![]() |
Mor Soğan Besin Değerleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mor Soğan Besin DeğerleriMor soğan besin değerleri İnsanoğlu dünya üzerinde var olduğundan beri bitkileri başlıca yiyecek ve yakacak olarak kullanmış, daha önemlisi hastalıklarına çareyi bu yolda aramıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde hammaddesi bitki olan halihazırda 122 ilaç bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiattaki şu vakıaya kafa yormak gerekir: Bütün olumsuz çevre faktörlerine rağmen tam kontrol edilemese bile, ot yiyen hayvanların insanlardan daha az hastalandıkları tahmin edilmektedir ![]() ![]() Kullanılması binlerce yıl öncesine dayanan şifalı bitkilerin önemi hakkında tarih boyunca İbn-i Sina, Biruni, Ebubekir Razi, Paracelcius gibi ünlü tıp alimleri, şifalı bitkiler alanında önemli çalışmalar yapmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkilerin bünyesinde bulunan ve hastalıkları tedavide kullanılan kimyevi maddeler sentetik olarak imal edilmiş ve bunun sonucunda dev ilaç sanayileri doğmuştur ![]() ![]() yan etkileri görülmektedir ![]() Bazılarının alışkanlık yaptığı ve çevre kirlenmesinde önemli role oldukları tesbit edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şifalı bitkiler bugün ülkeler arasında geniş ölçüde ithal ve ihraç edilebilen, bütçesi milyarlarca dolara ulaşan bir topluluktur ![]() ![]() Şifalı bitkiler, tıpta önemli bir yere sahip olmalarına rağmen hastalıkların tedavisinde kullanılması yegane yol değildir ![]() ![]() ![]() KALBİN DOSTU SOĞAN Soğan eski çağlardan beri gıda olarak kullanılan şifalı bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğanın, halk hekimliğinde uzun süre kullanılan ve bilimsel olarak da kliniklerde etkisi tesbit edilen iki önemli tedavi edici özelliği vardır ![]() Kalbi güçlendirir, dolaşım bozukluğunu giderir: Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *İhtiva ettiği flavonoid etkisiyle damarları genişletir, yüksek tansiyonu düşürür ![]() *Kanı sulandırır ![]() *Kolesterolü düşürür ![]() *Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler ![]() Bunun için soğan ya muntazam ve sürekli olmak üzere çiğ yenmeli veyahut da günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilmelidir ![]() Soğanın daha çok pişik yönden destek olması gibi faydaları sebebiyle birçok psikosomatik hastalıkta önemli tesiri olduğu düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() Bu iki önemli etkisi yanında soğan, daha birçok hastalıkların tedavisinde veya korunmasında kullanılmaktadır ![]() *Burun kanamalarını durdurmak amacıyla soğan yumrusu ikiye kesilir yarısı burnun önüne bağlanır ![]() *Soğan mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açma özelliğine sahiptir ![]() ![]() *Çocuklarda bağırsak parazitlerini dökmek üzere aç karnına günde üç defa yemeklerden önce birer tatlı kaşığı soğan suyu içilmelidir ![]() *Karın sancılarına ve mide kanamalarına karşı çok ince doğranmış soğan süt içerisinde kaynatılarak içilir ![]() ![]() *Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumuna, ayrıca mide boğaz yanmasına karşı ince doğranmış soğan ekmekle yenir ![]() *Ayak, bacak, karın, göğüs ve ellerdeki şişmelere karşı günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mor Soğan Besin Değerleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mor Soğan Besin Değerleri*Boğaz iltihabı (Iarenjit)’in tedavisi, sesin güzelleştirilmesi, sinirsel rahatsızlıkların tedavisi, öksürüğe, bronşit ve boğaz ağrısına karşı en iyi ilaç soğan suyunun balla karıştırılarak yenmesidir ![]() ![]() *Nasırları yok etmek için, sirke içerisinde kaynatılan soğan, nasır üzerine konarak bağlanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır ![]() *Balgam çıkarmak amacıyla soğan yağ içerisinde çıtırdayacak kadar pişirilir, mümkün olduğu kadar sıcak halde göğüs üzerine sürülerek ovulur ![]() ![]() *Çıbanları olgunlaştırmak için soğan yumrusunu oluşturan yapraklar haşlanarak çıban üzene konur ![]() *Dizanteri veya bağırsak iltihaplarına karşı çiğ yumurta sarısı, taze tereyağı, iyice ezilmiş kimyon tohumu ve fazla miktarda soğan suyu karıştırılır ve günde üç defa birer çorba kaşığı yenir ![]() *İdrar yolları ağrılarında, taze kesilmiş ve ısıtılmış soğan, sıcak sıcak ağrıyan yerin üzerine konur ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır ![]() *Dudaklarda uçuklama her insanın başına gelmiştir ![]() ![]() *Genciyle yaşlısıyla çoğu insanlarımızda saç kepeği sıkıntısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Romatizmal ağrılarda ağrıyan yere ve arı sokmalarında ilk tedbir olarak soğan suyu sürülür ![]() *Şeker hastalığına karşı bol miktarda soğan yenir ![]() *El ve ayak tırnaklarının çabuk kırılması halinde, tırnakları sık sık soğan suyu ile oymak gerekir ![]() *Safra kesesi salgısını artırır ve bunun sonucu olarak taş oluşumunu önler ![]() *Kesik ve yanık yaralarının mikrop almaması için soğan suyu sürülür ![]() *Bunların dışında soğanın vücuttaki zehirli maddeleri yok etme, hazmı kolaylaştırma, idrar sökücü, kramp çözme, gribi önleme, ameliyattan sonraki hissizliği giderme gibi daha birçok etkileri de vardır ![]() Bugün başta sarı, mor ve kahverengi olmak üzere çok değişik soğan çeşitleri vardır ![]() ![]() Soğan bazıları tarafından kokusu sebebiyle sevilmemektedir ![]() ![]() Bu arada mutfaktaki hanımlara veya beylere birkaç tavsiyemiz olacak: Soğandan istenen faydayı elde edebilmek için doğru kullanılması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak zikredebileceğimiz önemli bir husus ise, bitkilerin tedavide kullanılması klasik tedavi yöntemlerinin terkine sebep olmamalıdır |
![]() |
![]() |
|