![]() |
Konya'yı Tanıyalım (Adaydır) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya'yı Tanıyalım (Adaydır)GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 38 ![]() Nüfus: 1 ![]() ![]() İl Trafik No: 42 İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir ![]() Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleri ile de tanınmaktadır ![]() ![]() ![]() İLÇELER: Konya ilinin ilçeleri; Karatay , Meram, Selçuklu, Ahırlı, Akören , Akşehir, Altınekin , Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak , Doğanhisar , Emirgazi , Ereğli, Güneysınır , Hadım, Kulu, Sarayönü , Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük ve Yunak'tır ![]() Akşehir: İl merkezinin 132 km ![]() ![]() ![]() ![]() Beyşehir: İl merkezinin 92 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bozkır: İl merkezinin 119 km ![]() ![]() ![]() Cihanbeyli: İl merkezinin 97 km ![]() ![]() ![]() Çumra: İl merkezinin 48 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğanhisar : İl merkezinin 122 km ![]() ![]() ![]() Ereğli: İl merkezinin 145 km ![]() ![]() ![]() ![]() Hadım: İl merkezinin 120 km ![]() ![]() ![]() ![]() Halkapınar : İl merkezinin 168 km ![]() ![]() ![]() ![]() Ilgın: İl merkezinin 87 km ![]() ![]() ![]() Kadınhanı: İl merkezinin 60 kuzeybatısındadır ![]() ![]() ![]() Karapınar: İl merkezinin 96 km ![]() ![]() ![]() Seydişehir: İl merkezinin 134 km güneybatısındadır ![]() ![]() NASIL GİDİLİR? Karayolu: Konya'dan Türkiye'nin her yerine karayolu ile ulaşım mümkündür ![]() ![]() Otogar Tel: (+90-332) 461 20 31 - 512 40 20 Demiryolu: Şehiriçi minibüsleriyle ilin her yerinden gara ulaşım sağlanmaktadır ![]() İstasyon Tel: (+90-332) 322 36 70 Havayolu: Her gün karşılıklı Konya-İstanbul, İstanbul-Konya seferleri yapılmaktadır ![]() ![]() Havalimanı Tel: (+90-332) 239 13 40 PANORAMİK KONYA MANZARASI GENEL GÖRÜNÜM http://www ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKÜLER Kendilerine mahsus beste ile okunan halk şarkılarına Türkü denmektedir ![]() ![]() ![]() Konya Türküleri: Konya'da ençok söylenen Türküler, Bozlak ve Çukurova ile oynak makamlarıdır ![]() ![]() Selçuklular'dan bu yana devamlı çoğalıp gelen türkülerimiz sanat değerini ve geçmiş dönemlerin hissiyat ve fikirlerini müşahade etmekte olup diğer taraftan da hasret, tepki, ilenme, isyan etme, kafa tutma, ezgi, dilek, ağıt, yakınma, eğlence ve acınmalar nakış nakış işlenmektedir ![]() Konya türkülerinde güfte ve saz ikilisi büyük bir uyum içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konya türkülerinden bazıları: Konya Peşrevi, Sandıklı, Sabahın Seher Vakti, Menteşeli, Sille, Asabilsem, İçme Beyim, Urfalıyım, Mapushane, Üsküdar, Saffet Efendi, Turnalar, Bülbül, Aksaray Develisi, Efendim, Divan ![]() Saffet Efendi Heeyheeeeey Atı olan haydi el atına binermi vay vay Yiğit olan aman ikrarında dönermi vay Ah aman aman Saffed efendi beni buralardan Algit efendi aman suçlarımı affet efendi Toprak tencerede bakla pişer mi de ben yandım aman Kız olan kızlarında karnı şişermi vay vay Ah aman aman şişmanım aman şişman sevdimde Pişmanım aman karakollar düşmanım aman Toprak tencerede bulgur kaynar mı da ben yandım aman Gelinlen kaynana haydi bir arada oynarmı vay vay Ah aman aman saffet efendi beni buralardan Al git efendi aman suçlarımı affet efendi Karakuşun havadadır oyunu da ben yandım aman Değme şahinlere, vermez payını vay vay ah aman aman Şişmanım aman şişmanda sevdim pişmanım aman Karakollar düşmanım aman aman aman kızlar kızlar Sürmeli kızlar göğsü çapraz düğmeli kızlar hani nerde Gelecek gelmeyen kızlar Bağlar Gazeli Hey heeeey Bağa girdim üzüme çıbık değdi gözüme Çıbık seni keserim yar göründü gözüme vay beni beni Al beni beni sar beni beni yeşil yapraklar Saramadım sarsın seni kara topraklar Bağa girdim budanmış güle bülbül dadanmış Ben yarime gül demem gülü seven aldanmış vay beni beni Al beni beni sar beni beni ben adam yemem Ellerin sevdiğine sevdiğim demem Bağa girdim üzüm yok el yarinde gözüm yok vay beni beri Ben yarimi tanırım vay başkasına sözüm yok Al beni beni sar beni beni gurbet ellerde Yarimin namı var cümle dillerde Gidişin gidiş olsun üzengin gümüş olsun vay beni beni Dağdan daştan geçerken ölüm yoldaşın olsun balar gazeli Al beni beni sar beni beni bağlar gazeli sarmadım Sarsın seni avşar güzeli Şerif Hanım Şerif hanım aman su doldurur ırmaktan vay vay Altında yüksük kaydıda gitti parmaktan aman aman Şerif hanım aman aman tenhalarda buluşalım aman aman Gizli gizli görüşelim aman aman kuş dilinden konuşalım aman Şerif hanım aman ata biner estirir ey edalım aman Ayağını aman üzengiyle kestirir aman aman Şerif hanım aman aman sevdiğime pişmanım aman aman Şişman sevdimde pişmanım aman aman Şu berberin aman peştemalı tireden ey edalım aman Aç yorğanı aman yatamadım pireden aman aman Şerif hanım aman şu Konyada biridi edalım aman Yüreğimde aman yağ kalmadı da eridi aman aman İğdenin dalınada konar kumrular ey edalım aman Öksüzde kalmış aman tenhalarda buluşalım aman aman Kuş dilinden konuşalım aman aman sevdiğime pişmanım aman aman Sürmeli Karakaş altına çekmiş sürmeler Ak göğsün üstünde yatan sineler İnadından dar geliyor düğmeler Şimdi köşelerden bakan el oldum Arabadan indim yayan