Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalıtım, kalıtımı, kanunu, mendel, mendelin, yasaları

Mendel Kalıtımı - Mendel Yasaları - Mendel Kanunu - Mendel'in Kalıtım Kanunu

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

mendel kalıtımı
Avusturyalı keşiş Gregor Mendel tara*fından tanımlanmış kalıtım şeklidir Pek çok jenerasyonlar arası geçen şimdi gen adı verilen belirgin, değişmeyen fiziksel karakteristikleri keşfetmiştir Ayrıca bas*kın (dominant) ve çekingen (recessive) genetik özelliklerin varlığını keşfetmiş*tir

Mendel kalıtımla ilgili iki kural belirt*miştir Mendel’in ilk kuralı veya ayrım kuralı canlıların özellikleri bir çift gen*le belirlenir ve üreme sırasında game*te (yumurta veya sperm hücresi) sadece bir allel (her bir çiftten gelen gen) taşı*narak her çiftteki genler ayrılır ve evla*da aktarılır (meyozis) şeklinde ortaya ko*nur Mendelin ikinci kuralı veya bağım*sız tasnif kuralı çiftteki her gen diğer çift*ten gelen herhangi bir genle birleşebilir, böylece gametler çift olmayan genlerin tüm kombinasyonlarını gösterebilir

MENDEL YASALARI

Mendel’in ilk çalışmaları, fenotipik olarak tek bir özelliği farklılık gösteren bezelye tohumlarını (Örneğin AA ve aa) çaprazlamaktı Çaprazlama sonucunda oluşan F1 ve F2 tohumlarının fenotipik özelliklerini gözlemleyerek, karakterlerin döllere geçiş biçimini belirlemiştir

Birden fazla fenotipik farklılık gösteren tohumların çaprazlanmalarında sonuçlar ne olacaktı? Farklı gruptaki allellerin döllere geçişi sırasında birbirlerini etkilemeleri söz konusu muydu?

Bu sorulara cevap olabilecek fenotipik iki karakteri olan bezelye tohumları ile çaprazlama çalışmaları yapıldı Düzgün ve sarı tohumlu bitkilerle, buruşuk ve yeşil tohumlu bitkiler çaprazlandı F1 dölünde düzgün ve sarı renkli tohumların elde edildiği görüldü Dominant karakterlerin sarılık ve düzgünlük olduğu doğrulanmış oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com