![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriBİBER SARMASI MALZEMELER ½ Kg ![]() 350 gr ![]() 2 Kahve Fincanı Pirinç 1 Adet Orta Boy Soğan 1 Demet Maydanoz 2 Adet Orta Boy Domates 2 Tatlı Kaşığı Salça 3 Diş Sarmısak ½ Çay Bardağı Sıvıyağ 1 Çorba Kaşığı Tereyağı veya Margarin Tuz, Karabiber HAZIRLANIŞI Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla keselim ![]() ![]() ![]() Geniş bir kaba sıvıyağı alalım ![]() ![]() ![]() ![]() Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları yerleştirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriBULGURLU PAZI SARMASI MALZEMELER 2 Demet Pazı 500 gr Orta Yağlı Kıyma 2 Yemek Kaşığı Salça Yarım Demet Maydanoz 2 Kahve Fincanı Pilavlık Bulgur 2 Adet Soğan 3 Yemek Kaşığı Margarin Yeteri kadar tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Bulguru yıkayıp biraz bekletin ![]() ![]() ![]() Pazıların saplarını kesip kaynar tuzlu suda bir taşım kaynatıp süzün ![]() ![]() ![]() Üzerine bir tabak kapatın ![]() ![]() EKŞİLİ PATLICAN DOLMASI MALZEMELER 1 Kg Dolmalık Patlıcan 1 ![]() 3 Domates 3 Acı Sivribiber 1 Soğan 1 Demet Maydanoz 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı 2 Su Bardağı Su Karabiber, Nane, Tuz Sos malzemesi: 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 2 Limonun Suyu 1 Tatlı Kaşığı Nane 10-12 Diş Sarmısak 1 Çay Bardağı Su HAZIRLANIŞI Patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin ![]() Pirinci yıkayıp suyunu süzün ![]() ![]() Zeytinyağı, pirinç, domates, 3 maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı karıştırın ![]() Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() İri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun ![]() ![]() ![]() Dolma pişince üzerine hazırladığınız naneli gezdirip 4-5 dakika daha pişirin ![]() ![]() HAMSİ DOLMASI MALZEMELER 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker Yarım demet maydanoz Yarım su bardağı un 2 adet yumurta Kızartmak için: Sıvı yağ HAZIRLANIŞI Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim ![]() ![]() 1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım ![]() ![]() ![]() 3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriETLİ PIRASA DOLMASI MALZEMELER Pırasa 6 adet 1200 gram Su 2 1/4 su bardağı 450 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram Soğan 2 orta boy 120 gram Maydanoz 1 demet 60 gram Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram Yumurta 1 adet 50 gram Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram HAZIRLANIŞI Pırasaları ayıkla, yıka, beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda kes ![]() ![]() ekle, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşla, kevgirle haşlama suyundan al, orta kısımlarını, parmakla iterek çıkar ![]() Pirinci yıka, süz ![]() ![]() karıştır ![]() ![]() ![]() Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yay, üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştir ![]() ![]() pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir ![]() Yumurtayı ayrı bir kapta, limon suyu ile iyice çırp ![]() ![]() koyup, ılıt ![]() ![]() ETLİ KARALAHANA MALZEMELER 2 demet körpe karalahana Yarım kilo kıyma 1 baş soğan 1 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane Yarım demet maydanoz 2 adet domates veya 2 çorba kaşığı salça 1 çay bardağı sıvıyağ Yarım çay kaşığı karabiber ISPANAKLI KEREVİZ DOLMASI MALZEMELER 2 adet kereviz Yarım limonun suyu Yarım kg ıspanak 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı sıvı yağ 1 çorba kaşığı pirinç Karabiber, kırmızıbiber Dilerseniz tuz HAZIRLANIŞI Kerevizleri temizleyin ![]() ![]() ![]() Kerevizler haşlanırken ıspanakları yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tutam tuz ve baharatlarını ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI MALZEMELER : 1 adet küçük lahana pirinç 1 su bardağı zeytinyağı 1 büyük soğan ½ demet maydanoz 1 çorba kaşığı dolusu kimyon tuz karabiber kuş üzümü çam fıstığı 3-4 adet biber 1 adet domates 2 su bardağı su HAZIRLANIŞI Lahanaları yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın ![]() Yayvan ve geniş bir teflon tavaya zeytinyağı koyun soğanları rondo da çekilip pembeleşinceye kadar kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLI DOLMA HARCI MALZEMELER 1 su bardağı zeytinyağı 50 g dolmalık fıstık 1 kg soğan 1 1/4 su bardağı pirinç 1 çay k ![]() taze çekilmiş karabiber 1 çay k ![]() 1 çay k ![]() 50 g kuş üzümü 1 çay k ![]() 1 su bardağı su 1/2 demet maydanoz 1/2 demet nane 1/2 demet dereotu HAZIRLANIŞI Bir tencerede zeytinyağını kızdırın ![]() ![]() ![]() Ardından pirinci ilave edip, kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereyi ateşten alın ![]() ![]() ![]() Hazırlanan harcı dolma yapılacak sebzenin içine doldurun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriYAPRAK DOLMASI MALZEMELER 1 Adet Soğan 7 Çorba Kaşığı Soya Yağı 100 gr Amerikan Pirinci 2 Çorba Kaşığı Et Suyu 1 Orta Boy Havuç 150 gr Beyaz Peynir 2 Adet Domates 1 Limon Suyu 12 Adet Asma Yaprağı Karabiber,Şeker, Tuz HAZIRLANIŞI Soğanları soyup ince doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Peyniri ufalayın, pirinçle karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprakları soğuk suda yıkayıp süzgece alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriPAZI SARMASI MALZEMELER 2 bağ pazı İç Harcı İçin 500 gr ![]() 1 çay bardağı pirinç 2 adet kuru soğan 1 demet maydanoz 1 demet dereotu 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kuru fesleğen 1 çay kaşığı zeytinyağı HAZIRLANIŞI Öncelikle, pazıları yıkayalım, saplarını keselim ama atmayıp, bir kenarda bekletelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu malzemeye kıymayı ilave ederek iyice karıştıralım, yoğuralım ![]() ![]() Tenceremizin en altına kestiğimiz sapları dizelim, üzerine de dolma sarmalarını yerleştirelim ve 2 su bardağı su ile salçayı karıştırıp, tencerenin kenarından ekleyelim ![]() Tereyağını da fındık büyüklüğünde parçalara bölerek dolmaların üzerine koyalım ve 30 dakika kadar, orta ısılı ateşte pişirelim ![]() Arzuya göre, yoğurtla servis yapabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriPATATES DOLMASI MALZEMELER 100 gr Kuşbaşı Et 4 Adet Patates 1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 2 Adet Sivribiber 3 Adet Taze Soğan 1 Adet Domates 1 Diş Sarmısak Tuz, Kekik, Karabiber Kırmızıbiber HAZIRLANIŞI Patatesleri soyun ![]() ![]() ![]() 2 Çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patateslerin içlerine doldurun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriLAHANA SARMASI MALZEMELER 2 bardak haşlanmış Amerikan Pirinci 7-8 adet haşlanmış lahana yaprağı 250 gr ![]() 1 büyük baş soğan 1 adet küp doğranmış domates 1/2 demet dereotu 1 adet limon 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı pastörize yoğurt 1 şeker kaşığı yenibahar ve karabiber Yeterince tuz HAZIRLANIŞI Yemeklik doğradığınız soğanı ve kıymayı zeytinyağında kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolmalar - Sarmalar-Yemek TarifleriKABAK DOLMASI MALZEMELER 3 adet kabak 250 gr kıyma ½ su bardağı sıvıyağ 1 yemek kaşığı margarin yeteri kadar tuz 1 çay kaşığı kara biber maydanoz 1 kaşık salça 250 gr bulgur HAZIRLANIŞI Kabakları soyduktan sonra için oyun ve bir kabın içine patates hariç kalan bütün malzemeleri katın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İÇ PİLAVLI PİLİÇ DOLMASI MALZEMELER 1 adet fırında kızarmış bütün tavuk 500 gr iyi kalite pirinç 125 gr tereyağı veya margarin 4 veya 5 bardak et suyu veya normal kaynamış su 80 gr dolma fıstığı 80 gr kuş üzümü 200 gr ince küp şeklinde doğranmış kuzu ciğeri Yarım bağ ince kıyılmış dereotu Yeteri kadar tuz Yeteri kadar karabiber Yeteri kadar yenibahar 2 adet ince, küp şeklinde doğranmış kuru soğan HAZIRLANIŞI Pirincin taşlarını ayıklayın ve bir kabın içine koyup içine bir avuç tuz atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun ve ciğeri ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() Piştikten sonra dereotunu ilave ederek karıştırın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|