yürüdüm Yar uğruna viran oldum çürüdüm Evvel yarin bir tanesi benidim Şimdi köşelerden bakan ben oldum Sürmelimin kaşlarına mailem Ayda bir selamını gelse kailem Senin gibi iki dinli değilim iki dinlere kul ettin beni Enginli Yüksekli Kayalarımız Enginli yüksekli kayalarımız aman aman Caminan yoğruldu mayalarımız(2) Doğurmaz olsaydı analarımız aman aman Ölmeyince vermem seni ellere Söylesem adını düşünürler dillere Yarinin bıyığı burmadır burma aman aman Bir telli irbışım bir teli sırma (2) Asker karısıysan karşımda durma aman aman Ördeğim gölünüze yüzmeye geldi Şahinim çölünüze geçmeye geldi Çarşıdan aldımda el kadar astar Nerde güzel görsem kocası asker (2) Asker karıların kocasın ister aman aman Ölmeyince vermem seni ellere Söylesem adını düşürürler dillere Gümüş cezve idim kaynadım coştum Kendi yağımlan kavruldum piştim Muhanet elinden gurbete düştüm Gayri dayanacak özün kalmadı Mektuba yazacak sözüm kalmadı Budadım bağları yemedim üzüm Pekmezi kaynatın gelirim güzün Mektuba yazacak kalmadı sözüm Mektubun dizine kakillerin yüzüne Ne dedimde küstün nazlım benim sözüme Aksaray Develisi Eremedim vefasına dünyanında yandım yandım Leylam dünyanın Bülbül konmuş sarayınada Konya'nın da yandım yandım Leylam Konya'nın Beyler de besler aman merak için tazıyıda yandım anam yandım Kadir mevlam böyle yazmış yazıyıda leylim leylim Leylam Umaşısın hay sevdiğim dal gibide leylim leylim el gibi Aksaray'dan gelir burçak samanı leylim leylam samanı Şimdide geldi haydi muhabbetin zamanı da leylim leylam zamanı Devesinin bendine gider kendi kendine ben yandım aman (2) Aksinne Türküsü Aksinne yolları tozdur dumandır ![]() Bizim yare kavuşmamız hayli zamandır ![]() Ben atımı nalladırım akik nal ile Yar yar Özengisini parladırım sırma tel ile Yar yar Ben atımı yanaşdırdım binek taşına Ellerim ilişmez eğer kaşına Yar ya Caminin Mazini Yok (Hicazkar) Caminin mazini yok içinin Düzeni yok Çok memleketler gördüm Konya'dan güzeli yok Yürü elmasım yürü yolundan Kalma geri Zehir olsa içerim göksünde Akan teri İlan akmış kamışa bir su verin Yanmışa yanmış suyu neylesin Yarinden ayrılmışa Çayırda yılan öter Mekkede hurma biter Ergen kızın koyunda Yapraksız meyve biter Türküler Lorasdan bir duman ağdı Sulu sepen dolu yağdı yolcular hep hana doldu Kaldım evlerde yalınız *** İbrişimin telden midir? Muhabbetin candan mıdır? Bu ayrılık senden midir? Tükenmez derdim yalınız *** Menteşeli menteşeli Öldüm derdine düşeli On yedi yıldır gideli Kaldım evlerde yalınız *** Derviş olsam giysem hırka Kimse yok ki versem arka Ben dolaşdım şanlı şarka Çekilir derdim yalınız ![]() *** Evleri var içli dışlı Çanları hüma kuşlu Annem ağlar gözüm yaşlı Kaldım evlerde yalınız ![]() Bülbül Bülbülden bir nida geldi güllere Sefasını sürmeden geçti gidiyor Üftadeler yalın ayak yollara Ağlayı ağyalı düştü gidiyor Bahar eyyamından bülbül sesinden Çıkarmış perçemin fino fesinden Eyvah gönül kuşu can kafesinden Pervaz edip uçup uçup gidiyor Yiğitlik babında beysin paşasın Mevlam ömür versin binler yaşasın Gelin ey bi vefa helallaşasın Şem-i ecel canım içti gidiyor Süpürgesi Yoncadan Süpürgesi az olur Gül açılır yaz olur Ben yarime gül demem Gülün ömrü az olur Alim şaşırttın beni aman Aşka düşürdün beni beni Süpürgesi yoncadan Gayet beli inceden Ben seni sakınırım Yerdeki karıncadan Harman yeri yaş yeri Ağıt gel yavaş yörü Koynundaki yafayı Hay yeri haylar bana Su vermez çaylar bana Yarimden ayrılalı Yıl oldu aylar bana Yokuşta yoruldun mu? Yere koyda hoş yörü Öyledir yar öyledir aşk adamı Söyletir öyledir yar öyledir Hay boz yılan boz yılan Gözüm doldu tozunan Kışı beraber geçirdik Evlenenim yazınan Tesbiğimin mercanı Nerden aldı bu canı Meramdaki bağları Alır satar harcarım Alim şaşırttın beni beni Aşka düşürdün beni beni, Sözüme darıldın mı? Sen bana yar olalı Boynuma sarıldın mı? Alim şaşırttın beni Derde düşürttün beni Sille Türküsü Şu Silleden gece geçtim görmedim ![]() Acı tatlı sular içdim ölmedim Aman ama Ben o yardan vaz mı geçdim geçmedim eşim aman aman Şu Sille'nin çelenleri tahtadan Aman aman Ben istemem patlak başlı softadan Aman aman Evlerinin önü zeytin ağacı Aman aman Dökülür yaprağı kalır ağacı Aman aman Nedir sevdiğim bunun ilacı Aman aman Emmiler Emmiler emmiler de vay anam Türkmen de emmiler vay vay (2) Uzun uzun entarilli vay anam Selmada yenliler vay anam (2) Ne diyelim ağlayalım vay vay Karelermi bağlayalım vay vay Kaderin böyle imiş vay anam Alnımızın yazısı Kaleden kaleye de vay anam Şahinde uçurdum vay vay (2) Ah ile vah ilede sürmelim Ömrümüzü geçirdik vay anam (2) Bir oğlum olsada vay anam Versemde hocaya vay vay (2) Okuya okuyada sürmelim Çıksada heceye vay vay (2) Şahit ıspatla olur belalım Karanlık şu geceye Elma gibi yanaklar Kiraz gibi dudaklar Öpmelere doyulmaz Sevmelere gıyılmaz Emirdağı Emirdağı birbirine ulalı Hatem yüzük parmağına dolalı Başınmı büyüdü gelin olalı Aynası belinde sokulu gelin Zülüfler gerdana dökülü gelin Emirdağı bir geçmeyle yol olmaz Altın yire düşmeyle pul olmaz Bir gececik kalmayınan dul olmaz Ayansı belinde sokulu gelin Zülüfler gerdana dökülü gelin Emir dağlarına kara gidelim Ayvadan usandık nara gidelim Buranın güzeli gönül eylemez Güzeli ol olan yere gidelim Ayansı belinde sokulu