![]() |
Dünde Ve Bugünde Hiciv Ve Polemik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünde Ve Bugünde Hiciv Ve PolemikDünde ve Bugünde Hiciv ve Polemik Nef’i (1582-1636), en ünlü Osmanlı mizahçısıdır ![]() (hicivci)” ![]() ![]() En meşhur hicvi, kendisine “kelp (köpek)” diye söven “Tahir efendi” isimli bir mollaya verdiği cevaptır ![]() Şair (“tahir” kelimesinin “temiz” anlamına gelmesini mecaz yapıyor) ve şöyle diyor: “Tahir efendi bana kelp (köpek) demiş; ben Maliki mezhebindenim, zira itikadımca kelp (köpek) tahirdir (temizdir)” ![]() Nef’i her zaman ince mizah yapmaz küfrettiği de olurdu ![]() Paşa’ya” başlıklı hicviyesi gibi –işte iki mısra: “Ne güne kaldı medet, devlet-i Al-i Osman ![]() matem a köpek!”le noktalanıyor ![]() Bu günlere bir gönderme Fuzuli’nin (1494-1555) şu meşhur hicviyesi bu günler için söylenmiş gibi; “Selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar Şair Nef'i'nin Öldürülmesi Nef'i aslında Erzurum'a yakın Hasan kal'ası (Hasankale) dedikleri yerden olup İstanbul'a gelip katipler zümresine katıldı ![]() zamanında şiir ile şöhret bulup hükümdarlar ve vezirler ve ileri gelenler methinde latif kasideler söyleyip tanınmıştı ![]() yakın olup methinde nice kasideler ve ok ve cirid attıklarında tarihler söyleyip hayli iltifat görmüştü ![]() kötü dilli olup asrında olan ileri gelenlerin şereflerine dokunmaya yüce bilgin ve ulu vezirlerin namuslarını yıkmaya cesaret edip zamanın şöhretlilerinin çoğunu hicvetmişti ![]() meclislerinde teklifsizce şakalara eğilim gösterip bazen Nef'i'yi getirtip kimi hicivlerini dinlerdi ![]() Padişah Sultan Ahmet köşkünde Nef'i'nin Silham-ı Kaza adlı hiciv mecmuasına bakarken havada gök gürültüsü ve şimşekler görünüp taht-ı humayun yakınına bir yıldırım düşünce mecmuayı parçalayıp o gibi saçma sözlere bakmaya tövbe edip utanarak Nef'i'yi olduğu mevkiden azledip hicve tövbe ettirmişlerdi ![]() Sonra yine iltifata erişip Harac Muhasebeciliği vazifesine ve Padişahın yakınlığına ulaştı ![]() Bayram Paşa'ya gücenmiş olup uzun bir kaside ile o parlak vicdanlı veziri hicveyledi ![]() Nef'i, bir taze hicvin yok mudur? diye sual ile ağzını arayıp o da Bayram Paşa hicvini eline sundukta okuyup beğenir görünüp sonra Bayram Paşa'yı çağırıp hicvi gösterip katline izin verdiler ![]() Tarihçi böyle yazmıştır ama halk arasında meşhur olan Sultan Murad Hazretleri kendi meclisinde zorlayıp: Bayram Paşa'yı hicveyle! diye lüzumlu görüp Nef'i de hicv edince Bayram Paşa öğrendiğinde huzura gelip: Bu hicvden sonra halk arasında benim namus ve vakarım kalmadı ![]() kötü insanın katline izin buyur! diye ısrarla yalvarmakla katline izin verdiler, diye anlatılan hikayenin aslı olmayıp tarihçinin sözleri doğruya yakındır ![]() değildir ![]() Her ne yolla olursa olsun Bayram Paşa, katline izin alıp sarayına geldiğinde adam gönderip: Zavallı Nef'i'yi çağırıp bilmeden geldiğinde iyice azarladıktan sonra: Kaldırın! deyip saray odunluğunda hapsedildi ve orada boğup denize attılar ![]() |
![]() |
![]() |
|