Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocukların, iniş, nedenleri, sokağa

Çocukların Sokağa İniş Nedenleri

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çocukların Sokağa İniş Nedenleri

ÇOCUKLARIN SOKAĞA İNİŞ NEDENLERİ

Sokaktaki çocukların sokağa iniş nedeni büyük oranda ekonomik olmakla beraber, aile içi şiddet, cinsel/fiziksel istismar, sosyal destek sistemlerinin yetersizliği, ailenin bakabileceğinden fazla çocuğa sahip olması, sevgisizlik, ihmal, çocukların akranlarıyla birlikte eğitim kurumlarından yararlanamaması, eğitim kurumlarındaki çocukların okul başarısının yukarıda sayılan olumsuz etkenler dolayısıyla olumsuz etkilenmesi ve öğretmenlerle çocuklar arasındaki olumsuz iletişim sayılabilir Bu sorunlara genel bir bakış açısı getirildiğinde kaynağın büyük oranda yoksulluk ve yetişkinlerin olumsuz tutumlarından kaynaklandığı görülmektedir Aile ortamında ve eğitim kurumlarında yaşadığı olumsuz iletişim, çocuğun korunma beklentisi duyduğu yetişkinlere ilişkin güvenini kaybetmesine ve tamamen arkadaşlarına yönelerek bir yetişkinin yol göstericiliğinden uzaklaşmasına neden olmaktadır Bu tür istismar durumlarıyla karşı karşıya kalan çocuklar kolaylıkla akran gruplarının etkisinde kalmakta ve sokak ortamı tüm tehlikelerine rağmen cazip bir hal almaktadır

Sağlıksız aile ortamında yetişen çocuğun eğitimine önem verilmemekte, aile bütçesine katkıda bulunması beklenmekte ve çocuk yaşına uygun olmayan ruhsal ve fiziksel sağlığını tehlikeye sokan işlerin yanı sıra bağımlılık kazanmasına neden olacak işlerde ( mobilya cilası, ayakkabı tamirciliğinde kullanılan madde, vs) çalıştırılmaktadır

Bu çocuklar para kazandığı için kendisini yetişkin gibi hissetmektedir Çoğu zaman ailenin denetiminden uzaklaşan çocuk eğitimini yarıda bırakmakta, akran gruplardan soyutlandığı gibi yetişkinlerin dünyasına da girememekte, iş ortamında da uyum sağlayamayarak ayrılmakta, sokaktaki sınırsız ve sorumsuz özgürlüğü seçerek sosyal yaşamdan tamamen kopmakta ve bir süre sonra sokakta yaşamayı tercih eder hale gelmektedir

Bunlar sokaklardaki akran grupları ile ilişkileri bulunan, değişik etkiler altında sokaklarda başıboş gezen çocuklardır Uyuşturucu ve uçucu madde bağımlısı olup dilencilik, vbyollarla geçimini sağlayan bu çocuklar, komün hayatı biçiminde sokak yaşamını sürdürmekte ve sevgi, güven, korunma, ait olma vb gereksinimlerini bu gruplarda karşılamaya çalışmaktadırlar Sokağın olumsuz etkileri nedeniyle zaman zaman sokakta çetelere karışıp yankesicilik, gasp, hırsızlık vb yollara da yönelebilmektedirler

Sokakta çalışan çocuklar ile yürütülen mesleki çalışmalar büyük oranda sokakta gerçekleşmekte olup, sağlıklı bir istatistik değerlendirme verilememektedir Bunun yanısıra sokakta yaşayan çocuklara yönelik 24 saat hizmet vermemiz nedeniyle istatistiki verilerin derlenmesi sokakta çalışan çocuklara oranla daha sağlıklı gerçekleşmektedir Aralık 2004 itibariyle 1997 yılından itibaren ulaşılan sokakta yaşayan çocuk sayısı 6853’dür Sokakta yaşayan çocuklara ait veriler aşağıdaki tablolarda yer almaktadır

1- MERKEZE KABULDE EĞİTİM DURUMU

Hiç okula gitmemiş 687 % 11

İlköğretim ara sınıf terk 2464 % 42

İlkokul mezunu 13,32 % 22,80

İlköğretim terk ( 6-7 -8sınıf) 644 % 11

İlköğretim mezunu 323 % 5,50

Lise terk 375 % 6,40

Toplam 5825

2- GÖÇ ETTİĞİ BÖLGE

Güneydoğu 1146 % 15,60

Doğu 1103 % 21,50

Karadeniz 559 % 7,60

İç Anadolu 865 % 11,70

Marmara 584 % 8

Ege 327 % 4,40

Akdeniz 399 % 5,40

Yurtdışı 13 % 0,20

Bilgi yok 1857 % 25,30

TOPLAM 6853

3- AİLE YAPISI

Birlikte yaşıyor 3329 % 50,40

Anne baba ölü 636 % 9,60

Parçalanmış aile 1577 % 23,80

Bilgi yok 1059 % 16,00

TOPLAM 6601

4- MADDE KULLANIYOR MU?

Evet 2163 % 51,90

Hayır 2080 % 48,30

TOPLAM 4191

5- SOKAĞA ÇIKMA NEDENİ

Aile içi şiddet 1145 % 18,40

Aile ile anlaşamama 548 % 8,80

Aile parçalanması 821 % 13,20

Zorla çalıştırılma 180 % 2,90

Arkadaş etkisi 211 % 3,30

Yurt-Yuva uyumsuzluğu 122 % 1,90

Kendi 312 % 5

Diğer 1650 % 26,50

Bilgi yok 1217 % 19,60

TOPLAM 6206

6- CİNSİYET DAĞILIMI

Kız 394 % 5

Erkek 6459 % 95

TOPLAM 6853

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com