Sarmısak Bitkisi |
12-29-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Sarmısak BitkisiSarmısak Bitkisi Çok eskiçağlardan beri hem yiyecek, hem de ilaç olarak kullanılan bir bitkidir Soğanla yakın akraba olan bu bitkinin {Allium sativum) anayurdu Orta Asya'dır Ama anayurdu dışında başka birçok yerde, özellikle de Akdeniz ülkelerinde soğansı top rakaltı organları için yaygın olarak tarımı yapılır Dünya sarmısak üretiminde ilk sıraları İspanya, İtalya, Mısır ve Fransa alır Yurdumuzun da hemen her yerinde yetiştirilir; yıllık taze sarmısak üretimi 25 bin ton, kuru sarmısak üretimi ise 67 bin ton dolayındadır Sarmısak ortalama 1 metreye kadar boy atabilen çokyıllık otsu bir bitkidir Birbiri içinden çıkan ince, uzun yaprakları pırasayı andırır Toprakaltında oluşan soğansı organları, bir eksen çevresinde yan yana ve üst üste yığılmış 5 ile 20 arasında minik soğancığı içerir Bu soğansı organlara "baş", soğancıklara ise "diş" denir Sarımsağın uzun bir sapın ucunda açan demet biçiminde çiçekleri vardır Çiçekler Öbür bitkilerin çiçekleri gibi tohum bağlamaz, onun yerine minik soğancıklar oluşturur Bu yüzden de bitki ya kök soğancıklarıyla ya da çiçek soğancıklarıyla çoğaltılır Ihman iklimi ve humusla karışık kumlu toprakları seven sarmısak ilkbahar başında dikilir Sonbahar geldiğinde olgunlaşmasını tamamlayan başlar sökülerek kurutulur Keskin kokusu ve yakıcı, lezzetinden ötürü yemeklere çeşni olarak katılan bu ürün kuru ya da taze olarak tüketilir Bazen tozu ya da özütleri satışa sunulur Çok yararlı bir bitki olan sarmısak antiseptik, idrar artırıcı, solucan düşürücü ve kan dolaşımını düzenleyici etkilere sahiptir Bu yüzden de eskiden beri tedavi amacıyla kullanılmaktadır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|