![]() |
Geldi Gene Gül Kokusu Sinemize |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizeGeldi Gene Gül Kokusu Sinemize Evet yeni bir yazı dizisine başlamak istiyorum bugün ![]() O ki her şeyiyle Allaha ve ümmetine habib O ki her şeyiyle insanlığa rahmet O ki doğumunda risaletine ve taki kiyamete kadar övülmeye layık olan Resuldür ![]() haftaya perşembe günü malumunuzca peygamberimizi hıcrı takvime göre doğum yıl dönümü(yani mevlid kandili) Allah onu 14 asır önce insanlığa bir nur ve tebliğci olarak gönderdi ![]() ![]() Daha doğmadan nice peygamberler ve nice semavi kitaplar ve nice kişiler tarafından müjdelenen ve haber verilen doğumuyla tüm şirk koşanları şirklerini ve putlarını alaşağı eden ve insanlığa o Rabbinden aldığı vahiyle elini uzatan O pak Yar-ı güzin efendimize(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada elimden geldikçe ve gücüm yettiğince onun için yazılan ve onun için dizelenen yazı ve şiirleri burda paylaşacağım inşallah ![]() Bu noktada gönülden yazı ve şiirleri paylaşmak isteyen arkadaşlar varsa inşallah Katkılarını bekliyorum ![]() Allah bizleri kendine hakkıyla kul ve o Sevgili habibi zi-Şana hayırlı ümmet eyleyüp Şefaatine layık eylesin Amin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizeKutlu Doğum ve Mevlid Kandili Hayatın gayesi, yaratılışın mânâsı silinmiş, yok olmuştu ![]() ![]() Ruhlar birşey bekliyor, bir nurun zulmet perdesini yırtmasını içten içe hissediyordu ![]() O vahşet devrinde kâinat ufkundan bir güneş doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() İşte insanlığın akıl ve kalbinde düğümlenen "Necisin, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun?" sorularını, düğümlerini çözüp kâinatın Sahibini ilân ve ispat edecek bir zatın teşrifi sadece insanların ruh ve kalbinde değil, diğer varlıklarda, hattâ cansız eşyada bile yansımasını bulacaktı ![]() Doğudan batıya bütün âlemin nurlara büründüğü, İlâhi değişimin tecelli ettiği o gece neler oldu neler? Yahudi ileri gelenleri ve âlimleri kitaplarında daha önce rastladıkları işaret ve müjdelerin açığa çıktığını gördüler ![]() ![]() O gece Yahudi âlimleri semâya bakıp "Bu yıldızın doğduğu gece Ahmed doğmuştur" dediler ![]() Bîr Yahudi İleri geleni Mekke'de Peygamberimizin doğduğu gece, içlerinde Hişam ve Velid bin Muğire, Utbe bin Rabia gibi Kureyş ileri gelenlerinin bulunduğu bir toplantıda, - "Bu gece sizlerden birinin çocuğu oldu mu?" diye sordu ![]() - "Bilmiyoruz" diye cevap verdiler ![]() Yahudi, "Vallahi sizin bu ihmalinizden iğreniyorum! "Bakın, ey Kureyş topluluğu, size ne söylüyorum, iyi dinleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Toplantıda bulunanlar Yahudinin sözünden hayrete düştüler ve dağıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün Yahudiye vardılar: "Bahsettiğin çocuğun bizim aramızda dünyaya geldiğini duydun mu?" dediler ![]() Yahudi "Onun doğumu benim size haber verdiğimden önce midir, sonra mıdır?" dedi ![]() Onlar, "Öncedir ve ismi Ahmed'dir" dediler ![]() ![]() Yahudi ile beraber kalkıp Hz ![]() ![]() Pegamberimizi Yahudinin yanına çıkardılar ![]() ![]() "Ne oldu sana, yazıklar olsun" dediler ![]() Yahudi, "Artık İsrailoğullarndan peygamberlik gitti ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Kureyş topluluğu, ferahladınız mı? Vallahi size, doğudan batıya kadar ulaşacak bir güç, kuvvet ve bir üstünlük verilecektir" dedi ![]() Kâinatın Efendisini dünyaya getiren bahtiyar annenin henüz dünyaya gelmeden görüp gördükleri çok manalıydı ![]() ![]() Peygamber Efendimize hamileyken rüyasında, "Sen, insanların en hayırlısına ve bu ümmetin efendisine hamile oldun ![]() ![]() Yine kendisinden çıkan bir nurun aydınlığında bütün doğuyu ve batiyi, Şam ve Busra saray ve