![]() |
Panik Bozukluk Yaşayan Hastalara Tavsiyeler!
Başta "Panik Bozukluk" olmak üzere. bir çok psikiyatrik bozuklukta görülebilen; aniden beklenmedik bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkan yoğun kaygı-bunaltı. korku karışımı bir nöbettir.
Bu nöbet kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatırki; kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiğini. öleceğini hisseder. Bu korku fırtınasını yaşayan insan doğal olarak o ortamdan ve durumdan kaçma. uzaklaşma davranışı gösterir. bir an önce yardım alınabilecek bir sağlık kuruluşuna müracat edilir.....çoğu kerede hastane. doktor gördüğünde kişide rahatlama olur ve nöbet geçebilir... Panik atağı yaşayanların bazıları. o esnada; kalp krizi geçirdiklerini aklını kaçıracağını. felç geçireceğini. kontrolünü yitireceğini. düşüp bayılacağını hissederler. PANİK ATAK TÜRLERİ 1-Beklenmedik Ataklar: Nedensiz. birden ortaya çıkan nöbetler. Panik Bozuklukta bu tür ataklar vardır. 2-Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir kedi. köpek veya başka bir nesneyle yada bir durum karşılığında ortaya çıkar. 3-Durumsal yatkınlık gösterilen panik ataklar: Genellikle destekleyici bir etken vardır. ama her zaman panik oluşmaz. örneğin araba kullanırken panik atak oluşmaktadır. bazen araba kullandıktan sonra atak geçirmektedir... Panik Atağın 13 bedensel bilişsel belirtisi vardır. Bunlardan 4 tanesinin olması nöbet için yeterlidir çoğunlukla 7-10 arası belirti yaşanmaktadır. Nöbet hızlı başlangıçlıdır. 10 dakikada zirveye çıkar. Bazen yarım-veya bir saat sürebilir. Panik hastalarına tavsiyelerim 1.panik hastalığı iyileşen hastalık türüdür.Bu inancı aklınızda sürekli tekrarlatırsanız kesinlikle faydasını göreceğinize inanıyorum. 2.Neden panik atak geçiyorsun ? Sebepsiz panik atakla karşılaşmazsınız mutlaka bir sebebi vardır.Örnek verecek olursam üzüntü... vb 3.Panik korkusu varsa o korkunuzu aşmalısınız.Örn :Mesala ben evde tek kalamıyordum.Ya ölürsem ya çarpıntım olursa hemen yalnız kalmamak için dışarıya çıkıyordum.Kendime evde tek kalmalıyım dedim ve kendimi alıştırdım ve başardım. 4.Tedavi sürecinde haberler izlemeyin.Neden dedim size .bununda bende anısı var.Amcamlardaydım ve ilacımda yanımda yok ne bileyim panik atak geçireceğimi tecrübelide değilim bu konuda herneyse haber seyretmiştim.Birisi kalp krizi geçirmiş sandım bende kalp krizi geçireceğim hemen eve gitmeliydim tabi ilaca güveniyorum bu arada ve çarpıntı geçireceğimi sezdim tabi 5. katta oturuyorum o merdivenleri çıkana kadar neler çektim direk çarpıntı hapına koştum içtimde düzeldim. Sizi rahatsız edecek haberler izlemeyin.İyileşme sürecinde bu durumu bir daha yaşamıyorsunuz.Tedavi sürecinde olabilir.. 5.Kendinizi kişisel gelişim konusunda geliştirin faydasını mutlaka göreceksiniz.Eskiden kişisel gelişim hakkında bilgi edinseydim eskiden değişime adım atardım.Olsun geç değil. İstiyorum ki sizler bilinçli olun.Bilirim bu hastalığı çeken bilir derler ya .. 6.Panik atağı hangi durumda yaşıyorsun ? Heyecana bakılır.Örn:Fobi durumları. Eğer fobi ile bir sorun varsa mutlaka bu duygular üzerinde çalışılmalıdır.EFT.NLP.SEDONA...VB. 7.Duygularınızı mutlaka yazın içinizdekileri deftere dökün saklamayın özgür bırakın yazınızla hiç bir şeyi içinizde biriktirmeyin.Düşüncelerinizi yazı ile özgür bırakın.Yazarken ağlamak gelirse akan göz yaşlarınızı serbest bırakın.Rahatlayın. 8.Ayna karşısında kendinizle konuşun ne sıkıntın varsa affettim deyin.Affetmek kendinize yapacağınız bir iyiliktir. 9.Nefes egzersizleri ve imgeleme yapın.Sizi mutlu eden hayaller kurun. 10.Meditasyon yapın. 11.Kendinize zaman ayırın spor yapın. 12.Olumlama yapın. 13.Panik atağım diye üzülmeyin iyileşmek için olumlu olmak gerekir.Çünkü her hastalığın tedavisi var . 14. Tedavi sürecinde damar şarkılar dinlemeyin size huzur veren şarkıları dinleyin.İyileşseniz de bu damar şarkıları dinlemeyin. 15.Kendinize sorular sorun. 16.Tedavi bittiğini varsayalım.Diyelim bir sorun karşısında bir heyecan oldu bu heyecan aşırı değil ve sizin yanınızda birkaç kişi var ona açıklamak isteyeceksiniz ki ben panik hastasıyım.Oysa tedaviniz bitti ama siz halen ben panik hastasıyım diyorsunuz .O zaman siz iyileşmediğinizin komutunu veriyorsunuz.Neden bu konuya değindim.Ben iyileştiğim zaman bu düşüncemi söylerdim.Aslında ben panik yaşamıyorum ama korkum vardı.Şimdi bu sorunlarım ortadan kalktı.Bu konuda bilinçli olmanızı isterim. 17.Heyecanı ayırt edin.Normal heyecan mı yada gerçekten panik atak mı geçiriyorsunuz.Bu tedavi bitiminde çok önemli noktadır. 18.Telkinleri dinlemenizi tavsiye ediyorum.Davranış değişikliği için faydalıdır. panik atak hastaları bu tavsiyeleri dikkate alırsanız ve uygularsanız faydası olacaktır.İyileşmek için kendiniz de adım atın.İyileşeceğinize inanın bu umutla yaşayın gerçekten iyileştiğinizi göreceksiniz.Çünkü ben bu umutla yaşadım ve iyileştim. Alıntı |