Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
oroğrafik, yağışlar

Oroğrafik Yağışlar

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Oroğrafik Yağışlar

Oroğrafik Yağışlar

Bir dağ yamacı boyunca yükselen hava kütlesinin adyabatik olarak soğumasısıyla oluşur Yani, hava kütlesinin nem durumu soğuma ile yağışın teşekkülüne yol açtığında dağın hava kütlesinin geldiği tarafa bakan yamacı yağış alır Aksi yamaçta ise genel olarak yağış meydana gelmez Bunun nedeni, hava kütlesinin dağın diğer yamacında adya*batik olarak ısınması ve nemini önemli ölçüde bırakması ile ilgilidir Dünyadaki bazı çöller bu şekilde oluşmuştur

Dağı aşan hava kütlesinin adyabatik olarak ısınması, dağın arka tarafında hava sıcaklığının yükselerek buharlaşmanın artmasına neden olur Havanın ısındığı yamaçta kar daha çabuk eriyerek bitkilerin erken uyanmasına yol açar

Bu durum, yüksek dağ silsilelerinin yamaçlarında görülür Bu rüzgârlara, Avrupa’da fön (foehn) ve kuzeybatı Amerika’da şinok (chinook) adı verilir Ülkemizde fön rüzgârları bilhassa Doğu Karadeniz dağlarının kuzey yamaçlarında kış mevsiminde meydana gelir Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında kışın sıcaklık bazı günler 20°C’nin üzerine kadar çıkar Toroslarda da yaz mevsiminde oluşur Anadolu’dan gelen hava kütlesi Torosları aşıp Akdeniz kıyılarına doğu hareket etmesi sonucu adyabatik yolla ısınır ve bu ısınma sonucu sıcaklık bazı günler 40°C’nin üzerine kadar yükselir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com