Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1920, antlaşması3, aralık, cephesi, doğu, ermeni, gümrü, kurtuluş, savaşı’nda, sorunu

Doğu Cephesi, Kurtuluş Savaşı’Nda Ermeni Sorunu,Gümrü Antlaşması(3 Aralık 1920)

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Doğu Cephesi, Kurtuluş Savaşı’Nda Ermeni Sorunu,Gümrü Antlaşması(3 Aralık 1920)

Doğu Cephesi, Kurtuluş Savaşı’nda Ermeni Sorunu,Gümrü Antlaşması(3 Aralık 1920)
Doğu Cephesi, Kurtuluş Savaşı’nda Ermeni Sorunu,Gümrü Antlaşması(3 Aralık 1920)
Ermeni Sorunu
Osmanlı Devletinde yüzyıllardır huzur içinde yaşayan Ermeniler ilk kez 93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi)sırasında Ruslar tarafından kışkırtıldılarBu harbin sonunda yapılan Berlin Antlaşmasında;Osmanlı Devleti Ermeniler için ıslahat tedbirleri alacak,alınan ıslahat kararlarını büyük devletlere bildirilecek ve bu devletlerde alınan ıslahat tedbirlerini gözetim altında bulunduracaklardır
Bu antlaşmanın ardından Doğu Anadolu’da bağımsız bir devlet kurmak isteyen Ermeniler çeşitli cemiyetler kurarak Osmanlı ülkesinde ayaklanmalar başlattılarHatta bir ara Sultan 2Abdülhamit’e suikast girişiminde bile bulunmuşlardır1Dünya Savaşına kadar çeşitli olaylarla gelen bu sorun,Rusların Sarıkamış Muharebesi’nin ardından Ermenileri ayaklandırmasıyla yeniden alevlendiOsmanlı Devleti bu durum karşısında çıkardığı Techir(zorunlu göç)Yasası ile sorunu çözmeye çalıştı14 Mayıs 1915’te yürürlüğe giren bu yasa ile Ermeniler,Suriye,Lübnan ve Musul taraflarına göç ettirildiler

Kurtuluş Savaşı’nda Ermeni Sorunu

Mondros Mütarekesi’nin 24maddesinden,Wilson İlkelerinden ve Batılıların tutumlarından destek alan Ermeniler,Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yeniden harekete geçtiler1919’da düzenlenen Paris Barış Konferansında Doğu Anadolu’da ABDgüdümünde bir Ermenistan devleti’nin kurulması kararlaştırıldıFakat bunun ardından General James QHarbord başkanlığında Osmanlı ülkesinde yapılan incelemelerde Batılılar şu gerçekleri gördüler:
a-Türkler ve Ermeniler uzun süre barış içinde yaşamışlardır
b-Ermeni göçü sırasında Türkler ve Ermeniler büyük kayıplara uğramışlardır
c-Harp öncesi döneminde de Osmanlı ülkesi içinde Ermeniler hiçbir yarde nüfus çoğunluğuna sahip olamamışlardır

Taşnak Partsi tarafından yönetilen ve İtilaf Devletlerinin yardımını gören Ermeni Devleti,Çarlık Rusyası’nın 1Dünya Savaşı’ndan çekilmesi sonucunda güney Kafkasya sınırlarında Erivan,Gümrü ve Kars dolaylarında kurulmuştuBu durumda Doğu Anadolu özellikle Kafkasya ‘dan gelen Ermeniler tehdidi altında kalmıştıErmenilerin Doğu’daki işgal ve Türk halkına yönelik öldürme eylemleri karşısında TBMM,9 Haziran 1920’de Doğu’da geçici seferberlik ilan ettiDoğu’daki XVKolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa da Doğu cephesi komutanliğına atandıTürk Ordusu 30 Ekim 1920’de Kars’a girdi7 Kasım da Türk birlikleri Arapçay’a dek olan bölgryi ve Gümrü’yü ele geçirdiTürk Ordusu’nun elde ettiği bu başarılar karşısında Ermeniler barış istedi

Gümrü Antlaşması(3 Aralık 1920)
1-Sevr Antlaşması ile Ermenilere bırakılan doğu illeri ile 1878 Berlin Antlaşması’nda Rusya’ya bırakılan Kars dolayları Türkiye’ye bırakılacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com