Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gelişimi, siyasal, yerel, yönetimin

Siyasal ve Yerel Yönetimin Gelişimi

Eski 12-22-2009   #1
Şengül Şirin

İlkel kabilelerde, en güçlü savaşçının zora başvurarak yönetimi ele geçirdiği ilkel yönetim biçimleri uygulanırdı Başka kabileleri yenen ve yeni topraklar kazanan başarılı savaşçılar, iktidarı ordularının gücü ve yandaşlarının desteğiyle ele geçirerek ilk krallar oldular Bu krallıkları yönetmek için yasalar konuldu Yönetimin temel görevi ordu kurmak ve vergi toplamaktı Eski Mısır, Babil ve Asur'da din, kralın iktidar kaynağının tanrısal olduğu inancını yerleştirerek, kralın yönetimini pekiştirmekte yaşamsal bir rol oynadı

İÖ 6 yüzyıldan başlayarak Eski Yunan'da Aristo ve Platon gibi siyasal düşünürler modern yönetim kavramını ortaya koydular (bak ARİSTO; ESKİ YUNAN; Platon) Yunanlı düşünürler, yurttaşların ülkenin yönetiminde söz sahibi olmalarına olanak sağlayan demokratik yönetim kuramını da geliştirdiler Ama bu dönemde uygulanan demokrasi günümüzdeki anlamından farklıydı Eski Yunan kent devletlerinde halkın yönetimde söz sahibi olması yalnızca yurttaşlarla sınırlıydı Kent nüfusunun çoğunu oluşturan kölelerin yönetime katılma haklan yoktu Gene de, Atina gibi kent devletlerinde "halk yönetimi" olduğu söylenebilir Halkın temsilcileri yasalar yapmak, vergileri kararlaştırmak ve anlaşmazlıktan zor ile değil oylama ile çözmek üzere düzenli olarak toplanırlardı

Ülkelerin, özellikle Akdeniz çevresindekilerin yasalan, kültürleri ile bilimleri geliştikçe ve nüfuslan arttıkça, yönetime ilişkin düşünce ve çalışmalan çok daha karmaşıklaştı ve aynntılandı 16-18 yüzyıllar arasında Avrupa'da hüküm süren mutlak krallar, krallıklarını yönetebilmek için ordular beslemenin yanı sıra büyük bir memur ve yönetici ağının yardımına gereksinim duydular Devlet görevlileri ve memurlardan oluşan bu topluluğa bürokrasi denildi (Sözcük, işyeri anlamına gelen Fransızca bureau ve iktidar anlamına gelen Yunanca kratos'dan türemiştir) Her yönetimin bir bürokrasisi vardır

Bazen bir ülkede halk yönetim biçimini onaylamaz ve kurulu düzeni değiştirmek için başkaldırır Böyle halk ayaklanmalarına devrim denir İngiliz baronlannm 1215'te krala karşı ayaklanması ülkenin yönetiminde dönüm noktası oldu Kral, uyruklarının bireysel haklannı tanıyan Magna Carta (bak Magna Carta) adındaki belgeyi imzalamak zorunda kaldı 17 yüzyılda, ülkeyi kimin yöneteceği sorunundan kaynaklanan İngiliz İç Savaşı (1642-51) kral ve parlamento arasındaki güç dengesinde bir başka önemli değişmeye yol açtı Amerikan, Fransız, Rus, Çin ve Küba devrimleri yönetim biçimlerinde büyük değişikliklere neden oldu

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com