Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dolmalar, sarmalaryemek, tarifleri

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




BİBER SARMASI

MALZEMELER
½ Kg Dolmalık Biber
350 gr Orta Yağlı Kıyma
2 Kahve Fincanı Pirinç
1 Adet Orta Boy Soğan
1 Demet Maydanoz
2 Adet Orta Boy Domates
2 Tatlı Kaşığı Salça
3 Diş Sarmısak
½ Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çorba Kaşığı Tereyağı veya Margarin
Tuz, Karabiber

HAZIRLANIŞI
Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla keselim Çekirdek yataklarını çıkaralım Kolay pişmelerini sağlamak için biberlerin alt kısmına bıçakla küçük bir delik açalım
Geniş bir kaba sıvıyağı alalım Küçük küçük doğradığımız soğanı, pirinci, kıymayı, ince doğranmış domatesi, tereyağını veya margarini, 1 tatlı kaşığı salçayı, küçük doğranmış sarmısakları, tuz ve karabiberi ilave edelim Tüm malzemeler özleşene dek yoğuralım Hazırladığımız bu içi, biberlerin içine dolduralım
Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları yerleştirelim Geniş bir tencereye biberleri dizelim Kalan salçayı sıcak su ile karıştırarak tencereye ilave edelim (suyun biberlerin yarısı geçmeyecek seviyede olması gerekir) Biberleri kısık ateşte pişirelim Ilındıktan sonra servis yapalım



Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




BULGURLU PAZI SARMASI

MALZEMELER
2 Demet Pazı
500 gr Orta Yağlı Kıyma
2 Yemek Kaşığı Salça
Yarım Demet Maydanoz
2 Kahve Fincanı Pilavlık Bulgur
2 Adet Soğan
3 Yemek Kaşığı Margarin
Yeteri kadar tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Bulguru yıkayıp biraz bekletin Soğanı ve maydanozu ince kıyın Büyükçe bir kasede bulgur, kıyma, maydanoz, soğan, salça , tuz, karabiber ve margarini katıp iyice yoğurun
Pazıların saplarını kesip kaynar tuzlu suda bir taşım kaynatıp süzün Yapraklara yeteri kadar harç koyup sarın Tencereye dizin
Üzerine bir tabak kapatın 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip önce harlı daha sonra da kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin

EKŞİLİ PATLICAN DOLMASI

MALZEMELER
1 Kg Dolmalık Patlıcan
15 Su Bardağı Dolmalık Pirinç
3 Domates
3 Acı Sivribiber
1 Soğan
1 Demet Maydanoz
1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
2 Su Bardağı Su
Karabiber, Nane, Tuz
Sos malzemesi:
4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 Limonun Suyu
1 Tatlı Kaşığı Nane
10-12 Diş Sarmısak
1 Çay Bardağı Su

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin
Pirinci yıkayıp suyunu süzün Soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivribiberleri küçük küçük doğrayın
Zeytinyağı, pirinç, domates, 3 maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı karıştırın
Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın Tencereye dizip suyunu ilave edin Bir tutam tuz ekleyip ağır ateşte 20-25 dak pişirin
İri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın
Dolma pişince üzerine hazırladığınız naneli gezdirip 4-5 dakika daha pişirin Arzunuza göre ılık veya soğuk olarak servis yapın

HAMSİ DOLMASI

MALZEMELER
1 kg hamsi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Yarım çorba kaşığı kuşüzümü
1 çay kaşığı şeker
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı un
2 adet yumurta
Kızartmak için: Sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim Bol suyla yıkayalım
1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım Küçük doğranmış soğanları ve yarım çorba kaşığı dolmalık fıstığı tavaya aktaralım Soğanlar şeffaflaşıp sararana dek kavuralım Yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekleyelim Bir- iki kez çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu, tuzu, karabiberi, yarım çorba kaşığı kuş üzümünü ve 1 çay kaşığı şekeri ilave edelim Ağır ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim Ardından ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım
2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım 2 adet hamsiyi yan yana yerleştirelim Ortasına hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı koyalım
3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim Sonra çırpılmış yumurtaya batıralım Derin bir tavaya sıvı yağı alalım Hamsileri kızartalım Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarıp, servis yapalım


Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




ETLİ PIRASA DOLMASI

MALZEMELER
Pırasa 6 adet 1200 gram
Su 2 1/4 su bardağı 450 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Maydanoz 1 demet 60 gram
Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram
Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram

HAZIRLANIŞI
Pırasaları ayıkla, yıka, beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda kes Diğer yandan tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynat Pırasaları kaynayan suya
ekle, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşla, kevgirle haşlama suyundan al, orta kısımlarını, parmakla iterek çıkar
Pirinci yıka, süz Soğanı soy, yıka, maydanozu ayıkla, her ikisini de ince ince doğra Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice
karıştır Tek kat halindeki büyük pırasa yapraklarını bu içle doldur Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırak
Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yay, üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştir Haşlama suyunu kaynat, dolmaların üzerine yavaşça gezdir Ağzını kapat ve
pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir
Yumurtayı ayrı bir kapta, limon suyu ile iyice çırp Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştir Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık
koyup, ılıt Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat, dolmaların üzerine gezdir