gelin Zülüfler gerdana dökülü gelin Söğüt ektim su yoluna bir sıra Gidiyorum bakmasınlar kusura Gönül efkarlandı gene bu sıra Aynası belinde sokulu gelin Zülüfler gerdana dökülü gelin Eğmelendi Penceresi yeşil perde Sen uğrattın beni derde Al tavanlı yüksek evde Alim eğlelendi canım eğlemelendi Göksü çapraz düğmelendi Üç o yandan beş bu yandan Çifte gögüs eğmelendi Penceresi yeşil boya Saramadım doya doya Altı çember üstü oya Aslan Mustafam Hey hey kenardan geçeyim aman aman Yol sizin olsun gel gel aman (2) Ağılar içeyim aman aman Bal sizin olsun bir danem aman Amanın gel gel aslan Mustafam gel Haydi gel gel garip başlı yarim vay Bozkır dedikleri büyük kasaba (2) Sevilen güzeller gelmez hesaba Amanım gel gel aslan Mustafam gel Haydi gel gel garip başlı yarim vay Derenin başına yayılır kazlar ![]() Çeşmeden geliyor Konyalı kızlar Amanım gel gel aslan Mustafam gel Haydi gel gel garip başlı yarim vay Havalar bulutlu mustafam karmı yağacak Sol gözüm seyriyor mustafam baskınmı olacak Amanım gel gel aslan mustafam gel Haydi gel gel garip başlı yarim vay Bir gün deliysem beş gün iyiyim Amanın gel gel aslan mustafam gel Haydi gel gel garip başlı yarim vay HER YIL KONYA'DA YAPILAN AŞIKLAR BAYRAMINDAN (GEZ DÜNYAYI GÖR KONYA'YI) Konulu atışma örneği KUL MUSTAFA Ta ezelden beri böyle Gez dünyayı gör Konya'yı Gönül coşsun âşık söyle Gez dünyayı gör Konya'yı ŞEREF TAŞLIOVA Dilden dile değişmeyen Gez dünyayı gör Konya'yı Her tarafta aynı söz var ![]() Gez dünyayı gör Konya'yı KUL MUSTAFA Gönül çayı güldür güldür Boş ise destini doldur ![]() Selçukludan ilmihaldir ![]() Gez dünyayı gör Konya'yı ŞEREF TAŞLIOVA Nasıl edeyim ifade Hiç eşi yoktur dünyada Mevlâna yatar burada Gez dünyayı gör Konya'yı KUL MUSTAFA Mevlâna ses vermiş Ney'e İmkân tanınmış herşeye, Şemseddin en büyük ziya Gez dünyayı gör Konya'yı KUL MUSTAFA Burada çöz her sırları, Gez müzeyi, gör pirleri Burda Horasan erleri, Gez dünyayı gör Konya'yı ŞEREF TAŞLIOVA Haydi derviş denesini Erenlerin sinisini Selçuklunun çinisini Gez dünyayı gör Konya'yı KUL MUSTAFA Kul Mustafa ilmi oba Yunus'ta Taptuk'ta çaba Oğlu gelmiş, kalkmış baba Gez dünyayı gör Konya'yı ŞEREF TAŞLIOVA Şeref derki yaradan yar ![]() Gönül Hak ilmini duyar Karamanlı Mehmet Bey var ![]() Gez dünyayı gör Konya'yı KONYA YEMEKLERİ YEMEK DESTANI Konyalı Şerife Hanım (1896) Evvela yürüttük baştan çorbayı Sarmısakla terbiye olmuş paçayı Domatesle pişirmeli bamyayı Midemizi açsın hoş misal olsun Bihamdülillah hiç bir şeyi taşlamam Yağ içinde yumurtayı boşlamam Yumuşak somun olmayınca başlamam Semiz etin kenarları al olsun Baklava ile börek, der kenar ola Şeker helvası da pür hisar ola Toplanıp ihvanlar bir karar ola Sıtk ü muhabbetle ehl-i hal olsun Mısırgayı bir hal edin öldürün Ortasına fıstık pirinç doldurun Dolmaları üçer üçer kaldırın Kuvveti bedene irtihal olsun Katmeri ince aç yağın sakınma Sakın ona haşnaş yağı kullanma İnce etten olur hemde çullama Tavada pişmiş bir kızıl hâl olsun Enginar ile kereviz ıspanak Karnabetle semiz ota birle bak Patete, domate,böğrülce kabak Onlar da içinde hasbihâl olsun ![]() Mıkla çilbir, mantı, kaygana gelsin Makarna ile keşkek, kuskus çekilsin Şalga pişip gelir iken dökülsün Kalan yemekler de istimâl olsun Köfte, yaprak bir de lahana dolması Sarı erik (sararık) zerdali nohut yahnisi Zülbiye, pancar, turp salatası Onlar da içinde pür kemâl olsun Tabakda turşu da kalmasın mahzun Zeytin yağ üstüne sıkılsın limon Balığı kızartın getirin Pür hun Yiyelim bizler de can misal olsun Yiyenler nimetin şükrün bilirse Vucut kuvvet bulup halin alırsa Bu yemekler bize hergün gelirse İsterse altı (ay) oruç hal olsun Sebebin işleyip karın gözetsin Herkes gidip nasibini deşirsin Günde bana üçer üçer pişirsin Hulkı, huyu güzel bir ıyâl olsun ![]() Ta'n etmen ahbaplar siz bu âşıkı Ni'met ucuz ama budur lâyıkı Çok istemem ben keseme harçlığı Beşibirlik ile bin riyal olsun ![]() Hak verir dostuna yarınki günü Çorba da yemeklerin önüdür önü Yemeklerin bastırmak için üstünü Kahve ile tütün on çuval olsun Palize ile muhallebi araya Kifayeler dursun hep bir sıraya İki tatlı tuzlu gelsin sofraya Kaymak güllaç ile şeker hal olsun ![]() Canım hem böğrülce baklava da ister Yıldız kökü Çayırbağı'nda biter Patlıcan ortanın gayretin güder Karpuz, üzüm, divlek üç misal olsun ![]() Kadı(y)fın telini kırmalı gü(n)lü Üzeri kokulu anberli gü(l)lü Pİlavın üstüne getir sütlüyü Yiyelim bizler de can cemal olsun ![]() Bihamdülillah yedik nimet ve nânı Bizim zamanımız bolluk zamanı Bin üçyüz ondörtte yaptım destânı Okunsun dillerde bir icmâl olsun ![]() Konya'nın diğer şehirlere göre özellik gösteren yemekleri vardır ![]() Bu yemekleri gruplar halinde şöyle sıralayabiliriz ![]() A- ÇORBALAR 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() B- ETLER 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() a) Bütümetli Pilav b) Bütümetli Patlıcan c) Bütümetli Patates 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() C ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() a) Etli Dolma İçi b) Zeytinyağlı Dolma İçi 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() a) Etli Lahana Kapaması b) Zeytinyağlı Lahana Kapaması 11 ![]() 12- Patlıcan Söğürmesi 13 ![]() 14 ![]() D- MEYVELER 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() E- BÖREKLER 1 ![]() a) Peynirli Börekİçi b) Kıymalı Börek İçi c) Kıkırdaklı Börek İçi 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() Bu yemeklere; Hoşmerim, Boğaça; Oturtma, Zerdali Pilav, Yağlı Ekmek, Yağlıçörek, Terhunlu Yahni, Mantarlı Ekmek Oğması, Ekmek Salması, Yoğurtlu Yumurtalı Tirit, Patlıcanlı Tirit, Vişneli Trit, Sündürme- Papara, Çılbır, Erişte Pilavı'nı ilave edebiliriz ![]() KONYA YEMEK ÖĞÜNLERİ 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Konya'nın yiyeceklerinden Ekmeği- Ballı Böreği, Helvasının çeşidi, Zülbiyesi, Pişmaniyesi meşhurdur ![]() KONYA YÖRESİNE AİT BİRKAÇ YEMEK TARİFİ SU BÖREĞİ MALZEMELER: 5 Ad ![]() YAPILIŞI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YOĞURT ÇORBASI MALZEMELER: Tereyağı, 150 gr ![]() YAPILIŞI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurduda katın hiç durmadan karıştırınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETLİ TOPALAK MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad ![]() ![]() YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAÇ BÖREĞİ MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak YAPILIŞI: Yeteri kadar hamur yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HÖŞMERİM MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardağı su, Tuz, Pudra şekeri YAPILIŞI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAMYA ÇORBASI MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UN HELVASI MALZEMELER: Pemkez veya şekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un YAPILIŞI: Pekmez kaynatılarak veya şekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur ![]() ![]() ![]() ![]() ETLİ PİLAV MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr ![]() YAPILIŞI: Pirinç güzelce yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAÇ ARASI MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak YAPILIŞI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAPRAK SARMASI MALZEMELER:1 kg ince çekilmiş koyun eti, 1 kg yaprak, bir bardak pirinç, Bir fincan ince bulgur (düğü), Bir baş irice kuru soğan, İki çorba kaşığı margarin veya tereyağ, Bir çorba kaşığı salça, Bir tutam maydanoz, Kırmızı biber ve tuz YAPILIŞI: Etin içine yıkanmış pirinç, düğü, ince kıyılmış soğan, salça, maydanoz konulup, iyice yoğrulacak sonra tuz ve biber ilave edilerek biraz daha karıştırıldıktan sonra bir çay bardağı soğuk su ile yoğrularak öbür tarafta yıkayıp haşladığımız yaprakları, teker teker bohça şeklinde sarılarak tabanı yağlanmış tenceremize yerleştireceğiz ![]() ![]() İRMİK HELVASI (6 KİŞİLİK) MALZEMELER:1 su bardağı süt, 1 paket margarin, 2 su bardağı şeker, 1/2 paket irmik, 100 gr fındık, fıstık veya ceviz YAPILIŞI: Margarin kısık ateşte eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Helvanın üzeri fındık, fıstık veya cevizle süslenir ![]() ![]() PATATES BÖREĞİ ( 6 kişilik) MALZEMELER:1 kg un, 1 kg patates, 250 gr peynir, Yeterince Tuz, Pakmaya YAPILIŞI: Mayalı hamur kulakmemesi yumuşaklığında ılık su ile yoğularak kabarmaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabarmış hamur 6 çeşit parçaya bölünerek beze tutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TERHON YAHNİSİ MALZEMELER:1,5 kg parça kemik koyun eti, 2 yumurta, 1 servis kaşık dolusu süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un, Terhon, tuz, karabiber YAPILIŞI: Eti haşlanıp suyu ayrılarak etleri didilir ![]() ![]() ![]() ![]() MEVLANA BÖREĞİ MALZEMELER:1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarım limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca içi içir yarım kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağ) YAPILIŞI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETLİ FIRIN YEMEĞİ MALZEMESİ : 1 kg bıçak arası yağsız sığır eti, Orta-boy dört baş soğan, 5-6 diş sarımsak, tuz, biber, 1-1,5 su bardağı su, 1 kg un, 1 sana yağı, 1 ad ![]() YAPILIŞI: Et tencereye konur,soğanlar doğranarak tencereye ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Patates rendelenir,sarımsaklar ezilir ve tencereye ilave edilir ![]() ![]() ![]() HAMURU: Undan yumuşak hamur yoğrulur ve iki eşit parçaya bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZERDE MALZEMESİ: 1Kğ ![]() ![]() YAPILIŞI: Önce pirinç ile su kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARABAŞI ÇORBASI MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon ÇORBA YAPILIŞI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARABAŞI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PAPARA (4 KİŞİLİK) HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇERKEZ BÖREĞİ MALZEMELER: Pakmaya, Tuz, Patates, Peynir YAPILIŞI: Hamuruna pakmaya ve tuz katılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TANDIR BÖREĞİ MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarım kg tereyağ, 4 baş soğan, Maydanoz, Kırmızı biber YAPILIŞI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİLBERDUDAĞI BAKLAVASI MALZEMELER: 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 kg süt, 1 tatlı kaşığı tuz, ceviz içi, Belli bir ölçüde un YAPILIŞI: ılık sütün içine zeytinyağını, tuzu, yoğurdu, yumurtayı döküp