![]() |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
BİBER SARMASI MALZEMELER ½ Kg. Dolmalık Biber 350 gr. Orta Yağlı Kıyma 2 Kahve Fincanı Pirinç 1 Adet Orta Boy Soğan 1 Demet Maydanoz 2 Adet Orta Boy Domates 2 Tatlı Kaşığı Salça 3 Diş Sarmısak ½ Çay Bardağı Sıvıyağ 1 Çorba Kaşığı Tereyağı veya Margarin Tuz, Karabiber HAZIRLANIŞI Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla keselim. Çekirdek yataklarını çıkaralım. Kolay pişmelerini sağlamak için biberlerin alt kısmına bıçakla küçük bir delik açalım. Geniş bir kaba sıvıyağı alalım. Küçük küçük doğradığımız soğanı, pirinci, kıymayı, ince doğranmış domatesi, tereyağını veya margarini, 1 tatlı kaşığı salçayı, küçük doğranmış sarmısakları, tuz ve karabiberi ilave edelim. Tüm malzemeler özleşene dek yoğuralım. Hazırladığımız bu içi, biberlerin içine dolduralım. Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları yerleştirelim. Geniş bir tencereye biberleri dizelim. Kalan salçayı sıcak su ile karıştırarak tencereye ilave edelim (suyun biberlerin yarısı geçmeyecek seviyede olması gerekir). Biberleri kısık ateşte pişirelim. Ilındıktan sonra servis yapalım. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
BULGURLU PAZI SARMASI MALZEMELER 2 Demet Pazı 500 gr Orta Yağlı Kıyma 2 Yemek Kaşığı Salça Yarım Demet Maydanoz 2 Kahve Fincanı Pilavlık Bulgur 2 Adet Soğan 3 Yemek Kaşığı Margarin Yeteri kadar tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Bulguru yıkayıp biraz bekletin. Soğanı ve maydanozu ince kıyın. Büyükçe bir kasede bulgur, kıyma, maydanoz, soğan, salça , tuz, karabiber ve margarini katıp iyice yoğurun. Pazıların saplarını kesip kaynar tuzlu suda bir taşım kaynatıp süzün. Yapraklara yeteri kadar harç koyup sarın. Tencereye dizin. Üzerine bir tabak kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip önce harlı daha sonra da kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. EKŞİLİ PATLICAN DOLMASI MALZEMELER 1 Kg Dolmalık Patlıcan 1.5 Su Bardağı Dolmalık Pirinç 3 Domates 3 Acı Sivribiber 1 Soğan 1 Demet Maydanoz 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı 2 Su Bardağı Su Karabiber, Nane, Tuz Sos malzemesi: 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 2 Limonun Suyu 1 Tatlı Kaşığı Nane 10-12 Diş Sarmısak 1 Çay Bardağı Su HAZIRLANIŞI Patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivribiberleri küçük küçük doğrayın. Zeytinyağı, pirinç, domates, 3 maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı karıştırın. Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın. Tencereye dizip suyunu ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip ağır ateşte 20-25 dak. pişirin. İri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Dolma pişince üzerine hazırladığınız naneli gezdirip 4-5 dakika daha pişirin. Arzunuza göre ılık veya soğuk olarak servis yapın. HAMSİ DOLMASI MALZEMELER 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker Yarım demet maydanoz Yarım su bardağı un 2 adet yumurta Kızartmak için: Sıvı yağ HAZIRLANIŞI Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim. Bol suyla yıkayalım. 1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım. Küçük doğranmış soğanları ve yarım çorba kaşığı dolmalık fıstığı tavaya aktaralım. Soğanlar şeffaflaşıp sararana dek kavuralım. Yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekleyelim. Bir- iki kez çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu, tuzu, karabiberi, yarım çorba kaşığı kuş üzümünü ve 1 çay kaşığı şekeri ilave edelim. Ağır ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim. Ardından ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım. 2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım. 2 adet hamsiyi yan yana yerleştirelim. Ortasına hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı koyalım. 3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim. Sonra çırpılmış yumurtaya batıralım. Derin bir tavaya sıvı yağı alalım. Hamsileri kızartalım. Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarıp, servis yapalım. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
