Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diyarbakır, hamravat, havuzu, kemerleri

Diyarbakır Hamravat Havuzu, Diyarbakır Hamravat Su Kemerleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diyarbakır salnameleri Diyarbakır Büyükşehir Belediye yayİst1999c4s63,270

1937 yılına ait bir kitapta Hemen her evin avlusunda çok temiz ve çok saf bir su olan Hamravat suyu akarBu avlular geniş havuzlar ve türlü çiçeklerle süslüdür’denmektedir Usman EtiDiyarbekirDiyarbekir matb1937s5

Hamravat suyunun her eve gelmesi havuz yapma geleneğini başlatmış,su bollaşınca çiçeğe ilgi artmıştırDiyarbakır’ın iri,aromalı,renk renk gülleri konakların övüncü olmuştur

DrEmrullah GüneyDiyarbakır ve yöresinde Doğa-Kültür TurizmiDiyarbakır1991s64

Şimdilerde ise şair şöyle der

‘Diclenin kenarı bağ ile bostan

Suyundan içerdi,tarla,gülistan

Masmavi tül gibi her baharistan

Çevre nakışından bahseden yoktur (MMergen)

Göz yaşlarım akar,Dicle misali

Coşar ilk baharın ilk günlerinde

Andıkça tükenir gönün mecali

Hatıram hevselin bahçelerinde (MMergen)

1900’lü yılları Nazime Cemiloğlu şöyle anlatıyor:

Baharın Dicle’nin sefası başkaydıHele hele karpuz vakti sonbahardaÇadırlar kurulurduHülleler yapılırdıHüllenin ayakları Diclenin içindeGeceleri hanımlar toplanırlardıGeceleri ut çalınırdıŞarkılar söylenirdiKarpuzun içi oyulurduİçine kül konurduİçine gaz dökülür ve yakılırdıAy ışığında yukarıdan suya bırakılırdıO karpuzlar yana,yana art arda suda gelirdiSeyrine doyum olmazdı o manzaranın’(Şehmıs Dikenİsyan Sürgünleriİletişim yayiİst2005s171)

Faik Ali Ozansoy ise duygularını şöyle dile getirir:

Dicle maşukadır(sevgili),kamer(ay) aşık

Suyun üstünde titreşen ışık

Busedir,Neş’edir, nüvaziştir(Gönül okşayıcı)

Arif paşa seyahatnamesinde ‘Diclenin canibeyni pek latif bahçeciklerle müzeyyen olup karşıdaki (Kıtırbil) namında bir hristiyan karyesindeki Boran-hanelerden tayarane vücuhdade cevelan eden güvercinler şu umumi çemenzarın kelebekleri hükmünde görünüyorlar’(Şefik KorkusuzSeyahatnamelerde DiyarbekirKent yayİt2003s141)

Arif paşa seyahatnamesinde mesirelik bir yer olan Ben u Sen’i şöyle tasvir eder:

İşbu iki burcun önünde ve Kıbleye ma’ruz bir mevki’de meşhur (Ben u Sen) mesiresi vardırVe mesireni,n onu ağaçlar ve köşkler ve değirmenler ile müzeyyen bir vadi-i nikdirBen u Sen mevkii kal’anın şaranbolu pişgahında bir sath-ı mai’ilden ibarettirÇemenzardır(çimenlik)Bir iki menba ve üç adet havuz vardır…Erzincani İzzet paşa Diyarbekir valisi iken bu mesire hakkında söylediği manzume-i Dilara aşağıya yazılmıştır:

Manzume-i Ben u Sen

Bir aceb sefa Gülşen-i rana Ben u Sen

Görse ger Sa’di Gülistan’a yazardı vasfın

Çün viri revnak-ı gülgeşt-i musalla Ben u Sen

Mevki’inde varanın feyz-i meserretden eser

Gerçi bir vadi-i pür sahra ve saha Ben u Sen

Gösteririm sana sinemde olan yareleri

Olmaya kimse bu gülzarda illa ben u Sen

Gerçi ki her tarafı Amid’in ‘adn-asadır

Nice mümkün idelim vasfına aya ben u Sen

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com