karıştıracak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYGANA TATLISI MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz YAPILIŞI: Yumurta iyice çırpılacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (not:devamı geliyor) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya'yı Tanıyalım (Adaydır)KONYA' NIN TARİHİ Cennet Yurdumuzun, adı eski devirlerden beri değişmeyen şehirlerinden biri de Konya'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkonion adı, İcconium'a dönüşürken, Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen yeni söyleniş biçimlerine rastlanır ![]() ![]() "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia ![]() ![]() ![]() Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya ![]() ![]() ![]() Konya İli, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çumra Çatalhöyük, sadece ülkemizin değil, Dünya ölçüsünde yemek kültürünün ilk defa başladığı, tarımın yapıldığı, ateşin kullanıldığı, yerleşik hayata geçildiği, vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak tanınır ![]() Çatalhöyük, Neolitik, Erbaba ve Karahöyük Kalkolitik, Alaeddin Tepesi, Eski Tunç Devri merkezleridir ![]() Tarih devirlerinde Hititler ve Lidyalılar, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, 1071'de Bizans İmparatoru Romen Diyojen'i Malazgirt' te kesin bir yenilgiye uğratarak, Türkler'e Anadolu'nun Kapılarını açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, bizim özelliğimizdir: Atalarımız, fethi, bir yeri "Yaşamaya Açmak" için yapardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1387' de Osmanlı Padişahı 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatih, 1470'te İmparatorluğun Rûmeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehrin nüfusu 1825 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihi eserleri bakımından Türklük'ün sayılı şehirleri arasında yer alan Konya, Selçuklulara iki asırdan fazla başkentlik yapması sebebiyle, Türk mimarisinin gözde eserleri sayılan âbidelerle süslenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alaeddin Camisi, Sahip Ata Külliyesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese Selçuklu dönemi eserlerindendir ![]() ![]() Konya 12 ![]() ![]() ![]() Bahaeddin Veled, Muhyiddin Arabî, ve Mevlânâ Celaleddin Rûmî, Sadreddin Konevî, Şemsî Tebrizî, Kadı Burhaneddin, Kadı Siraceddin, Urmemi gibi bilgin, mutasavvıf ve filozoflar kıymetli eserlerini Konya'da hazırlayarak, dünyaya ışık tutmuşlardır ![]() ![]() ![]() Bu şahsiyetlerin ve Anadolu'nun yeni sahiplerinin engin hoşgörüleri, bilim, san'at ve teknik alanlardaki üstünlükleri, köklü kültürel ve sosyal yapıları, Anadolu'nun "Ana Yurdumuz" olmasında büyük etken olmuştur ![]() ![]() Konya ve millî kültürümüzün manevi mimarları, Mevlânâ Celâleddin Rûmî; yaşama sevinci, dünya görüşü ve hayat felsefesi ile dünyaya ışık tutarken; Nasreddin Hocamız, Türk Mileti'nin hazır cevaplılığını nükteleriyle dile getirmiş; Yunus Emre ise insan ve insanlık sevgisiyle adeta Ortaçağ karanlığındaki Avrupa'ya "medeniyet dersleri" vermiştir ![]() Modros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra İtalyanlar, Antalya ve çevresinden başka Konya'yı da işgal ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu Selçukluları Devrinde Konya Konya'nın 1071 Malazgirt savaşından sonra Selçuklu Türklerinin eline geçmesiyle (1076-1080) kurulan Anadolu Selçukluları Devletinin Başkentliği (1096-1277) döneminde Kültür ve Sanatta altın çağını yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Nasreddin Hoca da güldüren ve düşündüren fıkraları ile Konya’nın kültür ve sosyal hayatının gelişmesinde asırlardır devam eden bir bilge kişidir ![]() Selçuklular dönemi Konyası’nda Kütüphaneler açılmış, bu dönemde Tarih, Edebiyat, Felsefe, Sanat, Tıp, Kozmoğrafya, Hukuk ve Din alanında büyük tarihi ve kültürel atılımlar yapılmış, buna bağlı olarak Medreseler, Camiiler, Kütüphaneler, türbeler, çeşmeler, kaleler, hanlar, hamamlar, çarşı ve bedestenler, köprüler, saraylar yapılmıştır ![]() Karamanoğulları Devrinde Konya Konya da Karamanoğulları (1277) devrinde de bilim ve kültür alanındaki gelişmeler devam etmiş, Ulu Arif Çelebi ve oğulları Adil ve Alim Çelebiler ile Ahmet Eflâkî ve Sarı Yakup gibi bilgin ve Mutasavvıflar yetişmiştir ![]() Karamanoğulları Devri Tarihî ve Kültürel Eserler; Ali Gav Zaviye ve Türbesi, Kadı Mürsel Zaviye ve Türbesi, Ebu İshak Kazeruni Zaviyesi, Hasbey Dar-ül Huffazı, Meram Hasbey Mescidi, Şeyh Osman Rûmi Türbesi, Ali Efendi Muallimhanesi, Nasuh Bey Dar-ül Huffaz, Turgutoğulları Türbesi, Kalenderhane Türbesi, Tursunoğlu Camii ve Türbesi, Burhaneddin Fakih Türbesi, Siyavuş Veli Türbesi, Osmanlılar Devrinde Konya Konya, 1467 yılında Osmanlı sınırlarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devri Tarihî ve Kültürel Eserleri Selimiye Camii, Yusufağa Kitaplığı, Piri Mehmet Paşa Camii, Şerafettin Camii, Kapu Camii, Hacı Fettah Camii, Nakiboğlu ve Aziziye Camiileri, Şeyh Halili Türbesi ile Mevlâna Külliyesi dönemin mimarî eserlerinden bazılarıdır ![]() Osmanlının son döneminde Tanzimat hareketiyle Konya'da da yenileşmeler başlamış Medreselerin yanında İlkokullar (İptidai), Öğretmen Okulu (Darülmualimin) ve Ortaokul (Rüştiye) açılmıştır ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet Devrinde Konya 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile eskilere ilave yeni okullar açılarak, yeni gazete ve dergiler yayınlanmaya başlanır ![]() ![]() Kültür Bakanlığının kurulması ile kütüphaneler ve müzeler, Kültür ve Tabiat Varlıklarımızın korunması 2863 ve değişik 3386 Sayılı " Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu " çerçevesinde Kültür Bakanlığının denetimine verilmiştir ![]() ![]() GEZİLECEK YERLER ANITLAR Eflatunpınar Eflatunpınar , Hititler döneminde kurulmuş kutsal Hitit Anıtıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Fasıllar Anıtı Dünyanın en büyük kaya anıtlarından biridir ![]() ![]() Eflatunpınar Hitit Anıtı Konya- Beyşehir ilçesindedir ![]() ![]() ![]() İvriz Kabartması Halkapınar ilçesinde İvriz köyündedir ![]() ![]() ANTİK KENTLER Saint Paul Kilisesi Çatalhöyük Konya'ya 60 km uzaklıktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kilistra Antik Kenti Konya'nın güney batısında 55 km ![]() ![]() ![]() ![]() Sille Aya-Elana Kilisesi Sille şehir merkezine 8 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CAMİLER Aziziye Camisi (Karatay) Konya’da Çarşı içerisinde bulunan Aziziye Camisi’nin olduğu yer, Bezirgânlar Hanı arsası idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aziziye Camisi klasik Osmanlı mimarisi ile Barok mimari üslubunun karışımı ile yapılmış bir camidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kesme taştan yüksek bir kaide üzerinde olan camiye merdivenle çıkılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadet mekânı her cephedeki yuvarlak kemerli büyük pencereler ile aydınlatılmıştır ![]() ![]() ![]() Caminin çifte minaresi taş bir kaide üzerinde yivli gövdelidir ![]() ![]() Alaeddin Camii Anadolu Selçuklu Devri Konya'nın en büyük ve en eski camiisidir ![]() ![]() ![]() Camii İslam mimarisi yapı tarzında inşa edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Minber abanoz ağacından birbirine geçmiş olup,Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciğinin en güzel örnekleridir ![]() ![]() ![]() ![]() İplikçi Camii Alaeddin Caddesi üzerindedir ![]() ![]() ![]() 1951-1960 yılları arasında Klasik Eserler Müzesi olarak kullanılan camii 1960 yılında tekrar ibadete açılmıştır ![]() Sahip Ata Camii ve Külliyesi Anadolu Selçuklu Devleti Vezirlerinden Sahip Ata tarafından 1258-1283 yılları arasında inşa edilmiş olan mescid türbe hanigâh ve hamamdan ibarettir ![]() ![]() Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi Konya'nın Şeyh Sadrettin mahallesindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türbe,Camiinin doğusundaki avluadır ![]() ![]() ![]() ![]() Selimiye Camii Mevlâna Dergâhının batısında inşaatına Sultan Selim II'nin şeyhzadeliği zamanında başlanmış (1558-1567) arasında tamamlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şerafettin Camii Hükümet konağının güney cephesindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapu Camii Konya'da merkezde sarraflar (çıkrıkçılar) caddesi üzerindedir ![]() ![]() Camiilk defa 1658 yılında Mevlevi Dergahı Postnişinlerinden Pir Hüseyin Çelebi tarafından yaptırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapı Camii Konya'da yer alan Osmanlı dönemi camilerinin en büyüğüdür ![]() ![]() ![]() Kesme taşlardan inşa edilen camiinin üzeri dıştan çatı,içten büyüklü küçüklü 8 kubbe ile örtülüdür ![]() ![]() KAPLICALAR Ilgın Termal Turizm Merkezi Yeri: Ilgın kentinin doğusunda ve belediye sınırları içinde yer alır ![]() Ulaşım: Konya şehir merkezine 88 km ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun Isısı: 42°C PH Değeri: 7 ![]() Özellikleri: Hipertermal, hipotonik ve radyoaktif bir maden suyudur ![]() ![]() Yararlanma Şekilleri: İçme, banyo, inhalasyon kürleri ![]() Tedavi Ettiği Hastalıklar: Kombine uygulamalar romatizmal sendromlar, karaciğer, safra yolları, metabolizma hastalıklarında etkilidir ![]() Konaklama Tesisleri: Konya Ilgın Kaplıca Tesisleri ( 570 Yataklı) Ilgın- Konya KORUNAN ALANLAR BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI KONYA TABİAT ALANLARI Konya-Fosil Ardıç Yeri: Konya Özelliği: 500 yaşında, 4 ![]() ![]() Konya-Meke Gölü Yeri: Konya Özelliği: Maar adı verilen bir volkanik patlamayla meydana gelen çukurda oluşan göl ![]() Konya-Titrek Kavak Yeri: Konya, Beyşehir Özelliği: 100 yaşında, 25 m ![]() ![]() ![]() ![]() KOCAKORU TABİAT PARKI Yeri: Konya ili,Seydişehir ilçesi, Taraşçı Belediyesi sınırları içerisindedir ![]() Ulaşım: Konya ili, Seydişehir ilçesi, Taraşçı belediyesi hudutları dahilinde yeralan saha, Taraşçı Belediyesinin batısında bulunmaktadır ![]() Özelliği: Taraşçı ve civarı genel olarak bozkır ormanı dediğimiz, Torosların kuzeye bakan eteklerinde bulunan ve iklimsel faktörlere göre iç kısımlara kadar uzanan bir vejetasyon yapısına sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca bu bölge önemli bir doğa adası konumundadır ![]() ![]() Sahada günübirlik kullanıma uygun olan ve halen düzensiz bir şekilde kullanılan Küçük Oluk, Gudal ve Hacıhasan Oluğu olarak adlandırılan üç adet açıklık mevcuttur ![]() ![]() ![]() Civardaki bozulmuş doğal yapının zaman içerisinde kendini toparlaması