ETLİ PIRASA DOLMASI MALZEMELER Pırasa 6 adet 1200 gram Su 2 1/4 su bardağı 450 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram Soğan 2 orta boy 120 gram Maydanoz 1 demet 60 gram Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram Yumurta 1 adet 50 gram Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram HAZIRLANIŞI Pırasaları ayıkla, yıka, beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda kes. Diğer yandan tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynat. Pırasaları kaynayan suya ekle, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşla, kevgirle haşlama suyundan al, orta kısımlarını, parmakla iterek çıkar. Pirinci yıka, süz. Soğanı soy, yıka, maydanozu ayıkla, her ikisini de ince ince doğra. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştır. Tek kat halindeki büyük pırasa yapraklarını bu içle doldur. Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırak. Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yay, üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştir. Haşlama suyunu kaynat, dolmaların üzerine yavaşça gezdir. Ağzını kapat ve pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir. Yumurtayı ayrı bir kapta, limon suyu ile iyice çırp. Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştir. Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup, ılıt. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat, dolmaların üzerine gezdir. ETLİ KARALAHANA MALZEMELER 2 demet körpe karalahana Yarım kilo kıyma 1 baş soğan 1 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane Yarım demet maydanoz 2 adet domates veya 2 çorba kaşığı salça 1 çay bardağı sıvıyağ Yarım çay kaşığı karabiber ISPANAKLI KEREVİZ DOLMASI MALZEMELER 2 adet kereviz Yarım limonun suyu Yarım kg ıspanak 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı sıvı yağ 1 çorba kaşığı pirinç Karabiber, kırmızıbiber Dilerseniz tuz HAZIRLANIŞI Kerevizleri temizleyin. Ortalarını oyup, limonla ovun. 15 dakika haşlayın. Kerevizler haşlanırken ıspanakları yıkayın. Soğanı küçük doğrayın, 1 tatlı kaşığı sıvı yağda kavurun. Ispanakları da ilave edin. Pirinci ekleyin. Tencerenin kapağını kapayın. Ispanakları kendi suyu ile pişirin. Bir tutam tuz ve baharatlarını ekleyin. Ocaktan alın. Haşlanmış kerevizlerin içine ıspanağı doldurun. Servis tabağına koyun. Dilerseniz, yoğurtla da servis yapabilirsiniz. ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI MALZEMELER : 1 adet küçük lahana pirinç 1 su bardağı zeytinyağı 1 büyük soğan ½ demet maydanoz 1 çorba kaşığı dolusu kimyon tuz karabiber kuş üzümü çam fıstığı 3-4 adet biber 1 adet domates 2 su bardağı su HAZIRLANIŞI Lahanaları yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın. Yayvan ve geniş bir teflon tavaya zeytinyağı koyun soğanları rondo da çekilip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra doğranmış biberi ilave edin.Yıkanmış pirinçleri de biraz kavrulduktan sonra domates, maydanoz ve baharatları ilave ederek 2 su bardağı su ile birlikte kısık ateşte suyunu çekinceye kadar biraz pişirin. Soğumaya bırakın. Bu arada haşladığınız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keserek sarmaya hazır hale getirin. Lahanaları dilediğiniz büyüklükte keserek hazırladığınız içle sararak düdüklüye dizip 1 su bardağı su koyarak pişirin. ZEYTİNYAĞLI DOLMA HARCI MALZEMELER 1 su bardağı zeytinyağı 50 g dolmalık fıstık 1 kg soğan 1 1/4 su bardağı pirinç 1 çay k. tuz taze çekilmiş karabiber 1 çay k. tarçın 1 çay k. yenibahar 50 g kuş üzümü 1 çay k. tozşeker 1 su bardağı su 1/2 demet maydanoz 1/2 demet nane 1/2 demet dereotu HAZIRLANIŞI Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızar kızmaz fıstıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kızartın. Soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar sote edin. Ardından pirinci ilave edip, kavurun. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker, kuşüzümü ve kaynar halde suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma içini ağır ateşte, 15 dakika pirinçler suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. Maydanoz, nane dereotunu ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 15 dakika kadar demlendirin. Hazırlanan harcı dolma yapılacak sebzenin içine doldurun. Harcı gerekiyorsa sarın ya da pişme sırasında dağılmaması için sebzenin ağzın kendinden bir kapakla kapatın. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
YAPRAK DOLMASI MALZEMELER 1 Adet Soğan 7 Çorba Kaşığı Soya Yağı 100 gr Amerikan Pirinci 2 Çorba Kaşığı Et Suyu 1 Orta Boy Havuç 150 gr Beyaz Peynir 2 Adet Domates 1 Limon Suyu 12 Adet Asma Yaprağı Karabiber,Şeker, Tuz HAZIRLANIŞI Soğanları soyup ince doğrayın.2 çorba kaşığı soya yağında pirinçlerle birlikte çevirin. Üzerine et suyu döküp kaynatın. 10 dakika sonra içine küçük doğradığınız havuçları da ekleyip 10 dakika daha pişirin. Peyniri ufalayın, pirinçle karıştırın. Yıkanmış domatesin çekirdeklerini çıkartıp küp şeklinde kesin. 1 limon suyunu ve 4 kaşık soya yağını karıştırın. Tuz, karabiber ve şekerle tatlandırın. Domatesi de ekleyip sos hazırlayın. Yaprakları soğuk suda yıkayıp süzgece alın. Hazırladığınız iç malzemesiyle yaprakları dolma şeklinde sarın. Artan soya yağını tavada ısıtın. ve dolmaları bu yağda biraz çevirin. Hazırladığınız sosla birlikte servise sunun. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
