Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriKebaplar Tike Kebabı MALZEME; 500 gr kebaplık et100 gr kuyruk3-4 diş sarımsak 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası 2 çorba kaşığı zeytinyağı Kırmızıbiber,tuz,karabiber Tarifi : Et ve kuyruk ceviz büyüklüğünde doğranır Terbiyelemek için tüm malzemeler et ile bir kapta ovulur Bir gece bekletilir Daha sonra şişlere 4 et 1 kuyruk saplanarak orta harlı mangalda pişirilir Sıcak olarak servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriAltı Ezmeli Tike Kebabı MALZEME; 500 gr kebaplık et, 100 gr kuyruk, Terbiye için: 3 -4 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası 2 yemek kaşığı zeytin yağı, Tuz ve karabiber, yeni bahar ![]() Sos için: 4 -5adet domates, 3-4 adet sivri yeşil biber TARİFİ ; Et kuşbaşı büyüklüğünde doğranır Et ve kuyruk yağı, sos malzemesi dışındaki diğer malzemelerin içine konur ve birbirine iyice karışması için el ile yoğrulur Terbiyelenmesi için bir gün buzdolabında bekletilir Domatesler şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir Domatesler piştikten sonra kabukları soyulur ve tokmakla ezilir bir tabağa konur İnce doğranmış yeşil biberler domatesin üstüne serpilir![]() Terbi yelenmiş etler şişlere saplanır ve ızgarada çevire çevire pişirildikten sonra sıcak sosun üzerine çekilerek servis yapılır ![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriKıyma Kebabı MALZEME; 400 gr kebaplık et 100 - 150 gr kuyruk yağıArzuya göre kırmızı biber Karabiber ve tuz ![]() TARİFİ: Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır veya makinasında çekilir, İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır avuç yardımı ile şişe geçirilir Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir Sıcak sıcak servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriSebzeli Kebap MALZEME; 1 / 2 kg et Bir demet küçük maydanoz 125 gr sarımsak ve tuz TARİFİ; Etle sebze zırhta çekilir,tuz ilave edilir Sebzeyle karışık kıyma ceviz büyüklüğünde parçalara ayılır![]() ıslatılmış el yardımıyla şişe geçirilir Adana kebabı gibi oruk şekil verilir Hafif ateþte pişirilir Sıcak servis yapılır |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriPatlıcan Kebabı MALZEME; 1 5 kg iri Kemer patlıcan1 kg az yağlı kıyma5-6 adet domates 5-6 adet yeşilbiber Karabiber Tuz TARİFİ; Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2 5-3 cm uzunluğunda enine kesilir Bu arada kıyma,tuz ve karabiber iyice yoğrulur Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır Şişlere bir patlıcan bir yuvarlanmış kıyma saplanır,elle biraz yassılaştırılır Domates ve biberler ayrı ayrı şişlere saplanıp orta harlı ve alevsiz mangal ateşinde çevrilerek pişirilir Pişen patlıcanlar sırası bozulmadan düzgün bir şekilde tepsiye çekilir Üzerine pişmiş olan domates ve biberler konur ve ağzı kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir 5-10 dakika sonra servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriCağırtlak Kebabı MALZEME; 150 gr kuzu ciğeri(4 şiş) 30 gr ciğer çözü (ciğer yağı), Piyaz Malzemesi:1 tutam maydanoz, 1 adet küçük baş kuru soğan ![]() Yetercince tuz, karabiber,kimyon Sumak ekşisi Kırmızı pul biber ![]() TARİFİ: Ciğer kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılır ciğer çözüde aynı büyüklükte parçalara bölünür Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çöz; her şişe iki tike ciğer 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplanır Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirilir![]() Piyazın Hazırlanışı: Kuru soğan ince doğranır,sumak ekşisiyle karıştırılır, Maydanoz ince bir şekilde doğranarak karıştırılır, hazırlana piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte hafiften tuz, biber, kimyon atılır konarak servise sunulur Yanında ayran da içilebilir![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriSimit Kebabı MALZEME; 650 gr kıyma200 gr ılık suda ıslanmışsiyah simit (ince bulgur) 85 gr çam fıstığı20 gr sarımsak - 30 gr kuru soğan2 bağ ince doğ maydanoz15 gr köfte baharati,tarçın,kimyon,karabiber10 gr tuz - 15gr pulbiber - 50 gr fıstıkiçi10 gr rendelenmiş kaşar peyniriTARİFİ: Bir tepsiye kıyma,ıslanmış simit,çam fıstığı,ince doğranmış maydanoz,dövülmüş sarımsak,rendelenmiş soğan,baharat, kimyon,karabiber,tarçın,tuz,ıslanmış pulbiber ilave edilip karıştırılır Karışım iyice yoğrulduktan sonra,kuşbaşından büyük şekilde yuvarlanır Izgara şişlerine takılır ve ızgarada pişirilir Piştikten sonra tabaklara servis edilip üzerine rendelenmiş kaşar ve fıstık içi