Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalmak, nikahlı, nişanlı, olarak

Nikahlı Olarak Nişanlı Kalmak

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Nikahlı Olarak Nişanlı Kalmak

Soru
NISANLI OLAN BIR ÇIFTIN BERABER TEK BASLARINA KALMALARI DINIMIZCE UYGUN OLMADIGINI BILIYORUZ EGER ÇIFTLER DINI NIKAHLI ISE NISANLI DÖNEMLERINDE BERABER KALAMAZLARMI BU KONUDA BILGI VERIRSENIZ MEMNUN OLURUM

Nisanlilik döneminde kiyilan nikahla taraflar evlenmis olacagi için basbasa kalmalari caizdir ancak nisanlilik döneminde dini nikah kiyilmasini dogru bulmuyoruz

Bina mi yapacaksiniz, temeline dikkat ediniz Çünkü temeldeki yanlislik çatinin saglamligiyla düzeltilemez Zayif temel, üzerindeki saglam çatiyi da çökertebilir
Okuyucumun sorusu bunu hatirlatiyor bana Nasil bir yanlis baslangiç yapmislar onu arz edeyim

Ögretmen kizcagiz, yine ögretmen bir delikanli ile nisanlanmislar “Ne âlâ ne güzel” diyeceksiniz benim gibi Acele etmeyin sonuna bakin

Daha nisanlilik döneminde tutmuslar bir de hemen dinî nikah yapmislar Yani kizcagiz, bütün selahiyeti tam tanimadigi nisanlisinin eline vermis

Sonra ne mi olmus? Bakin ne olmus

Nikahi yaptiktan sonra oglan teklifini yapmis:

– Sen özel okulda ögretmensin, orayi terk et, benim gibi Milli Egitim’e geç Birlikte olmamiz daha güzel

Kizcagizin cevabi ise kesin hayir olmus

– Milli Egitim’de ben basim örtülü çalisamam Burada idare ediyorlar Dolayisiyla bu istegine uyamam

Ne olmussa bundan sonra olmus Damat “Sen de basini açarsin”, deyince kiyamet kopmus

Aldiklari bütün esyalar iade edilmis, münasebetler kesilmis Yani ayrilmislar

Ancak oglan diretiyormus:

– Gerçi esyalarimi aldim; ama nikahi vermem Yani bosamam

Kizcagizin sorusu su:

– Simdi ne olacak?

Bastan yapilan yanlisligin sonunda neler hissedilirse bunda da onlar hissedilecek, ayni üzüntü ve sikinti yasanacaktir
Çünkü yanlislik bastan yapilmis, henüz taraflar biribirlerini tam tanimadan, bütün ihtimalleri konusup bir sonuca baglamadan hemen karar vermis, dinî nikahi yaptirmislar

Defalarca yazdik Nisanlilik dönemi taraflarin biribirlerini tanima dönemidir Böyle tanisma döneminde isi hemen sonuca götürüp de dinî nikah yapilmaz Yapilirsa selahiyet erkegin eline geçtiginden, geri dönülmez hale gelinir Halbuki nisanlilik, dönülmesi mümkün olan bir devre olmali; bu dönemi taraflar tanisma süreci olarak yasamalilar

Bu muhayyerlik dönemi yasanmamis, resmisinden çok önce dini nikah yapilmis, sonunda iyice tanisip da, ben senin özel okuldaki hizmetini uygun bulmuyorum; uygun olani, benim gibi resmî yerde hizmet etmen, basin açilsa da demeye gelince, anlasamayacaklarini anlamislar Anlamislar; ama is isten geçmis, dinî nikahi yapmis, ayrilma imkânini bütünüyle erkegin eline vermisler Buna ragmen de ayrilmislar; ama erkek nikahi vermiyor, yani bosanmiyormus
Simdi ne olacak? Esas mesele burada

Bir defa nikah, kizcagiza verilen zinetleri, mehri ve esyalari kendi mali yapar, iadeyi gerektirmez Çünkü nikahla bunlar onun mali olmustur Dinî sorumlulugu hisseden taraflar bunun da uhrevi sorumlulugunu hissetmeli, verdiklerini geri almamalilar
Ikincisi de, erkegin kadini bosamasidir Çünkü nikahi altinda birinin, hem maddi hem de manevi sorumlusudur Bu sorumlulugu sebepsiz yere tasimaya razi olmamalidir

Üçüncüsü bizim temennimiz, bütün bunlara ragmen taraflarin ortak noktalari bulmalari; anlasmayi, temel mefhumlarda birlesmeyi düsünmeleridir Çünkü meslek birligi vardir Bu, önemli bir birliktelik olsa gerektir Biribirlerini anlamalari kolay olacaktir Acele karar, iki tarafa zarardir
Selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com