PAZI SARMASI MALZEMELER 2 bağ pazı İç Harcı İçin 500 gr. dolmalık kıyma (orta yağlı) 1 çay bardağı pirinç 2 adet kuru soğan 1 demet maydanoz 1 demet dereotu 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kuru fesleğen 1 çay kaşığı zeytinyağı HAZIRLANIŞI Öncelikle, pazıları yıkayalım, saplarını keselim ama atmayıp, bir kenarda bekletelim. Pazı yapraklarını bol tuzlu suda 1 dakika kadar haşlayıp, çıkaralım. Başka bir kapta dolmanın harcını hazırlamaya başlayalım. Bunun için soğanı, yemeklik tavla zarı gibi doğrayalım. Pirinci, ince kıyılmış dereotunu, ince kıyılmış maydanozu, kuru fesleğen, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ilave edelim. Tüm bu malzemeye kıymayı ilave ederek iyice karıştıralım, yoğuralım. Pazı yapraklarını büyüklüklerine göre ikiye ya da üçe bölerek içlerine kıymalı harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyarak, rulo şeklinde, dolma gibi saralım. Tenceremizin en altına kestiğimiz sapları dizelim, üzerine de dolma sarmalarını yerleştirelim ve 2 su bardağı su ile salçayı karıştırıp, tencerenin kenarından ekleyelim. Tereyağını da fındık büyüklüğünde parçalara bölerek dolmaların üzerine koyalım ve 30 dakika kadar, orta ısılı ateşte pişirelim. Arzuya göre, yoğurtla servis yapabilirsiniz. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
PATATES DOLMASI MALZEMELER 100 gr Kuşbaşı Et 4 Adet Patates 1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 2 Adet Sivribiber 3 Adet Taze Soğan 1 Adet Domates 1 Diş Sarmısak Tuz, Kekik, Karabiber Kırmızıbiber HAZIRLANIŞI Patatesleri soyun. İçlerini kaşık yardımıyla oyun. 20 Dakika haşlayın. 2 Çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın. 100 gr kuşbaşı etle sote edin. 2 adet küçük doğranmış biberi, soğanı ve domatesi ilave edin. 5-6 dakika pişirin. Üzerine 1 diş dövülmüş sarmısak, kekik, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin. Patateslerin içlerine doldurun.Fırın tepsisine dizip, 1 çay bardağı suyu ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika pişirin. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
LAHANA SARMASI MALZEMELER 2 bardak haşlanmış Amerikan Pirinci 7-8 adet haşlanmış lahana yaprağı 250 gr. kıyma 1 büyük baş soğan 1 adet küp doğranmış domates 1/2 demet dereotu 1 adet limon 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı pastörize yoğurt 1 şeker kaşığı yenibahar ve karabiber Yeterince tuz HAZIRLANIŞI Yemeklik doğradığınız soğanı ve kıymayı zeytinyağında kavurun. İçine dereotu, pirinç, domates, yenibahar, karabiber ve tuzunu ilave edip 5 dakika daha kavurun. Hazırlamış olduğunuz bu içi lahana yapraklarının içine yerleştirip dolma şeklinde sarın. Fırın kabına dolmaları dizin ve 5 dakika fırınlayın. Yanında garnitür olarak yoğurt ve limon kullanarak servis yapabilirsiniz. |
Dolmalar - Sarmalar-Yemek Tarifleri
KABAK DOLMASI MALZEMELER 3 adet kabak 250 gr kıyma ½ su bardağı sıvıyağ 1 yemek kaşığı margarin yeteri kadar tuz 1 çay kaşığı kara biber maydanoz 1 kaşık salça 250 gr bulgur HAZIRLANIŞI Kabakları soyduktan sonra için oyun ve bir kabın içine patates hariç kalan bütün malzemeleri katın. Daha sonra bunları iyice karıştırın. Ardından bu içi kabakların içine doldurun. Patatesleri soyup dilimleyin, kabak dolmalarının üzerini kapatın. Dolmaları tencereye dizin ve en sonunda erimiş margarin, su ve salçayı karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Kısık ateşte pişirin. İÇ PİLAVLI PİLİÇ DOLMASI MALZEMELER 1 adet fırında kızarmış bütün tavuk 500 gr iyi kalite pirinç 125 gr tereyağı veya margarin 4 veya 5 bardak et suyu veya normal kaynamış su 80 gr dolma fıstığı 80 gr kuş üzümü 200 gr ince küp şeklinde doğranmış kuzu ciğeri Yarım bağ ince kıyılmış dereotu Yeteri kadar tuz Yeteri kadar karabiber Yeteri kadar yenibahar 2 adet ince, küp şeklinde doğranmış kuru soğan HAZIRLANIŞI Pirincin taşlarını ayıklayın ve bir kabın içine koyup içine bir avuç tuz atın. Ilık suda 15 dakika bekletin. Tencereyi ocağın üzerine koyun. İçine yağı koyun ve altını yakın. 80 gr dolma fıstığını ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun ve ciğeri ilave edin. Ciğer kavrulduktan sonra pirinci yıkayıp süzdürün. Aynı tencereye koyup 5 dakika kavurun. Daha sonra tuzu, karabiberi ve kimyonu ilave ederek bir dakika kavurun ve suyun tamamını, kuş üzümü ilave ederek bir sefer kaynattıktan sonra ateşi ağır hale getirin. Piştikten sonra dereotunu ilave ederek karıştırın. Tavuğu fırında kızartıp içini pilavla doldurun. Tekrar fırına koyarak 180 derecede 5 dakika pişirdikten sonra servise sunabilirsiniz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.