Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozukluk, hastalara, panik, tavsiyeler, yaşayan

Panik Bozukluk Yaşayan Hastalara Tavsiyeler!

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Panik Bozukluk Yaşayan Hastalara Tavsiyeler!

Başta "Panik Bozukluk" olmak üzere bir çok psikiyatrik bozuklukta görülebilen; aniden beklenmedik bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkan yoğun kaygı-bunaltı korku karışımı bir nöbettir

Bu nöbet kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatırki; kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiğini öleceğini hisseder Bu korku fırtınasını yaşayan insan doğal olarak o ortamdan ve durumdan kaçma uzaklaşma davranışı gösterir bir an önce yardım alınabilecek bir sağlık kuruluşuna müracat edilirçoğu kerede hastane doktor gördüğünde kişide rahatlama olur ve nöbet geçebilir

Panik atağı yaşayanların bazıları o esnada; kalp krizi geçirdiklerini aklını kaçıracağını felç geçireceğini kontrolünü yitireceğini düşüp bayılacağını hissederler

PANİK ATAK TÜRLERİ

1-Beklenmedik Ataklar: Nedensiz birden ortaya çıkan nöbetler Panik Bozuklukta bu tür ataklar vardır
2-Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir kedi köpek veya başka bir nesneyle yada bir durum karşılığında ortaya çıkar
3-Durumsal yatkınlık gösterilen panik ataklar: Genellikle destekleyici bir etken vardır ama her zaman panik oluşmaz örneğin araba kullanırken panik atak oluşmaktadır bazen araba kullandıktan sonra atak geçirmektedir

Panik Atağın 13 bedensel bilişsel belirtisi vardır Bunlardan 4 tanesinin olması nöbet için yeterlidir çoğunlukla 7-10 arası belirti yaşanmaktadır Nöbet hızlı başlangıçlıdır 10 dakikada zirveye çıkar Bazen yarım-veya bir saat sürebilir

Panik hastalarına tavsiyelerim
1panik hastalığı iyileşen hastalık türüdürBu inancı aklınızda sürekli tekrarlatırsanız kesinlikle faydasını göreceğinize inanıyorum

2Neden panik atak geçiyorsun ? Sebepsiz panik atakla karşılaşmazsınız mutlaka bir sebebi vardırÖrnek verecek olursam üzüntü vb

3Panik korkusu varsa o korkunuzu aşmalısınızÖrn :Mesala ben evde tek kalamıyordumYa ölürsem ya çarpıntım olursa hemen yalnız kalmamak için dışarıya çıkıyordumKendime evde tek kalmalıyım dedim ve kendimi alıştırdım ve başardım

4Tedavi sürecinde haberler izlemeyinNeden dedim size bununda bende anısı varAmcamlardaydım ve ilacımda yanımda yok ne bileyim panik atak geçireceğimi tecrübelide değilim bu konuda herneyse haber seyretmiştimBirisi kalp krizi geçirmiş sandım bende kalp krizi geçireceğim hemen eve gitmeliydim tabi ilaca güveniyorum bu arada ve çarpıntı geçireceğimi sezdim tabi 5 katta oturuyorum o merdivenleri çıkana kadar neler çektim direk çarpıntı hapına koştum içtimde düzeldim
Sizi rahatsız edecek haberler izlemeyinİyileşme sürecinde bu durumu bir daha yaşamıyorsunuzTedavi sürecinde olabilir

5Kendinizi kişisel gelişim konusunda geliştirin faydasını mutlaka göreceksinizEskiden kişisel gelişim hakkında bilgi edinseydim eskiden değişime adım atardımOlsun geç değil
İstiyorum ki sizler bilinçli olunBilirim bu hastalığı çeken bilir derler ya

6Panik atağı hangi durumda yaşıyorsun ? Heyecana bakılırÖrn:Fobi durumları
Eğer fobi ile bir sorun varsa mutlaka bu duygular üzerinde çalışılmalıdırEFTNLPSEDONAVB

7Duygularınızı mutlaka yazın içinizdekileri deftere dökün saklamayın özgür bırakın yazınızla hiç bir şeyi içinizde biriktirmeyinDüşüncelerinizi yazı ile özgür bırakınYazarken ağlamak gelirse akan göz yaşlarınızı serbest bırakınRahatlayın

8Ayna karşısında kendinizle konuşun ne sıkıntın varsa affettim deyinAffetmek kendinize yapacağınız bir iyiliktir

9Nefes egzersizleri ve imgeleme yapınSizi mutlu eden hayaller kurun

10Meditasyon yapın

11Kendinize zaman ayırın spor yapın

12Olumlama yapın

13Panik atağım diye üzülmeyin iyileşmek için olumlu olmak gerekirÇünkü her hastalığın tedavisi var

14 Tedavi sürecinde damar şarkılar dinlemeyin size huzur veren şarkıları dinleyinİyileşseniz de bu damar şarkıları dinlemeyin

15Kendinize sorular sorun

16Tedavi bittiğini varsayalımDiyelim bir sorun karşısında bir heyecan oldu bu heyecan aşırı değil ve sizin yanınızda birkaç kişi var ona açıklamak isteyeceksiniz ki ben panik hastasıyımOysa tedaviniz bitti ama siz halen ben panik hastasıyım diyorsunuz O zaman siz iyileşmediğinizin komutunu veriyorsunuzNeden bu konuya değindimBen iyileştiğim zaman bu düşüncemi söylerdimAslında ben panik yaşamıyorum ama korkum vardıŞimdi bu sorunlarım ortadan kalktıBu konuda bilinçli olmanızı isterim

17Heyecanı ayırt edinNormal heyecan mı yada gerçekten panik atak mı geçiriyorsunuzBu tedavi bitiminde çok önemli noktadır

18Telkinleri dinlemenizi tavsiye ediyorumDavranış değişikliği için faydalıdır

panik atak hastaları bu tavsiyeleri dikkate alırsanız ve uygularsanız faydası olacaktırİyileşmek için kendiniz de adım atınİyileşeceğinize inanın bu umutla yaşayın gerçekten iyileştiğinizi göreceksinizÇünkü ben bu umutla yaşadım ve iyileştim

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com