![]() |
Çince Öğreniyorum - Ders 4 : Ad, Soyad |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() Çince Öğreniyorum - Ders 4 : Ad, SoyadÇince kendinizi tanıtmayı, adınızı ve soyadınızı belirtmeyi öğrenin İkinci Dersin İçeriği: ![]() Kelime : Adınız nedir ? Adın nedir ? O kimdir ? • Diyalog 1 : Soyadınız nedir ? • Diyalog 2 : O kimdir ? • Diyalog 3 : Arkadaşının adı nedir ? • Dilbilgisi • Kaligrafi egzersizi Diyalog 1 : Soyadınız nedir ? - Nín guì xìng? 您 贵 姓? - Wǒ xìng Zhāng ![]() 我 姓 张。 - Nǐ jiào shénme 你 叫 什么 míngzi? 名字? - Wǒ jiào Zhāng 我 叫 张 Jīngshēng ![]() 京生。 - Tā xìng shénme? 他 姓 什么? - Tā xìng Wāng ![]() 他 姓 王。 您 nín (zamir)siz (nazik) 贵 guì (sıfat ) şeref 姓 xìng (ad) soyad (fiil) soyada sahip olmak 我 wǒ (zamir)ben 张 Zhāng (ad) (bir ad) 你 nǐ (zamir) sen 叫 jiào (fiil) çağırmak 什么 shénme (zamir) ne 名字 míngzi (ad) ad 京生 Jīngshēng (zamir) ( ilk ad) 他 tā (zamir) o 王 Wāng (ad) (bir ad) Çeviri - Adınız nedir? (aile adı, soyadı) - Benim adım Zhang - Soyadınız nedir? - Soyadım Jingsheng’dir ![]() - Onun soyadı nedir? - Onun soyadı Wang’dır ![]() Diyalog 2 : O kimdir ? - Tā shì shéi? 他 是 谁? - Tā shì wǒde lǎoshī ![]() 他 是 我的 老师。 - Nǐ rènshi tā ma? 你 认识 他 吗? - Rènshi, tā shì 认识, 他 是 Zhāng lǎoshī de 张 老师 的 - xuésheng ![]() 学生。 是 shì (fiil) olmak 谁 shéi (zamir) kim 的 de (edat) Sahiplik bağlacı 我的 wǒde (zamir) Benim 老师 lǎoshī (ad) öğretmen 认识 rènshi (fiil) tanımak 吗 ma (edat) (Soru bağlacı) 学生 xuésheng (ad) öğrenci Çeviri - O kimdir? - O benim öğretmenim - Onu tanıyor musun ? - Evet, O öğretmen Zhang’in öğrencisidir ![]() Diyalog 3 : Arkadaşının adı nedir ? - Nǐde péngyou jiào 你的 朋友 叫 shénme míngzi? 什么 名字? - Tā xìng Lǐ, jiào Lǐ 他 姓 李, 叫 李 Dàhǎi ![]() 大海。 - Lǐ shì tāde xìng, hǎi 李 是 他的 姓, 海 shì Shànghǎi de hǎi ![]() 是 上海 的 海。 你的 nǐde (zamir) senin 朋友 péngyou (ad) arkadaş 李 Lǐ (ad) (bir ad) 大海 Dàhǎi (ad) (bir soyad) 他的 tāde (zamir) onun 海 hǎi (ad) deniz 上海 Shànghǎi (ad) Şangay Çeviri -Arkadaşının adı nedir ? - Onun adı Li’dir, soyadı Dahai’dir ![]() - Li onun soyadıdır, "hai" Şangay’daki "hai" ile aynıdır ![]() Dil Bilgisi Soru zamiri kullanarak soru cümlesi oluşturma Soru cümlesi içinde kullanılan soru zamiri kullanılarak oluşturulan soru cümlesi , yargı cümlesi ile aynıdır ![]() Örnek - 他是谁?O kimdir ? - 他是我的学生。O benim öğrencim Soru Bağlacı 吗 Soru bağlacı 吗 (ma) yargı cümlesinin sonuna eklendiğinde, soru halini alır ![]() Örnek - 你认识他。 Onu tanıyorsun - 你认识他吗? Onu tanıyormusun ? - 他是老师。O öğretmendir - 他是老师吗? O öğretmenmidir ? Sahiplik Bağlacı 的 Sahib olunan şeyi belirtmek için, sahip olan edatından 的 (de) sonra yazılırç Örnek - 我的老师 Benim öğretmenim - 老师的学生 Öğretmenin öğrencisi Kaligrafi egzersizi 29 yeni karakter ; Karakteri daha ayrintılı anlatan pencereyi açmak için resmin üzerine tıklayınız ![]() 您 贵 姓 我 张 叫 什 么 名 字 京 生 他 王 是 谁 的 老 师 认 识 吗 学 朋 友 李 大 海 上 Dördüncü dersin içeriğinde bulunan yeni kelimeleri öğrendiğinize emin olunuz ![]() Kod:
Kaynak: http://cince-ogreniyorum.blogspot.com/2009/01/ders-4-ad-soyad.html |
![]() |
![]() |
|