Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çişini, çocuk, gündüz, tutamayan

Gündüz Çişini Tutamayan Çocuk

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

benim oğlum 3,5 yaşında gece pek sorunumuz yok yani işiyo ama normal karşılıyorum bizim sorunumuz gündüz çok fazla üstüne kaçırma oluyo birazını yaptıkdan sonra anne çişim geldi diyo ve bunun üzerine bir doktara götürdüm doktorumuz gerekli testleri ve filimleri yaptı fakat bir sonuç çıkmadı en son sontalı filim çektirdik ve bunda sonra hiç solememeye başladı vebiz en sonunda tekrar bez bağlamaya başladım ne yapıcağımı bilemiyorum hiç bir zaman kızmadım azarlamadım çişe alıştırmaya başladığım ilk günden bu yana ama hala üstüne işiyor ne yapmalıyım bana yardımcı olursanız sevinirim sezen
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı:

sezen yiğit´isimli üyeden Alıntı

benim oğlum 3,5 yaşında gece pek sorunumuz yok yani işiyo ama normal karşılıyorum bizim sorunumuz gündüz çok fazla üstüne kaçırma oluyo birazını yaptıkdan sonra anne çişim geldi diyo ve bunun üzerine bir doktara götürdüm doktorumuz gerekli testleri ve filimleri yaptı fakat bir sonuç çıkmadı en son sontalı filim çektirdik ve bunda sonra hiç solememeye başladı vebiz en sonunda tekrar bez bağlamaya başladım ne yapıcağımı bilemiyorum hiç bir zaman kızmadım azarlamadım çişe alıştırmaya başladığım ilk günden bu yana ama hala üstüne işiyor ne yapmalıyım bana yardımcı olursanız sevinirim sezen

Alt ıslatma 5 yaşına kadar normal

Uzmanlar, çocuklarda alt ıslatma sorununun 5 yaşına kadar normal, bundan sonra hastalık olarak kabul edildiğini bildirdi

Doç Dr Ak, çocukta fiziksel bir hastalık olmamasına rağmen soğuk, ağırlık kaldırma, fazla bedensel hareketler ile ilgi çekme isteğiyle alt ıslatma sorununun görülebileceğini söyledi Ebeveynlerden, sorunu olan çocuklarına ''hoşgörülü'' yaklaşmalarını isteyen Doç Dr Ak, şöyle konuştu: ''Çocuğun alt ıslatma sorunuyla ilgili kimsenin dalga geçmesine izin verilmemeli ve çocuk tek başına yatırılmalı Üstünü kendisi temizlemeli Anne ve baba, bu durumun hastalık olduğunu bilmeli ve ona göre davranmalı Çocuğu azarlamak, dövmek, hor görmek, cezalandırmak veya tehdit etmek son derece yanlıştır Bu çocuklarda ileriki yaşlarda davranış bozukluğu görülebiliyor''

Alt ıslatma sorunu olan çocukların genellikle uykusunun çok ağır olduğunu belirten Doç Dr Ak, ailelere şu önerilerde bulundu: ''Çocuk, uykulu olarak tuvalete götürülmemeli Uyandırılıp eli yüzü yıkandıktan sonra, tuvalete götürülmeli Yoksa çocuk, uykuda çiş yapmayı öğrenir Bu tür çocuklar, uykuya daldıktan 1-2 saat sonra altlarını ıslatırlar Bu durum gözönünde bulundurularak çocuklar takip edilmeli Çocuklara, saat 1700'den sonra sulu gıdaları sınırlı vermek gerekir Çocuk yatağından kuru kalktığında, sarılarak ya da bir öpücükle ödüllendirmek lazım''

Doç Dr İsmail Ak, bu çocuklara (altını ıslatıyor) diye bez bağlanmaması gerektiğini de belirterek, şunları söyledi: ''Çocuk, altının bağlı olmasına güvenerek altını ıslatabilir Piyasada, hastalık için kullanılan iki çeşit ilaç var Bunlardan biri hap diğeri ise hormon damlası Bu damla zorunlu durumlarda kullanılmalı Eğer, birkaç günlüğüne tatile ya da misafirliğe gidilecekse, sıkıntı yaşamamak için kullanılabilir Şayet sürekli kullanılırsa devamlı vücudu uyardığı için bu kez duyarsız hale geliyor''