ve rehabilite olması açısından, kaynak olarak kullanılabilecek eş özellikteki alanların bulunması oldukça önem arz etmekte ve doğal yapısı bozulmamış adacıkların bu yapı içerisinde korunuyor olması çalışmalarında oldukça önemli bir kriter olmaktadır ![]() ![]() AKGÖL TABİATI KORUMA ALANI Konya ili,Seydişehir ilçesi, Taraşçı Belediyesi sınırları içerisindedir ![]() Konumu: İç Anadolu Bölgesi'nde, Konya ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır ![]() Özellikleri: Akgöl ve çevresi ihtiva ettiği su kuşu türlerinin çeşit ve miktar itibariyle zenginliği ve içlerinde nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin mevcutiyeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip nadir bir ekosistem göstermektedir ![]() ![]() ![]() Akgöl ve çevresi alüvyal bir sahadır ![]() ![]() ![]() Ormitolojik açıdan son derece zengin olan Ereğli Sazlıklarından şimdiye kadar 200'den fazla kuş türü gözlenmektedir ![]() ![]() Akkutan, öküz balıkçılı, puhu kuşu ve uludoğan ise kuluçkaya yatmamakta, yılın belli bir döneminde sahada konaklamaktadır ![]() ![]() KUŞ GÖZLEM YERLERİ Akşehir ve Eber Gölü Konya ve Afyon illeri içerisindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çavuşçu Gölü Battal ve Çebişçi dereleri tarafından beslenen bir tatlı su gölüdür ![]() ![]() ![]() Uyuz Gölü Çöl Gölü'nün güneyinde yer altı suyu ile beslenen ve en derin yeri 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samsam Gölü Yer altı suyu, birkaç küçük dere ve yağışlarla beslenen küçük sığ bir tatlı su gölüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kozanlı Gökgöl Kulu ilçe merkezinin 20 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kulu Gölü Kulu Gölü, Tuz Gölü'nün kuzey batısında Kulu ilçe merkezinin 5 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ereğli Sazlığı Alanı Konya ve Karaman il sınırları içerisindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karapınar Ovası(Sultaniye Sazlığı) Merkezinde maksimum 6000 ha ![]() ![]() ![]() Beyşehir Gölü Alan, Konya ve Isparta il sınırları içerisindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suğla Gölü Bir zamanlar yüzölçümü 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz Gölü Alan Konya, Aksaray, Ankara illeri içerisindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hotamış Sazlığı Konya Ovası'nın güney ucunda, sönmüş Karadağ volkanının kuzeyinde yer alan geniş bir tatlı su bataklığıdır ![]() Alan üreyen küçük karabatak, küçük balaban, alaca balıkçıl , çeltikçi, yaz ördeği, Macar ördeği, dikkuyruk, bataklık kırlangıcı, büyük cılıbıt ve Mahmuzlu küçük kız kuşu popülasyonlarıyla ÖKA statüsü kazanır ![]() ![]() ![]() Bolluk Gölü Tuz Gölü'nün batısında yer alan, suyu yoğun sodyum sülfat içeren tuzlu bir göldür ![]() ![]() ![]() İnce gagalı martı ve karabaş martıda adalarda kuluçkaya yatar ![]() ![]() ![]() Tersakan Gölü Tuz Gölü'nün batısında yer alan pınarlar yüzey akımlarıyla beslenen tuzlu bir göldür ![]() Alan üreyen kılıçgaga popülasyonuyla ÖKA statüsü kazanır ![]() ![]() MAĞARALAR Pınarbaşı Mağarası (Beyşehir) Konya Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü’nün güneyinde Kızılova’nın güneybatı yamacında, Pınarbaşı Köyü’nün de hemen yakınında bulunmaktadır ![]() Pınarbaşı Mağarası kireç taşlarının belirgin bir fay hatlarının gelişmesi sonucu meydana gelmiş yatay bir mağaradır ![]() ![]() ![]() Balatini Mağarası Yeri : Konya, Beyşehir ilçesi Mağara Beyşehir'e bağlı Çamlık Beldesi ile Derebucak ilçesi sınırlarında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikleri : Toplam uzunluğu 1830 m ![]() ![]() ![]() ![]() Balatini mağarası üst üste bulunan iki farklı seviyeden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Körükini Mağarası Yeri : Konya, Beyşehir ilçesi Beyşehir'e bağlı Çamlık Beldesinin 500 m ![]() ![]() Özellikleri : Toplam uzunluğu 1250 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Düden Mağarası Yeri : Konya, Derebucak ilçesi Mağara Konya-Beyşehir-Derebucak yolundan sonra, Derebucak'dan İbradi yönünde, 18 ![]() ![]() Özellikleri : Genişliği 1 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tınaztepe Mağara Sistemi Yeri : Konya, Seydişehir ilçesi Tınaztepe Mağara Sistemi Seydişehir'in 35 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikleri : Kretase kireçtaşları içinde gelişen mağara sistemi, üst üste bulunan üç seviyeden meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESİRE YERLERİ Meke Krater Gölü Karapınar ilçesine 8 km mesafede çift volkan patlaması ile oluşmuş bir krater gölüdür ![]() ![]() ![]() Yerköprü Şelalesi Hadim İlçesindedir ![]() ![]() MÜZELER MEVLANA MÜZESİ KARATAY MÜZESİ SIRÇALI MEDRESESİ AKŞEHİR MÜZESİ ARKEOLOJİ MÜZESİ ETNOGRAFYA MÜZESİ İNCEMİNARE MÜZESİ KOYUNOĞLU MÜZESİ ATATÜRK MÜZESİ EREĞLİ MÜZESİ MEVLANA MÜZESİ Bu gün müze olarak kullanılmakta olan Mevlana Dergahının yeri, Selçuklu Sarayının gül bahçesi iken bahçe, Sultan Alaadin Keykubat tarafından Mevlana'nın babası Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARATAY MÜZESİ Karatay Medresesi, Sultan İzzeddin Keykavus II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SIRÇALI MEDRESE Müzesi, Konya'daki Selçuklu Dvri eski eserlerinden Sırçalı Medrese'de 1960 