09-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sofra Tuzunun Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Katışkısız sodyum klorür küp biçim*li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde*dir 800°C'de erir Arı su 0°C'de donar, ama salamura (sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donar; bu sıcak*lık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —20°C'ye kadar düşebilir Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kayatuzu serpilir; kayatuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala*mura oluşturur
Sodyum klorür bütün hayvanların beslen*mesinde yaşamsal bir önem taşır Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerekli olan klorür iyonla*rı bu tuzdan gelir Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan biridir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebil*meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi var*dır Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kayatuzu bulabilmek için uzun süre dola*şırlar
Sodyum ve klor çok önemli maddeler olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca hammaddelerinden biri haline gelmiştir Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit (sudkostik), eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura*dan elektrik akımı geçirilerek elde edilir Bu kimyasal maddeler ağartma to*zu, sabun, yapay ipek (reyon) ve cam gibi ürün*lerin yapımında kullanılır Tuzun kendisi de yi*yecekleri tatlandırmak; et, balık, sebze ve ham derileri tuzlama yöntemiyle saklamak; sulan yumuşatmak; seramik eşyaları sırlamakta kulla*nılır Tereyağı, margarin ve buz üretiminde de tuzdan yararlanılır
|
|
|