çarşılarını, hattâ Busra'daki develerin uzanan boyunlarını gördüğünü Abdülmüttalib'e anlatmıştı ![]() Aynı gece Hz ![]() "O gece evin içi nurla doldu, yıldızların sanki üzerimize dökülecekmiş gibi sarktıklarını gördük ![]() Evet bu ulvî anı dile getiren Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi bütün bu hakikatleri şu beytiyle şiirleştirmiştir: "Hem Muhammed gelmesi oldu yakin Çok alâmetler belürdi gelmedin" Rabiülevvel ayının 12 ![]() ![]() Dünyayı şereflendiren iki Cihan Serverinin üzerini o günün bir âdeti olarak bir çanakla kapattılar ![]() Araplara göre o zaman, gece doğan çocuğun üzerine bir çanak koymak ve gündüz olmadan ona bakmamak âdetti ![]() ![]() ![]() Evet, bu işaret her türlü küfrün, zulmün, şirkin ve her türlü bâtıl inanç ve âdetlerin parçalanıp yok olması, imanın, nurun ve hidâyetin kâinatı aydınlatması için gönderilmiş bir Peygamber idi ![]() Aynı gece Kabe'de tapılmakta olan cansız putların çoğunun başaşağı devrildiği görüldü ![]() Aynı gece Kisra sarayının beşik gibi sallanıp on dört balkonunun parçalanıp yerlere düştüğü öğrenildi ![]() Sava'da mukaddes tanınan gölün suyunun çekilip gittiği görüldü ![]() Bin senedir yakılan ve söndürülmeyen mecusi ateşinin sönüverdiği müşahede edildi ![]() Bütün bunlar işaret ve alamettir ki, yeni dünyaya gelen zat ateşe tapmayı, puta tapmayı kaldırıp, Fars saltanatını parçalayarak Allah'ın izni olmadan kutsal tanınan şeylerin kutsallığını ortadan kaldıracaktır ![]() İşte bu geceye Veladet-i Nebi gecesi diyor ve onun bütün kalbimizle, ruhumuzla her sene yeniden yâd edip kutluyoruz ![]() ![]() Getirdiği ebedi nura, açtığı saadet caddesine ve sünnet-i seniyyesine yeniden sımsıkı sarılmak ve Mevlid Kandilini vesile ederek ona yeniden biatimizi, bağlılığımızı tazelemek ne yüce bir şeref ve ne büyük bir saadettir ![]() Yüce Rabbim bizleri sevgili Resulünün şefaatine nail eylesin ![]() Mehmet Paksu, Mübarek Gün ve Geceler, Nesil Yayınları Kaynaklar: (1)İbn-i Sa'd, Tabakat, 1:60 ![]() (2)A ![]() ![]() ![]() (3)Taberî Tarihi, 2:125; İbn-i Sa'd, Tabakat, 1:102 ![]() (4)A ![]() ![]() ![]() ![]() (5)İbn-i Sa'd, Tabakat, 1:102 ![]() (6)Bediüzzaman, Mektûbat,s:161,162 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizeYaratılmışların en meşhuru Resûl-i Ekrem (asm), tarihin kaydettiği şöhret sahibi insanların en meşhurudur ![]() ![]() ![]() Evvela; tarihin kaydettiği meşhurların hiç birisinin tarihçe-i hayatı, onunki kadar geniş ve teferruatlı olarak bilinmiyor ![]() ![]() Mesela Hazret-i Îsâ (as)’ın, dünyada kaldığı otuz üç yıllık ömrünün sadece son üç yılı biliniyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hâlbuki Hazret-i Muhammed (asm)’ın hayatının, doğduğu günden vefatına kadarki bütün safahatı, an be an, sağlam senetlerle kaydedilmiştir ![]() ![]() ![]() İkinci olarak, tarihçe meşhur olan insanların şöhreti; çoğunlukla vefatlarından sonraki döneme rastlar ![]() ![]() ![]() Hâlbuki Hazret-i Muhammed (asm), daha dünyaya gelmeden önce şöhreti şark ve garbı tutmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i İshak nakleder ki: Ebû Tâlib, Şam’a ticaret için gideceği sırada Resûl-i Ekrem (asm) ona çok tutkunluk göstermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama Resûlullah’ı beraberlerine aldıkları o yılda, Rahip Bahira, kervan manastırın yakınında konakladığında onları karşılamış ve onlara büyük bir ziyafet hazırlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Misafirler dağıldıktan sonra Bahira, Peygamberimiz (asm)’a, Lat ve Uzza adına yemin ettirmek istemiş, fakat Resûlullah (asm), onlardan nefret ettiğini söylemiş ![]() ![]() ![]() “Bu çocuk senin neyin olur?” diye sorar ![]() “Oğlumdur ![]() ![]() “Olamaz, bu senin oğlun değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Bahira: “İşte şimdi doğru söyledin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte şu cüz’î hadise, bütün siyer kitaplarında nakledilen bir vakıadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki hâdise, bu meyanda rivâyet edilen hâdiselerden sadece birkaçıdır ![]() ![]() Üçüncü olarak; Fahr-i Kâinat (asm)’ ın şöhreti sadece insanlarla sınırlı kalmamış, sâir mevcudât da onun şöhretini tasdik etmiştir ![]() İnsanların dışında; hayvanlar, ağaçlar, dağlar, taşlar, ay ve güneş, hâsılı bütün mevcudat onu tanıyor ve biliyor ![]() ![]() ![]() Dördüncü olarak; Habîb-i Zîşân (asm)’ın şöhreti, geçmişle ve kendi zamanıyla sınırlı kalmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çoğunun şöhreti, sadece kendi meslek ve meşrebinden olan insanların arasında bilinmekte ve yayılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi söyleyiniz! Beşeriyet tarihinde nâmı onun kadar bütün mahlûkata yayılmış kim var? Kim onun kadar tanınıyor? Kim onun kadar seviliyor? Vefatından sonra adı bir an bile dillerden düşmeyen, kalplerden çıkmayan başka bir şahsiyet gösterebilir misiniz? Her vakit ümmetinden olan insanların salât-ü selamlarıyla bir an bile ismi dillerden düşmeyen O yüce şan sahibi Zât’a kim rakip olabilir? Acaba şimdi dünyaya yeniden teşrif edecek olsa, yine dağlar taşlar, O’nu selamlamaz mı? Mübarek parmaklarıyla işaret edecek olsa, ay yarılmaz mı? Ağaçlar yerlerinden koparak gelse, O’nu tanıyıp yine tasdik etmez mi? Elbette! Elbette! Elbette tanıyacak ve yine tasdik edecek ve hep bir ağızdan arz ve sema, cûş u hurûşa gelip: “Muhammedü’r-Resûlullah” diyecektir ![]() Yâ Rabb! Bizi dünyada, o Zât-ı Âl-i Kadr’in (asm) sünnetinden ayırma! Ukbâda da, o Zât-ı Zîşân’ın (asm) şefâatinden mahrum bırakma! Âmin! Ya Resûlallah, seni anlatmaya kifâyet etmez kelimelerim ![]() Âcizim, seni methetmeye; lâkin yine de durmaz kalemim ![]() Habîb-i kibriyâsın, sultân-ı cihansın, bense kapında köleyim ![]() Âb-ı kevserinden bir damla lütfet, feyzinden bülbül gibi öteyim ![]() Allah’a yemin olsun ki, Yahudiler onu görüp de benim onda bulduğum vasıflardan haberdar olurlarsa, onu öldürürler ![]() Şimdi söyleyiniz! Beşeriyet tarihinde nâmı onun kadar bütün mahlûkata yayılmış kim var? Zafer ENGİNSOY |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizePeygamberlik Delilleri Mûcize, peygamberlik dâvâsına delil olmak üzere Allah tarafından, peygamberlerin ellerinde yaratılan hârikulade hâllere denir ![]() ![]() ![]() Âhirzaman nebîsi olan peygamberimiz (asm) da peygamberlik dâvâ ettiğinde pek çok defa kendisinden mûcizeler istenilmiş ve bin kadar mûcize de onun eliyle gösterilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Resûl-i Ekrem (asm)’ın en büyük delili, Allah’tan bizlere getirdiği beyanı mûcize olan Kur’ân’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ ın Kur’ân’dan sonra en büyük mu’ cizesi, kendi zâtıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Onun elinde pek çoğu tevâtürle ve sahih rivâyetlerle bildirilen bine yakın mûcize zâhir olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() İrhâsât denilen ve peygamber olmadan önce onda görülen harikulade haller de onun delillerindendir ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Önceki semâvî kitap ve suhuflar ve peygamberler, ondan en ince ayrıntılarına varıncaya kadar haber vermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Kendisinden evvel onun dünyayı şereflendireceğini haber verenler yalnız kitaplar ve peygamberlerden ibaret değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Peygamber Efendimiz’in, peygamberlik vazifesini îfâ etmek ve İslâm dînini te’sis etmek ve Hakk’ı tebliğ etmek için gösterdiği olağanüstü gayret ve