Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
göre, kaynaklara, kimliği, türk, türkiyeli, varyabancı, yok

Türkiyeli Yok ,Türk Var...Yabancı Kaynaklara Göre Türk Kimliği

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiyeli Yok ,Türk Var...Yabancı Kaynaklara Göre Türk Kimliği

Türküm diyemeyene utanın belgesi

Ünlü gazeteci yazar Rıza Zelyut, Türklüğe, Atatürk’e dil uzatanlara ,”Türküm diyemeyenlere” son kitabında belgelerle şamar vurdu: Türkiyeli yok, Türk var

RIZA Zelyut, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’nun raporuna karşı kaleme aldığı kitabında vurguladı: Türk kimliği sıradanlaştırılamaz

TÜRK kimliğini derinlemesine incelediğini ifade eden ünlü yazar Rıza Zelyut, “Türk yerine Türkiyeli diyelim” yargısını belgelerle çürüttü

ZELYUT, “Etnik yapılar kavim düzeyinde olup millet düzeyine gelemedi Türk kimliği laik Cumhuriyet ile özdeş birikimdir” dedi

Türkiyeli yok, Türk var

ARAŞTIRMACI kimliğiyle tanınan Güneş Gazetesi’nin ünlü yazarı Rıza Zelyut’un son kitabı “Yabancı Kaynaklara Göre Türk Kimliği”, ileriki dönemde ses getirecek bir kitap Zelyut, yabancı kaynakları inceleyerek yazdığı kitabında, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’nun 3 yıl önce hazırladığı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da onayladığı “Türk yerine Türkiyeli diyelim” yargısına karşı çıkıyor Bu rapordan sonra harıl harıl yabancı kaynak taraması yaptığını belirten usta yazar, “Türk kimliğini sıradanlaştıran bir üslup benimsenemez Kısaca Başbakan’ın sözünü ettiği Kürt, Çerkez, Laz, Abaza, Gürcü gibi etnik yapılar gerçektir Ben bunu reddetmiyorum Fakat bunlar, kavim düzeyinde oluşumlar olup millet düzeyine gelebilmiş değillerdir Türk kimliği, laik cumhuriyet ile özdeşleşmiş birikimdir” diyor Rıza Zelyut, bu raporun amacının da Türk ile Kürt kimliğini eşit düzeye getirme çabasından kaynaklandığını söyledi Söyleşimize başlıyoruz

İçerik bölümüne baktığımda kitabımınızı tarih kitabı olarak algılıyorum Siz bunun doğru olmadığını belirtiyorsunuz Kitabınızı özellikli kılan nedir?

Öncelikle, ben bu kitabı niçin yazdığımı size açıklayayım Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu, 2004 yılında bir rapor hazırladı Hükümetin istediği bu raporda “Türk” yerine “Türkiyeli diyelim” yaklaşımı var Sayın Başbakan Erdoğan da bu isteğe sıcak baktı “Türk” kavramını sıradanlaştıran bir üslup benimsedi Bu tutum, tarihsel süreci izah etmede çok yanlış ve Türk kimliğini sıradanlaştırmak üzere benimsenmiş bir yöntemdir Kısaca Başbakan’ın sözünü ettiği Kürt, Çerkez, Laz, Abaza, Gürcü gibi etnik yapılar gerçektir Ben bunu reddetmiyorum Fakat bunlar, kavim düzeyinde oluşumlar olup millet düzeyine gelebilmiş değillerdir Hele İnsan Hakları Raporu’nun ve Başbakan’ın bu sıradanlaşmayı yapmasındaki asıl amaç, Türk kimliğiyle Kürt kimliğini eşit düzeye getirme çabasından kaynaklanıyor

Kürtler millet değil kavim düzeyindeler

Kısaca diğer etnik kimlikler bir yana Başbakan Erdoğan’ın asıl üzerinde durduğu nokta, Kürt kimliği diyorsunuz

Hemen altını çiziyorum, ben birileri gibi Kürt kimliğini reddetmiyorum ama Kürtler bugün millet olabilmiş değil, kavim düzeyindeki bir topluluktur Türk milletiyle de tarihsel süreç, yarattığı medeniyet açısından kıyaslanması, eşit kimlik gibi görünmesi mümkün değildir Biz 72 millete bir nazarla bakan dedelerin torunlarıyız İnsanlar arasında yaratılıştan gelen bir eşitlik vardır Ama milletlerin tarihleri ve yarattıkları medeniyet, dünya tarihine etkileri konusunda ölçülendirmeye gitmek gerekiyor O ölçülendirmeye gittiğimiz zaman da Asya ve Avrupa’ya hükmeden milletler vardır Mesela Hindular çok büyük bir medeniyetin temsilcisidir Türkler…

Anadolu medeniyetinin temsilcisidir

Anadolu değil, asıl Avrasya medeniyetinin temsilcisidir Anadolu medeniyetini de kapsayan ama Avrasya (Güney Sibirya’dan tutunuz, Volga-İdil Boyları, hatta Karpatlara kadar uzanan bir hat çiziniz Kuzeyde bu hat Moskova’ya kadar uzanan bir hat) Bugün Başkurt Türkleri diyoruz Volga-İdil boylarında yaşayan Türkler var Yüzlerce Türk kabilesi yaşıyor hala orada Bizim Atalarımız, bugün Rusya’nın güneyi dahil olmak üzere Ukrayna, Romanya, Macaristan hattına yüzlerce yıl hakim olmuşlardır MÖ 7’nci yüzyılla MS 9’uncu yüzyıl arasını Tarihçiler, Avrasya’da “Türk Çağı” olarak adlandırıyor Bir ucu Macaristan Karpatlar’da, bir ucu da Mançurya’da, Akdeniz ile Büyük Okyanus arasındaki geniş bir haritayı gözönünde canlandırın 16 Yüzyıldan itibaren bu coğrafyanın güney ucu Hindistan’a giriyor

