydir ![]() ![]() ![]() Tuhaf bir şey söyleyeceğim yine altıncı olarak, yer dedim ya, değerler göğe değmelidir ![]() Çünkü insan sadece yerde yaşayan bir varlık değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla, yaşadığımız değerler göğe değmeli ![]() Göğe değmek, zaman zaman uçmak, hesabını bilmemek falandır; ama, bazen de uçmak gerekebilir, çok fazla gerçekçilik adına yere çakılmak da değerlerimizi kokuşturabilir, tatsız tuzsuz hale getirebilir, yaşamdan soyutlayabilir ![]() Yedinci olarak, değerler cana değmelidir arkadaşlar ![]() Can, yolculuk arkadaşlarımıza da bu ad verilebilir, tasavvufi bir anlamı var; , birlikte yürüdüklerimiz veya kendi iç âlemi olan, kendi değerleri olan, sadece tenden ibaret olmayan, ama içi ve teniyle birlikte bu gezegende yaşayan, gökyüzüyle irtibatı olan bir varlık olarak cana deymelidir ![]() Ve, değerlerimiz, ister Hegel anlamında anlayın, isterseniz başka anlamlarda da anlayabilirsiniz, tine değmelidir; Tin dediğimiz nedir ? Maneviyata değmelidir ![]() Maneviyattan anladığım şey, bilim, sanat, inanç düzenleri, din, ideolojiler, insanın yarattığı ve kimi zaman yüksek değerler dediğimiz değerler ![]() ![]() Dokuzuncu olarak, değerlerimiz, elbette akla değmelidir ![]() Aklın bir ucuna hiç değilse -bakın on yere birden değdirtmeye çalışıyorum- akla değmelidir ![]() Onuncu olarak, bunu açmayı bu yazımda açmayı düşünmüyorum, yokluğa değmelidir ![]() "Yokluk"u, isterseniz nihilist bir şey olarak da anlayın, Nietzsche anlamında ![]() ![]() ![]() Dünyanın pılı pırtısına yapışarak, "aman düşmeyeyim, aman bir anlam bulmuşum bunu kaybetmeyeyim" diye kokuşmuş değerler içinde yozlaşmak çok tehlikeli bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değerler, hayatın kendisine değmeli ![]() Eğer bu değme gerçekleşmeyip, değerler bu kadar somut, canlı, yaşayan şeye değmezse, onların üzerine inşa edilmiş birtakım başka değerleri kendinden menkul, yaşamdan uzak değerlerle yaşamaya bizi götürür ki; yaşadığımız gerçek, kanlı canlı yaşamla, kafamızdaki veya yaşantıladığımız anlamlar ve değerler arasında büyük uçurum meydana gelir ![]() ![]() ![]() İnsan, terlediği zaman kokar ![]() ![]() ![]() Bunun için temizliğe ihtiyaç var, bunun için tazeliğe ihtiyaç var ![]() ![]() ![]() Bunlardan kurtulabilmek için değerlerimize sahip çıkmak, değerlerimizle soluk almayı öğrenmek, değerlerimizin değerini bilmek, değerlerimizi ayıklayabilmek, tazeleyebilmek, yenileyebilmek ve dolayısıyla insan gibi insan olmaya yakışan bir dinamizm içerisinde yaşamayı öğrenmek gerekiyor ![]() Bunu da beceremezsek, zaten, sanıyorum, belki de bu gezegendeki gidiş, serüven de ağır dönüşümlere tanık olabilir ![]() ![]() Fukuyama'nın böyle bir kitabı var, bu teknolojinin ve bu durumun böyle gitmesi sonucunda, genlerle falan filan oynanırsa, sonunda artık insanlık başka bir şeye dönüşecektir gibi kehanette bulunmaktadır ![]() ![]() Oysa ben, değerlerimizin değerini bilip, değerlerimizin tazelenmesi durumunda güzel bir geleceğe doğru yol alacağımızı umuyorum ![]() ![]() Bunu başarabilirsek, o zaman yeryüzünde insan olmaya yakışan bir hayatımız olur diye düşünüyorum ![]() * Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
|