![]() |
Sofra Tuzunun Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir? Katışkısız sodyum klorür küp biçim*li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde*dir. 800°C'de erir. Arı su 0°C'de donar, ama salamura (sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donar; bu sıcak*lık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —20°C'ye kadar düşebilir. Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kayatuzu serpilir; kayatuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala*mura oluşturur. Sodyum klorür bütün hayvanların beslen*mesinde yaşamsal bir önem taşır. Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerekli olan klorür iyonla*rı bu tuzdan gelir. Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan biridir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebil*meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi var*dır. Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kayatuzu bulabilmek için uzun süre dola*şırlar. Sodyum ve klor çok önemli maddeler olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca hammaddelerinden biri haline gelmiştir. Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit (sudkostik), eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura*dan elektrik akımı geçirilerek elde edilir. Bu kimyasal maddeler ağartma to*zu, sabun, yapay ipek (reyon) ve cam gibi ürün*lerin yapımında kullanılır. Tuzun kendisi de yi*yecekleri tatlandırmak; et, balık, sebze ve ham derileri tuzlama yöntemiyle saklamak; sulan yumuşatmak; seramik eşyaları sırlamakta kulla*nılır. Tereyağı, margarin ve buz üretiminde de tuzdan yararlanılır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.