yılında açılmıştır ![]() ![]() ![]() AKŞEHİR MÜZESİ Akşehir Arkeolog Müzesi: Hitit, Frigg Lidya, Roma ve Bizans dönemi eserleri teşhir edilmektedir ![]() ![]() ARKEOLOJİ MÜZESİ Konya Arkeolojik Müzesi, 1901 yılında Karma Orta Okulunda açılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETNOGRAFYA MÜZESİ Bölge Müzesi tarzında eğitim amaçlı olarak inşaa edilen bina 1975 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İNCE MİNARE MEDRESE Selçuklu Vzeiri sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere (Hicri 663) 1254 yılında yaptırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZEL KOYUNOĞLU MÜZE VE KÜTÜPHANESİ Konya'nın köklü ailelerinden A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK MÜZESİ Atatürk caddesinde yer alan yapı 1912 yılında yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EREĞLİ MÜZESİ Arkeoloji ve Etnoğrafik eserlerin beraber sergilendiği bir müzedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya'yı Tanıyalım (Adaydır)KONYA'DA YAŞAM LOKANTALAR Akdağ Balık Evi Adres Ankara Yolu Hava Lojmanları Karşısı Büyük Sinan Parkı Telefon 0 332 238 36 93 Akkonak Restoran Adres Selçuk Üniversitesi Kampüs İçi Telefon 0 332 241 37 07 Asya Kebab Nalçacı Adres Kunduracılar Kavşağı Telefon 0 332 234 23 23 Asya Kebab Yapıcı Adres Yapıcı İş Merkezi Altı Telefon 0 332 321 11 44 Asya Lahmacun Adres Kerkük Caddesi Telefon 0 332 238 58 20 Aydın Et Lokantası Adres Mevlana Caddesi No:5/E Merkez Bankası Yanı Telefon 0 332 351 91 83 Beyoğlu Kokoreç Adres Kazım Karabekir Caddesi Uysalar Sokak 4/A Telefon 0 332 353 43 49 Can Baba Adres Nalçacı Sille Kavşağı Rauf Denktaş Caddesi Şirin Yuva Sitesi Altı Telefon 0 332 238 07 64 Cemo Meram Adres Aşkan Mahallesi Yeni Yol Caddesi Piyale Sokak NO:1 Telefon 0 332 323 80 73 Cemo Nalçacı Adres Medrese Mahallesi Nalçacı Caddesi Karatay Sitesi Altı Telefon 0 332 235 40 16 Damla Kebap Adres Pürçüklü Mahallesi Türbe Caddesi No:53 Mevlana Civarı Telefon 0 332 352 08 81 Ciğerci Sait Adres Hamidiye Mahallesi Adliye Bulvarı No:25/A Telefon 0 332 353 92 92 Döner Dünyası II Adres Hekimoğlu İşhanı Yanı Telefon 0 332 350 82 48 Elit Restonran Adres Feritpaşa Mahallsesi Kule Caddesi No:19 Telefon 0 332 233 48 35 Gül Bahçesi Konya Mutfağı Adres Civar Mahallesi Gülbahar Sokak No:3 Telefon 0 332 253 07 68 Hacı Şükrü Adres Devricedid Mahallesi Cem Sultan Caddesi No:23/A Telefon 0 332 352 76 23 Homini Gırtlak Adres Bey Hekim Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi No:36/B Telefon 0 332 350 07 35 Lale Döner Adres Hazım Uluşahin İş Merkezi A Blok No:3 Telefon 0 332 233 60 40 Mevlevi Sofrası Adres Civarı Mahallesi Şehit Nazım Bey Caddesi No:1/A Telefon 0 332 353 33 41 Mithat Tirit Salonu Adres İstanbul Caddesi Yusufağa Sokak No:21 Telefon 0 332 350 72 98 Nene Hatun Restoran Adres Nene Hatun Parkı İçi Telefon 0 332 238 28 28 Özel Ciğerci Bahaattin Adres Alaaddin Caddesi Ordu Evi Karşısı Telefon 0 332 353 58 68 Sille Konak Adres Sille Hükümet PTT Yanı Telefon 0 332 244 92 60 Urfa Çiğ Köftecisi Adres Stat Karşısı Telefon 0 332 320 72 77 Zemzem Çorbacısı Adres Nalçacı Caddesi Tanyeli Sitesi Altı Telefon 0 332 236 72 02 YEREL MEDYA KONYA'DA YEREL TELEVİZYON KANALLARI KONTV Adres Kerimdede Çeşme mah ![]() Kestirme sokak No:1 Karatay / KONYA Tel 0 332 350 40 00 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() KTV Adres Nüve İş Merkezi A BLOK Kat: 7/702 SELÇUKLU/KONYA Tel 0 332 236 96 02 - 03 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() SUNTV Adres Musalla Bağları Mahallesi Mahpeyker Sokak No : 3/A Kunduracılar Kavşağı KONYA Tel 0 332 238 33 75 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() ÜNTV Adres SÜ İletişim Fakültesi Tel 0 332 241 16 16 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() ![]() KONYATV Adres Musalla Bağları Mh ![]() ![]() No:5 Selçuklu/KONYA Tel 0 332 236 21 21 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() KONYA'DA YEREL RADYO İSTASYONLARI AHU FM Telefon 0 332 322 91 91 AKRA FM Telefon 0 332 223 81 33 BÖLGE FM Telefon 0 332 223 99 78 RADYO PANEL Telefon 0 332 237 18 95 GENÇ FM Telefon 0 332 223 85 45 GOLDSTAR Telefon 0 332 236 41 79 KONYA FM Telefon 0 332 235 50 01 MİLLİ GENÇLİK RADYOSU Telefon 0 332 223 43 49 NET FM Telefon 0 332 235 25 15 RADYO ESAS Telefon 0 332 235 95 02 RADYO DEĞİŞİM Telefon 0 332 236 87 82 RADYO DERYA Telefon 0 332 223 74 84 RADYO VENÜS Telefon 0 332 350 66 80 UZAY FM Telefon 0 332 237 41 51 ÜNİVERSİTE FM Telefon 0 332 241 00 44 GÖZYAŞI FM Telefon 0 332 353 77 73 KONYA'DA YEREL GAZETELER Anadolu Manşet Gazetesi Tel 0 332 350 42 21-22 Web Sitesi www ![]() ![]() Konya Postası Gazetesi Tel 0 332 321 87 71 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() Merhaba Gazetesi Tel 0 332 350 04 44 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() Hakimiyet Gazetesi Tel 0 332 353 51 84-85 Web Sitesi www ![]() ![]() Yeni Meram Gazetesi Tel 0 332 345 24 24 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() Yeni Konya Gazetesi Sahibi Tel 0 332 350 75 75 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() Memleket Gazetesi Tel 0 332 236 44 75 Web Sitesi www ![]() ![]() ![]() http://www ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|