ETLİ KARALAHANA

MALZEMELER
2 demet körpe karalahana
Yarım kilo kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
Yarım demet maydanoz
2 adet domates veya 2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay kaşığı karabiber

ISPANAKLI KEREVİZ DOLMASI

MALZEMELER
2 adet kereviz
Yarım limonun suyu
Yarım kg ıspanak
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı pirinç
Karabiber, kırmızıbiber
Dilerseniz tuz

HAZIRLANIŞI
Kerevizleri temizleyin Ortalarını oyup, limonla ovun 15 dakika haşlayın
Kerevizler haşlanırken ıspanakları yıkayın Soğanı küçük doğrayın, 1 tatlı kaşığı sıvı yağda kavurun Ispanakları da ilave edin Pirinci ekleyin Tencerenin kapağını kapayın Ispanakları kendi suyu ile pişirin
Bir tutam tuz ve baharatlarını ekleyin Ocaktan alın Haşlanmış kerevizlerin içine ıspanağı doldurun Servis tabağına koyun Dilerseniz, yoğurtla da servis yapabilirsiniz

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

MALZEMELER :

1 adet küçük lahana pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 büyük soğan
½ demet maydanoz
1 çorba kaşığı dolusu kimyon
tuz
karabiber
kuş üzümü
çam fıstığı
3-4 adet biber
1 adet domates
2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Lahanaları yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın
Yayvan ve geniş bir teflon tavaya zeytinyağı koyun soğanları rondo da çekilip pembeleşinceye kadar kavurun Daha sonra doğranmış biberi ilave edinYıkanmış pirinçleri de biraz kavrulduktan sonra domates, maydanoz ve baharatları ilave ederek 2 su bardağı su ile birlikte kısık ateşte suyunu çekinceye kadar biraz pişirin Soğumaya bırakın Bu arada haşladığınız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keserek sarmaya hazır hale getirin Lahanaları dilediğiniz büyüklükte keserek hazırladığınız içle sararak düdüklüye dizip 1 su bardağı su koyarak pişirin

ZEYTİNYAĞLI DOLMA HARCI

MALZEMELER
1 su bardağı zeytinyağı
50 g dolmalık fıstık
1 kg soğan
1 1/4 su bardağı pirinç
1 çay k tuz
taze çekilmiş karabiber
1 çay k tarçın
1 çay k yenibahar
50 g kuş üzümü
1 çay k tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu

HAZIRLANIŞI
Bir tencerede zeytinyağını kızdırın Yağ kızar kızmaz fıstıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kızartın Soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar sote edin
Ardından pirinci ilave edip, kavurun Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker, kuşüzümü ve kaynar halde suyunu ilave edin Bir taşım kaynatın Tencerenin kapağını kapatıp, dolma içini ağır ateşte, 15 dakika pirinçler suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin
Tencereyi ateşten alın Maydanoz, nane dereotunu ilave edip, karıştırın Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 15 dakika kadar demlendirin
Hazırlanan harcı dolma yapılacak sebzenin içine doldurun Harcı gerekiyorsa sarın ya da pişme sırasında dağılmaması için sebzenin ağzın kendinden bir kapakla kapatın






Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




YAPRAK DOLMASI

MALZEMELER
1 Adet Soğan
7 Çorba Kaşığı Soya Yağı
100 gr Amerikan Pirinci
2 Çorba Kaşığı Et Suyu
1 Orta Boy Havuç
150 gr Beyaz Peynir
2 Adet Domates
1 Limon Suyu
12 Adet Asma Yaprağı
Karabiber,Şeker, Tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanları soyup ince doğrayın2 çorba kaşığı soya yağında pirinçlerle birlikte çevirin Üzerine et suyu döküp kaynatın 10 dakika sonra içine küçük doğradığınız havuçları da ekleyip 10 dakika daha pişirin
Peyniri ufalayın, pirinçle karıştırın Yıkanmış domatesin çekirdeklerini çıkartıp küp şeklinde kesin 1 limon suyunu ve 4 kaşık soya yağını karıştırın Tuz, karabiber ve şekerle tatlandırın Domatesi de ekleyip sos hazırlayın
Yaprakları soğuk suda yıkayıp süzgece alın Hazırladığınız iç malzemesiyle yaprakları dolma şeklinde sarın Artan soya yağını tavada ısıtın ve dolmaları bu yağda biraz çevirin Hazırladığınız sosla birlikte servise sunun






Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




PAZI SARMASI

MALZEMELER
2 bağ pazı

İç Harcı İçin
500 gr dolmalık kıyma (orta yağlı)
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
Öncelikle, pazıları yıkayalım, saplarını keselim ama atmayıp, bir kenarda bekletelim Pazı yapraklarını bol tuzlu suda 1 dakika kadar haşlayıp, çıkaralım Başka bir kapta dolmanın harcını hazırlamaya başlayalım Bunun için soğanı, yemeklik tavla zarı gibi doğrayalım Pirinci, ince kıyılmış dereotunu, ince kıyılmış maydanozu, kuru fesleğen, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ilave edelim
Tüm bu malzemeye kıymayı ilave ederek iyice karıştıralım, yoğuralım Pazı yapraklarını büyüklüklerine göre ikiye ya da üçe bölerek içlerine kıymalı harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyarak, rulo şeklinde, dolma gibi saralım
Tenceremizin en altına kestiğimiz sapları dizelim, üzerine de dolma sarmalarını yerleştirelim ve 2 su bardağı su ile salçayı karıştırıp, tencerenin kenarından ekleyelim
Tereyağını da fındık büyüklüğünde parçalara bölerek dolmaların üzerine koyalım ve 30 dakika kadar, orta ısılı ateşte pişirelim
Arzuya göre, yoğurtla servis yapabilirsiniz






Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




PATATES DOLMASI

MALZEMELER
100 gr Kuşbaşı Et
4 Adet Patates
1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Adet Sivribiber
3 Adet Taze Soğan
1 Adet Domates
1 Diş Sarmısak
Tuz, Kekik, Karabiber
Kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI
Patatesleri soyun İçlerini kaşık yardımıyla oyun 20 Dakika haşlayın
2 Çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın 100 gr kuşbaşı etle sote edin 2 adet küçük doğranmış biberi, soğanı ve domatesi ilave edin 5-6 dakika pişirin Üzerine 1 diş dövülmüş sarmısak, kekik, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin
Patateslerin içlerine doldurunFırın tepsisine dizip, 1 çay bardağı suyu ekleyin Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika pişirin






Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




LAHANA SARMASI

MALZEMELER
2 bardak haşlanmış Amerikan Pirinci
7-8 adet haşlanmış lahana yaprağı
250 gr kıyma
1 büyük baş soğan
1 adet küp doğranmış domates
1/2 demet dereotu
1 adet limon
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı pastörize yoğurt
1 şeker kaşığı yenibahar ve karabiber
Yeterince tuz

HAZIRLANIŞI
Yemeklik doğradığınız soğanı ve kıymayı zeytinyağında kavurun İçine dereotu, pirinç, domates, yenibahar, karabiber ve tuzunu ilave edip 5 dakika daha kavurun Hazırlamış olduğunuz bu içi lahana yapraklarının içine yerleştirip dolma şeklinde sarın Fırın kabına dolmaları dizin ve 5 dakika fırınlayın Yanında garnitür olarak yoğurt ve limon kullanarak servis yapabilirsiniz






Alıntı Yaparak Cevapla

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri




KABAK DOLMASI

MALZEMELER
3 adet kabak
250 gr kıyma
½ su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı margarin
yeteri kadar tuz
1 çay kaşığı kara biber
maydanoz
1 kaşık salça
250 gr bulgur

HAZIRLANIŞI
Kabakları soyduktan sonra için oyun ve bir kabın içine patates hariç kalan bütün malzemeleri katın Daha sonra bunları iyice karıştırın Ardından bu içi kabakların içine doldurun Patatesleri soyup dilimleyin, kabak dolmalarının üzerini kapatın Dolmaları tencereye dizin ve en sonunda erimiş margarin, su ve salçayı karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin Kısık ateşte pişirin

İÇ PİLAVLI PİLİÇ DOLMASI

MALZEMELER
1 adet fırında kızarmış bütün tavuk
500 gr iyi kalite pirinç
125 gr tereyağı veya margarin
4 veya 5 bardak et suyu veya normal kaynamış su
80 gr dolma fıstığı
80 gr kuş üzümü
200 gr ince küp şeklinde doğranmış kuzu ciğeri
Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar karabiber
Yeteri kadar yenibahar
2 adet ince, küp şeklinde doğranmış kuru soğan

HAZIRLANIŞI
Pirincin taşlarını ayıklayın ve bir kabın içine koyup içine bir avuç tuz atın Ilık suda 15 dakika bekletin Tencereyi ocağın üzerine koyun İçine yağı koyun ve altını yakın 80 gr dolma fıstığını ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun
Sonra soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun ve ciğeri ilave edin Ciğer kavrulduktan sonra pirinci yıkayıp süzdürün Aynı tencereye koyup 5 dakika kavurun Daha sonra tuzu, karabiberi ve kimyonu ilave ederek bir dakika kavurun ve suyun tamamını, kuş üzümü ilave ederek bir sefer kaynattıktan sonra ateşi ağır hale getirin
Piştikten sonra dereotunu ilave ederek karıştırın Tavuğu fırında kızartıp içini pilavla doldurun Tekrar fırına koyarak 180 derecede 5 dakika pişirdikten sonra servise sunabilirsiniz






Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.