|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ataksor, binbaşi, biyografisi, halis, hayatı, kısaca |
![]() |
Binbaşi Halis Ataksor - Biyografisi Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Binbaşi Halis Ataksor - Biyografisi Kısaca HayatıBiNBAŞI HALiS ATAKSOR Binbaşı Halis (Kör Halis) 1299 (Miladi 1876) yılında Kütahyada doğudu ![]() Babası Aydınlıoğulu Hamlacı Muhtar, annesi Germiyanoğullarından Havva Naime dir ![]() Harp okulunu bitirdikten sonra subay olarak katıldığı türk ordusunda önce Trablusgarb-Balkan-Çanakkale ve son olarak milli mücadelede Fransız cepesinde (Diyarbakır-Mardin-Urfa-Siverek) menzil mıntıka müfettisliği hizmetinde bulundu ![]() tanışdığı Ziya Gökalp'in çıkardığı küçük mecmuada makaleler yazdı ![]() Bunlar Diyarbakır Tarihinde Komuk (Koummoukh) Eli ile Diyarbakır abideleridir ![]() ÇANAKKALE BERATI: Mevk-i harpte fevkal-ade şecaat ve cesaret ibraz suretiyle hizmet-i vataniyede bulunan erkan ve ümera ve zabitan ile küçük zabitan ve efradın ve memurin-i askeriye ve mülkiyenin beynel-emasil bais-i fahr u mübahat olacak surette taltif ve tesririemr u ferman-ı humayun-padişahanem iktizayi celilinden bulunduğuna ve yirmiyedinci alayın üçüncü tabur kamutanı binbaşı kı dvetül-emacid vel-ekarim Halis efendi muharebedesebkeden hüsn-i hizmet ve gayretinden naşi şayeste-i telattufat-i seniye-i şahanem olduğuna binaen bil-istizan şeref sadir olan irade-iseniyye-i mülükanem hüku-i münifine ve nizamname-i mahsusuna tevfikan kendisine gümüş liyakat muharebe madalyası ita kılınmış olduğunu mütezammın işbu berat-alişan isdar olundu Hurrire fil-yemil-aşir min şehri muharremil-haram liseneti erbain ve selasune ve selasemie ve elf ( 10 muharrem 1334) Ömrünü savaş meydana getiren ve genç yasında hayatın tamamlayan Binbaşı Halis doğu ve batı dillerine vakıf bir askerdi ![]() ![]() Miralay (Albay) Şefik Aker'in Çanakkale'de Mustafa Kemal paşa yerine 19 ![]() tayini üzerine boşalan 27 ![]() ![]() (Çanakkale-Arıburnu Savaşları ve 27 ![]() ![]() etmeye ve baş kaldırmaya başladı ![]() ![]() ![]() Çok kıymetli ve şeci (kahraman) olan Tabu Kumandanı Yüzbaşı Halis yaralı olduğu halde dahi sağ cenahını bu tehlikeli vaziyette bırakmak istemedi ve bir müddet bekledi ![]() sebebiyle ve arkadaşlarının ısrarı ile geriye, sargı mahalline gitmeye mecbur kaldı ![]() Geriye gitmeden evvel subay arkadaşlarına 57 ![]() geriye bir adım atmasın ve icab ederse orada ölerek mevzilerine terk etmemelerini söyledi) demektedir ![]() ISTiKLAL BERATI: Türkiye Cumhuriyeti Istiklal madalyası Vesikası No: 5692 Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Mayıs 1926 Tarihinde vukubulan üçüncü içtima senesinin yüzonuncu içtimasının birinci celsesinde kabul buyurulmuş olan Istiklal madalyası kanunun birinci maddesinin müzeyyel 30 mayıs 1926 tarihli ve 869 nolu kanunnamenin ikinci maddesine tevfikan Milli orduda vazife almış olan mütekaid piyade binbaşı Halis efendinin kırmızı şeritli Istiklal madalyası ile taltifi 9 ![]() ![]() eylediğini mübayyin vesikadır ![]() Istiklal madalyası alan zatın hüviyeti Mütekait piyade binbaşı Halis efendi Kütahya 314-32 27 ![]() isimli kitabında Binbaşı Halis'in kahramanlığından övgüyle bahsetmektetir: "Arıburnunda bulunduğumuz sıralarda muharebenin tesiri bizim taraf içinde kendini göstermeye başladı ![]() mücadele bütün manasıyla dehşet ve ehemmiyet peydah ediyordu ![]() ![]() Henüz 20 yaşındaydım ![]() ![]() ![]() olduğuna dair bir kanaati olmadığını yüzünden okumak mümkündü ![]() 'Düşman herhalde denize dökülecektir' dedi ![]() Gittikçe sararan yüzünden ve bakışlarındaki kuvveti kaybolan gözlerinden bir mana çıkarmak istiyorum, fakat bunun için çok düşünmeye ve sebeb aramaya lüzüm kalmadı ![]() kan damlaları birikiyordu ![]() - Yaralanmışsınız dedim ![]() - Şimdi değil sizin bölüğe gelirken yolda oldu ![]() Sıhhiye Çavuşu diye bir defa seslendim ![]() ![]() 'Asker yaralandığımı duymasın' dedi ![]() Avcı hattında durumu tetkik etti ![]() ![]() yattığı yerde bile takatsizliğinin artmakta olduğunu hissettim ![]() ![]() yanlız bırakmak istemiyordu ![]() ![]() yavaş müsterih olmaya ve bize ehhemiyet etmeye başladığını hissediyordum ![]() ![]() -'Kattiyen geri çekilmeyiniz size derhal takviye kuvveti göndereceğim' dedi ![]() Bu emre müteakip bir erin yardımıyla yavaş, yavaş geriye doğru inmeye başladı ![]() Çanakkale'ye ait bazı kitaplar ve bazı yazarlar, Şevki Yazman, Abdurrahman Özgen ve diğerleri Halis Bey hakkında hatıralar kaydetmişlerdir ![]() ![]() "Biz iskelede mevzilenmişken bir kez iskeleye bir düşman torpido botu yanaştı ![]() kişi çıktı ![]() ![]() 'Buraya mevzilendiniz, vazifeniz hiç kimseyi karaya çıkartmamaktır ![]() hepinizi vururum ![]() ![]() Hani Yüzbaşımız çok yaman adamdı doğrusu ![]() ![]() Halis Efendi ayağından yaralandı ![]() ![]() ![]() bize doğru geliyordu ![]() ![]() ![]() kapanıyordu ![]() ![]() ![]() muhtelif savaşlarda yaralanmış cesur bir askerdi ![]() ![]() isimli mecmuada ona dair çıkan hatırada hatıra sahibi şöyle bahseder: ' Top ve mermilerin göz açtırmayacak şekilde üzerimize geldiği bir sırada Halis Beyin ayakta duruşu dikkatimi çekti, yaklaşıp 'Kumandanım niçin hedef küçültmüyorsunuz?' dediğimde o askere metanet vermek için ayakta kalışını tevazu ifade eden şu sözlerle gizlemiştir: 'Nasıl olsa kalkmayacakmıyız, bu ağır gövde ile yatıp kalkmak zor oluyorda onun için ayaktayım' diye cevap verdi ![]() |
![]() |
![]() |
|