Soğutma-Dondurarak Kurutma |
12-19-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Soğutma-Dondurarak KurutmaSoğutma-Dondurarak Kurutma Besin maddelerinin korunmasında uygulanan bir başka yöntem de dondurarak kurutmadır Bu işlem besinlerin vakum ortamında hızla dondurulması yoluyla gerçekleştirilir Bu ortamda oluşan küçük buz kristalleri süblimleşir ve çıkan su buharı alındığı zaman, besin maddesinin suyu alınmış olur Hızla soğutulduğu için iri buz kristalleriyle yapısı bozulmamış olan besin maddesi, tüketileceği zaman yeniden sulandırılır Bu yöntem ilk kez, taze kahve çekirdeği tadı hiç bozulmadan kurutularak, içileceği zaman sıcak suda kolayca eriyebilen kahvenin yapımında kullanıldı Daha sonra, derin dondurucuya gerek olmadan dolapta ambalajı içinde saklanabilen hazır yiyeceklerin üretiminde kullanıldı {bak GlDA TEKNOLOJİSİ)
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|