dirâyeti, metâneti ve asla yılmaması, sabır ve kahramanlığı, ancak arkasında Allah’ın kudret ve inâyeti bulunan bir zâtta görülebilecek fevkalade bir mertebededir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() Peygamber Efendimiz (asm)’ın geçmiş ve gelecek günahları bağışlanmış olduğu hâlde şahsî takvâ ve ibâdetlerinde gösterdiği gayret de hârikuladedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemaleddin ŞENER |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizeEn sevgiliyle sohbet Sevginin mâhiyetinde sevgiliyle olan muhabbet ve mükâlemenin daimî olmasını arzulamak vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi sevgili O’nun kadar güzeldir ki?! Hangi sohbet O’nunla yapılan sohbete yetişebilir ki?! Sohbetlerin en güzelidir namaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz (asm)’ın, “Kişi sevdiğiyle beraberdir” buyurması, seven ve sevilenin maddi ve manevi anlamda daimi birlikteliklerini ifade eder ![]() ![]() ![]() Asr-ı saadete göz attığımızda ibadette harikulade vasıflara sahip sahâbe-i güzin efendilerimizi hayranlıkla izleriz ![]() ![]() ![]() Elbette bu sualin başta âhirzaman dehşetinin pençesinde olmaktan, derd-i maişete kadar bir çok izahı mevcut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çabuk izale edilme gayretine girilmediğinde de ülfet şeklini alıyor ![]() ![]() ![]() Gafletin izâlesindeki en tesirli sebeb, ibâdetlerde ısrarcı olmaktır ![]() ![]() ![]() Gafletin verdiği manevî ağırlığının neticesi olan huzursuzluktan kurtulmak için tefekkür ve zikir oldukça mühimdir ![]() ![]() ![]() Namazlarımızda kudsî, manevi atmosferi liyakatiyle hissedemiyoruz ![]() ![]() Cahide ADİLOĞLU |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geldi Gene Gül Kokusu SinemizeMuhammed’e (asm) hasret Senin yokluğun ürküttü beni, Serseri yaşlarla ıslanışım, Yüreğimde adının şahlanışındandı ![]() Dağınıklığım gözlerinin şehla bakışından kaçma sevdasındandı ![]() Şimdi sana yazıyorum şiirleri Aşkından devşirmek için seni ![]() ![]() ![]() Rüyalara dalardım eskiden Çocuktum ![]() Daha ürkmemiştim senden gayrı sözlerle, Gece hep beyaz olurdu o yüzden ![]() Alaca şafaklar içinde çıkagelirdin ![]() Hır bahçelerde yürürdük ![]() Utanır saklardım senden şiirlerimi Merhametinden bir pay alırdım Saçların parlardı ![]() Mahzunluğa bürünürdün Duyardıkki bir civan can verdi sahrada, Dilinde hep sen olurdun ![]() Umutlar tepeleri aşar el sallardı bize ![]() ![]() ![]() Gülümserdin, gülümserdim ![]() ![]() ![]() Eğilirdik Rabbimizin huzurunda Sûretin saydamlaşır, beni endişelendirirdi ![]() Ayrılık ani geldi zannıyla Dokunurdum gözyaşımın kam teline ![]() Secdemiz biter gülümserdin Gülümserdim ![]() ![]() ![]() Gezinirdik Ellerinden tutardım, Sıcacık ellerinden ![]() Kutlu şehrin sokaklarını arşınlardık ![]() Bir bayram günü olur, Bir kuytuda yetimliğiyle bir çocuk gözyaşı dökerdi ![]() Sarardın hüzünleri, gül tebessümleri yayılırdı yanaklara ![]() Bir ak sakallı peydah olurdu yanımıza Şükreder dilimizi şenlendirirdik ![]() Yola devam ederdik ![]() Yürür, yürür mahzunluklarımızdan, Senin şafaklarına çıkardık Tatlı tebessümün eşliğinde ![]() Bahar yüzlü meleklerin ellerinden tutardık ![]() Sen anlatırdın, Ümmetin dinlerdi ![]() Seni görünce nasılda sevinirlerdi ![]() Sevinirdik… Çok sevinirdik, Canım Efendim Sana çok hasretlendik… Çünkü artık bahar yüzlü melekler tutmuyor ellerimizden, Artık nur yüzlü çocuklar dolaşmıyor etrafımızda ![]() Kimse senin etrafında gül kokularıyla dolaştırmıyor ![]() Ve kimse bize parmaklarından Ab-ı Hayat içirmiyor ![]() İçimiz kırkikindiler neşesinde sevinmiyor ayrıklara ![]() İşte bu yüzden efendim Canım Efendim Tarihi var hüzünlerimin ![]() ![]() ![]() Nur Menekşe Yıldızturan |
![]() |
![]() |
|