Hastalığın bazı kişilerde ileriki yaşlara kadar devam ettiğinin gözlemlendiğini belirten Doç Dr Ak, ''Bu durum, bazen evlilik hayatında sorun oluşturabiliyor'' dedi Doç Dr Ak, alt ıslatma sorununun kız çocuklarına oranla erkeklerde daha sıklıkla görüldüğünü de kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Çocuk, 3-5 yaşları arasında idrarını gece-gündüz kontrol edebilecek biyolojik olgunluğa ulaşır Gündüz kontrol 2 yaş dolaylarında, gece kontrol ise 3,5-4,5 yaşları arasında kazanılır Bu yaşlardan sonra ayda en az iki defa altını ıslatması bir sorun olarak değerlendirilmektedir
Alt ıslatma (enürezis), çocuklarda en az 5 yaşından sonra yineleyen bir biçimde, istemli ya da istemsiz olarak gündüz veya gece, yatağa ya da giysilere idrar kaçırma olarak tanımlanır
Alt ıslatma 2 şekilde karşımıza çıkabilir:
Birincil tip alt ıslatmada idrar kaçırmalar, bebeklik döneminden itibaren kesintisiz olarak sürmektedir Birincil alt ıslatma, bu sorunun yaklaşık %75-80’ini oluşturur
İkincil tip alt ıslatmada ise, en az bir yıllık idrar kontrolünün kazanıldığı bir dönemin ardından idrar kaçırmalar başlamıştır
Araştırmalara sonuçlarına göre çocuklarda alt ıslatma sıklığı %10-15 arasındadır ve erkek çocuklarda kızlara göre daha sık görülmektedir

Nedenleri
Alt ıslatma sorununun nedenlerini iki ana başlık altında toplayabiliriz:
Biyolojik Etkenler
Yapılan araştırmalar, alt ıslatma problemi yaşayan çocukların yaklaşık %75’inin birinci derece akrabalarında da böyle bir problemin varlığını ortaya koymaktadır
Altını ıslatan çocukların %2-3'ünde şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane ya da uyku derinliği ile ilgili sorunlar olduğu görülmektedir
Bu çocukların %5-10'unda ise altını ıslatmaya, sık ve acil idrar yapma ihtiyacı gibi yakınmalar eşlik etmektedir
Ayrıca alt ıslatma problemi yaşayan bazı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık ve bazen de besin alerjisi gibi sorunlar görüldüğü belirtilmektedir
Psikososyal Etkenler
Tuvalet eğitimine erken başlama, tuvalet eğitimi sırasında yaşanan büyük inatlaşmalar, aşırı titiz bir annenin bu konudaki baskılı tutumu, alt ıslatma problemine zemin hazırlayabilmektedir
Ailenin aşırı koruyucu ve hoşgörülü tutumu ile çocukta bebeksi kalma eğilimi de, alt ıslatma belirtisi ile kendini gösterebilmektedir
Aile yaşamındaki önemli değişiklikler, zorlu yaşam olayları da, özellikle ikincil tip alt ıslatmalarda önemli etkiye sahiptir Kardeş doğumu, aileden birinin kaybı, okul problemleri, göç ya da önemli yaşam değişiklikleri, çocuklarda alt ıslatma problemine neden olabilmektedir

Tedavi
Alt ıslatma probleminin tedavisinde bir uzmandan yardım alarak önce sorunun kaynağını saptamak amacıyla bu duruma yol açabilecek çeşitli etkenler araştırılmalı, varsa ortadan kaldırmak üzere nedenine göre organik ya da psikolojik tedavi yoluna gidilmelidir
Aile neler yapabilir?
Aileler, alt ıslatma probleminin çocuğun yaşadığı bazı sorunlara bağlı olarak ortaya çıktığını unutmamalı, cezalandırıcı ve suçlayıcı tavırlardan kaçınmalıdırlar Böylesi tavırlar, problemi ortadan kaldırmayacağı gibi daha da şiddetlenmesine, çocuğun benlik algısının zedelenmesine, özgüveninin sarsılmasına neden olabilir
Davranışsal yaklaşım dediğimiz tedavi yönteminde, çocuğun ıslak veya kuru uyandığı sabahların kaydı çocuk tarafından tutulur Amaç, çocuğun sorunu sahiplenmesini ve tedaviye katılmasını sağlamaktır Her haftanın sonunda kuru uyandığı günler fazla ise, çocuk bir ödül ile ödüllendirilir Ödül çocuğun niteliklerine, yaşına uygun olmalıdır
Sıvı kısıtlaması, çocuğu incitmeyecek şekilde nedenleri açıklanarak ve çocukla anlaşma sağlandıktan sonra yapılmalıdır
Çocuğun altı bağlanmamalıdır Altının bağlanması, çocuğun özgüvenini olumsuz etkileyebilir Ayrıca altı bağlandığı için çocuk rahat davranarak alt ıslatmayı sürdürebilir
Yatmadan önce çocuğun tuvalet ihtiyacını gidermesi sağlanmalıdır Aileler, gece uyandırmalarını çok sık yapmamalı, tuvalet ihtiyacı için gece kaldırıldığında çocuk mutlaka uyandırılmalıdır
Ayrıca son yıllarda alt ıslatma sorunu için, çocuk idrar kaçırmaya başlar başlamaz harekete geçen ve böylece çocuğun uyanıp, mesanesini kontrol etmesi konusunda yardımcı olan alarm cihazları kullanılmaya başlanmıştır
Alt ıslatmada amaç; her zaman için sorunun temelindeki asıl nedeni ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır

Psikolog,
Pelin Kuzugüdenli

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com