serpilir![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#8 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriKazan Kebabı MALZEME; 4 tane orta boy patlıcan 300 gr kıyma4 tane yeşilbiber 4 tane domates 2 tane soğan 1 yemek kaşığı domates salçası Tuz,karabiber,kırmızıbiber 2 bardak su 1 yemek kaşığı zeytinyağı TARİFİ: Patıcanlar soyulur Enine 5 eşit parçaya ayrılır Kıymanın içine tuz,karabiber,kırmızıbiber ve ince doğranmış bir kuru soğan konarak yoğrulup ceviz büyüklünde parçalara ayrılır Enine kesilmiş patlıcanlar bir parçaet bir parça parça patlıcan şeklinde yerleştirilir Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağı,halka şeklinde doğranmış soğan ve rendelenmiş domatesler konur Bunların üzerine sıralanan et ve patlıcanlar yerleştirilir Ayrı bir kapta domates salçası suda eritilip üzerine tuz ve karabiber atılıp patlıcanların üzerine dökülür Kabuğu soyulan domates ve biberler halka şeklinde doğranıp tencereye konur Hazırlanan bu malzemenin üzerine kapak kapatılır ve kısık ateşte pişirilir![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#9 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriKeme Kebabı MALZEME; 6-7 adet keme 1 kg az yağlı kıymaTuz Karabiber TARİFİ: Kemelerin kabuğu soyulur,temizlenir Yuvarlatılan kemeler bıçakla ikiye ayrılır Diğer taraftan kıymaya tuz ve karabiber konarak yoğrulur,ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır Kebap şişine bir keme bir kıyma saplanarak mangalda pişirilir Servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#10 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriSarımsak Kebabı MALZEME; 500 gr taze baş sarımsak500 gr az yağlı kıymaBir kavhe fincanı Nar Pekmezi Tuz Karabiber TARİFİ; Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya su gezdirilir Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#11 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriSoğan Kebabı MALZEME; 500 gr yağlı kıyma 1 kg küçük kuru soğan 1 kahve fincanı nar pekmezi Tuz, karabiber TARİFİ; Kıymaya biraz tuz ve karabiber konur, ve az suyla, yoğrulur Etler ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlak köfteler yapılır Soğanlar iri ceviz büyüklüğünde ikiye bölünür Şişe bir köfte bir soğan saplanır Mangalda pişirilir Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya az su gezdirilir Ateşte 10 dk kapalı kapta bekletilir ve servis yapılır![]() --->: Antep Mutfağı frmacil sayfa 2iki --->: Antep Mutfağı |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#12 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriYenidünya Kebabı MALZEME; 500 gr yenidünya500 gr az yağlı kıymaTuz Karabiber TARİFİ ; Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır Yeni dünyaların iri olanları seçilir ve ortadan kesilerek çekirdekleri çıkartılır Şişe bir yenidünya bir köfte saplanarak mangalda pişirilir ve servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#13 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriKülbastı MALZEME; 1 kg dana bonfile1 adet domates 1 baş sarımsak 1 yemek kaşığı biber salçası Zeytinyağ Kuru nane,karabiber,tuz Pulbiber TARİFİ: Dana bonfile 200 gr halinde 5 parçaya bölünür Muşta ile dövülerek yastIK Domates ve sarımsak ezilir Biber salçası, pul biber,zeytinyağı,nane,karabiber,ezilmiş domates ve sarımsak karıştırılır ve et ile terbiyelenir Terbiyelenen et ızgarada pişirilir Servise sunulur![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#14 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriAlinazik MALZEME; 150 gr kuşbaşı kuzu eti yada zırh kıyması2 adet patlıcan (közde pişmiş) 200 gr süzme yoğurt50 gr tereyağıYarım çay kaşığı pulbiber Bir çay kaşığı tuz 3 diş sarımsak TARİFİ ; Patlıcanlar fırında veya küllenmiş közde pişirilir ve kabukları soyulup kuşbaşı şeklinde doğranır Sarımsak ezilip tuzu atılır, süzme yoğurdun içine konur ve karıştırılarak Alinazik sosu hazırlanır İsteğe göre kuşbaşı veya zırh kıyması ya tavada yada kebap şeklinde ızgarada pişirilir Pişirilen et Alinazik sosunun üzerine dökülür İyice ısıtılmış tereyağının içine yarım çay kaşığı biber katılır Bu yağ Alinaziğin üzerine dökülüp servis yapılır![]() |
|
Antep Mutfağı-Yemek Tarifleri |
|
|
#15 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Mutfağı-Yemek TarifleriEt yemekleri Lahmacun MALZEME; 1 kg azyağlı kıyma1,2 kg domates5 bağ maydanoz 200 gr dolmalık yeşilbiber100 gr sarımsak1 yemek kaşığı biber salçası Karabiber,tuz TARİFİ: Maydanozlar yaprak yaprak ayrılır Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır Elde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır![]() |
|
|
|