Atalarımız otağları bile saray gibi düzenlemişti

Ben şunu anlayamadım Avrasya Medeniyeti içinde sadece Türkler mi yaşıyor? Çinliler, göçebe hayat yaşayan diğer topluluklar da o topraklar içinde yaşıyor

Çok güzel bir soru! Çinliler, Hintliler, Türkler Asya’nın doğusunda hakim büyük milletlerdir Batı’da Fars, İran, Pers İmparatorluğu var Bu da çok büyük bir medeniyettir MS 7-8’inci yüzyıldan itibaren de Türklerle içiçe yaşayan millet olarak Rusları görüyoruz Bu milletleri yok saymak mümkün değil Asya’ya kimliğini vuran milletler olarak bunları görüyoruz Türkler de bunlardan biri Ama bu milletlerin çoğuna hakim olmuş, yön vermiş bir millettir Türk’ün özelliği, atlı kültür denilen kültürü yaratmasıdır Bu kültürün önemi, 20 Yüzyıla kadar pek anlaşılamamıştır Medeniyetleri bölgeden bölgeye taşıyan bir kültürdür Yerleşik olmayan ama medeni bir kültür bu Mesela İstemihan’ın 560’larda Otağını (Büyük Çadır) ziyaret eden Bizans elçileri, o otağda zarif altın heykeller, altından kapkacak sanat eserleri olduğunu görüp hayran kalmışlardır Bizim Atalarımız otağlarını bile yerleşik saray düzleminde düzenleyen bir medeniyete sahiptir Türk kimliği, Türk dilini konuşan milletlerin kimliğidir İşin ilginç tarafı, Türkçe konuşan milletler, milattan binlerce yıl önce Asya’nın değişik bölgelerine saçılmış durumdaydılar İskitler mesela bugünkü Kuzey Karadeniz, Hazar hattında yaşamışlardır Türk sözcüğü, milattan sonra 6’ncı yüzyılın ortalarında kurulan bizim Göktürk İmparatorluğu dediğimiz, dünya tarihçilerinin de “Büyük Türk Hakanlığı” dediği imparatorluğu kuran ailenin özel adıdır Bunu Çin tarihçileri tespit edip o dönemde yazmışlardır

Ama tarihteki ilk Türk devleti Hunlar değil miydi?

Oraya geleceğim Türkler, “Açina”, Asena dediğimiz dişi kurttan türediklerini kabul etmişlerdir Açina’nın anlamı da “soylu kurt” demektir Çinliler, Moğollar ve diğer devletler, bunlara “Türküt” demişlerdir Daha öncesinde başka isimler altında Türk dilini konuşan halklar vardır Kitabımda bunları yazdım Türk kelimesi, Mançurya’dan Ural Dağları’na kadar olan çok geniş bir coğrafyaya hakim olduktan sonra zamanla ortak adı haline gelmiştir Ve bu Türkleri birleştiren temel unsur, Türk dilidir Hunlar, mesela Türkçe konuşuyor Açina hanedanı da Hunların arasından çıkıyor Hunlardan önce de kurulmuş olan Türk devletleri vardır

Hun tarihi günümüzden 3500 yıl öncesine gidiyor

O zaman siz bu yargınızla İlköğretim ve lisede öğretilen tarih bilgilerine ve genel tarih kitaplarına karşı çıkıyorsunuz
Yabancı tarih kitaplarını incelerken, devletlerin özel tarihlerini verdim Hunlar ve Büyük Türk Hakanlığı dediğimiz Göktürkler üzerinde çok durdum Bu iki devlet, Türk kimliğinin, inancının belirlendiği, şekillendirdiği ve artık gelecek kuşaklara aktarılacak hale geldiği dönemi ifade ediyor Hunları, 209’da devlet kurdu diye biliyoruz ama MÖ 1700’e kadar giden bir tarihlerinin oduğunu yabancı bir profesör bize gösteriyor Demekki Hun tarihi, bundan hemen hemen 3500 yıl öncesine kadar uzanan bir tarih

Ama söyleminize göre Hunlar, Türk adını taşımıyorlar İlk bu adı taşıyan devlet, Göktürkler

Evet! Hunlar, bizim bildiğimiz kimlik olarak bugünkü anlamıyla Türk ama değişik adları var Batı’ya geldikleri zaman “Kun, Sun” diye anılıyorlar Türk adı ilk kez Göktürk Devleti’nde ortaya çıkmıştır Türk kimliğini bir kabile kimliği halinde değerlendiremezsiniz Rus Tarihçileri, “Türklerin asıl anavatanının Volga Nehri-Altay Dağları hattıdır” diye bir taz geliştirmişlerdir Türklerin, MÖ yayıldıkları alan, bizim sandığımızdan çok daha geniştir Bir de şu bilgiyi vereyim; Türkmen sözü, göçebe Oğuzların şehirleşmiş ve müslümanlaşmış durumuna Türkmen denir Anadolu’daki Türk boylarının büyük bölümünü Türkmenler oluşturur Türk halkı, onlarca halktan oluşmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com